Güncelleme Tarihi:
ProİÜ 2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni, Fen Fakültesi Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda yapıldı.
Törende konuşan Söylet, 561 yaşındaki üniversitenin bu yıl ki sloganının "araştırma, inovasyon ve uluslararasılaştırma" olduğunu söyledi.
Üniversite çatısı altında 163 binden fazla kişinin yükseköğrenim gördüğünü belirten Söylet, dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında girdiklerini hatırlattı.
Türkiye'nin gelecekte güçlü ülkeler arasında bulunması için bilgi üreten ülke olunması gerektiğini vurgulayarak, üniversitelerin, sanayinin, teknolojik gelişimin, inovasyonun Ar-Ge merkezleri haline gelmesi gerektiğini vurguladı.
İÜ'nün 297 araştırma laboratuvarına sahip olduğunu, bunun 97'sinin uluslararası işbirliğiyle gerçekleştirildiğini belirten Söylet, "Üniversitede seçmeli olarak uygulamalı girişimcilik dersi veriliyor. Ders, genç insanların bilgi birikimlerini değerlendirmelerine ve işlerini kurmalarına yardım etmek suretiyle girişim kültürünü teşvik etmeyi amaçlıyor. Girişmemiz lazım, ama birbirimizle değil yenilikçiliğe girişmemiz lazım" diye konuştu.
TÜBİTAK projesi başvuru sayısı arttı
Akademik çalışmaların ürün ve hizmetlere dönüşmesinde, patent haline getirilmesinde önemli rol oynayan teknoloji transfer merkezine sahip olduklarını anlatan Söylet, üniversitenin ayrıca TÜBİTAK tarafından Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye değer bulunduğunu söyledi.
Bu ofisin kurulmasıyla son 10 yılda üniversitenin TÜBİTAK projesi başvuru sayısının yıllık ortalama 100'den 270'e çıktığını, projelerin TÜBİTAK'ta kabulünün de bir yılda yüzde 20'den 30'a yükseldiğini anlattı.
Bu sayının Türkiye'de ortalama yüzde 25 olduğunu vurgulayarak, "Bu başarı hepimize aittir. Üniversite olarak ortak irade koyarsak yüzde 40'ları bir yıl içinde göreceğiz. Bu konudaki çalışmaların bizler tarafından destekleneceğini bilin" dedi.
"Üniversitelerin sırtlarının sıvazlanmaya ihtiyacı var"
Avrupa Birliği Ofisi'nin destek vermeye hazır olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Söylet, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Tüm bahsettiğim bu konularla ilgili elbette siyaset kurumuna da çok önemli görevler düşüyor. Bilgi ve bilim politikası anlamında Türkiye'nin önünde çok ciddi bir yol haritası olmak zorunda. Siyasetçilerimiz üniversitelerin önemini elbette biliyorlar ve çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyorlar ama Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için araştırma bütçelerinin daha da artırılması, bilim insanlarının maaşlarının yükseltilmesi, alt yapı ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Devlet politikası olarak dünyanın en iyi üniversiteleri arasına Türkiye'den de üniversitelerin girebilmesi için bu alanda iddia sahibi olan üniversitelerin özel olarak desteklenmeleri, yüreklendirilmeleri ve elde ettikleri başarılar nedeniyle de takdir edilmeleri gerekiyor. Benim çok sevdiğim bir söz var. Marifet iltifata tabidir. Gerçekten de üniversitelerin sırtlarının biraz daha sıvazlanmaya ihtiyacı var."
İÜ'nün dünyada ilk 100 üniversite arasında yer alması için devlet stratejisi ve politikası gerektiğini ifade eden Söylet, bunun için üniversitelerin de uluslararası çalışmasının önemli olduğuna işaret etti.
Öğretim üyelerine seslenen Söylet, öğrencilerle iletişimin artırılmasını, mail ve sosyal medya yoluyla ders ve uygulamalar dışında öğrencilere ulaşılabilir olunmasını istedi.
Göreve geldiği 2009'da 4,9 milyon lira olan alt yapı işleri harcamalarının bu yıl sonu itibarıyla da 70 milyon liranın üzerine çıkacağını belirterek, "Yeter ki bütçe versinler. Biz her şeyi yenileyecek durumdayız" dedi.
Stojkovski'ye fahri doktora
Üsküp Kiril ve Metodius Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Velimir Stojkovski'ye, Veteriner Fakültesi'ne ve üniversitenin Balkan ülkeleri arasında etkinliğinin artmasına olan katkılarından dolayı fahri doktora unvanı verildi.
Söylet'in cübbesini giydirerek, belgesini verdiği Stojkovski, bu unvanın iki devlet, iki millet ve üniversiteler arasındaki işbirliği alanında köprü olacağını belirterek, duyduğu mutluluğu dile getirdi.