Güncelleme Tarihi:
Hele de son günlerde “Soruları hatırlamayacağım, büyük hatalar yapacağım” diye kaygıyla geçirmek yerine “Elimden geleni yapacağım, yeteri kadar çalıştım” diye düşünmek adayları rahatlatır. Burada büyük iş ailelere düşüyor. Gerginliği azaltacak yollar konusunda çocuklarına rehberlik etmeleri şart. Başarı kadar başarısızlığın normal olduğunu ve bütün bunlardan da ders alınabileceğini söylemekte fayda var.
Son hafta kala uyku düzenini iyice oturtmalı, radikal değişikliklere izin vermemeli. Özellikle spor karşılaşmaları, riskli hareketlerden uzak durmalı. Ailelerin belki en fazla yaptığı hatalardan biri de çocuklarını karşılaştırmak, kimin kaç soru çözdüğünü satır aralarında olsa bile fısıldamak yarar yerine zarar verir.
TÜRKÇE TESTİNE DİKKAT!
Bu arada uzmanlar Türkçe sorularını doğru yapanın her zaman yarışı önde tamamlayacağı tüyosunu veriyor. Türkçe’nin “eleyici” olduğunun altını çizen uzmanlar, altı çizili sözcükleri doğru okumak gerektiğini, bazen basit soru ile karşılaşıldığında onun altında farklı bir anlam olduğunu aramanın zaman kaybettirdiğini vurguluyorlar.
Soruları tam okumadan cevaplamaya çalışmak da yapılan en büyük hatalardan biri.
Bu arada sınavda yanlışlar doğruları götürmediği için tüm soruları yanıtlamakta yarar var. Tabii ki iyi okuyup en doğruyu bulmanın büyük avantaj olduğunu unutmamalı.
Fen testinde uzmanlar maddenin halleri ve ısı konusuna son bir göz atmanın yararlı olduğu düşüncesinde. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinde Atatürkçülük konusunda hazır bir hafta kalmışken bir tekrar etmeyi unutmayın.
Matematik testinde köklü sayılar ve üslü sayıları iyice baktıktan sonra soru çözümünde acele etmemeli.
Bu küçük tüyolardan sonra şunu unutmamakta fayda var: Sınavlar bir lise için araç, başarının bir ölçütü değil.