‘İTÜ öğrencileri CERN’de deneye katılabilecek’

Güncelleme Tarihi:

‘İTÜ öğrencileri CERN’de deneye katılabilecek’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2016 12:09

İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altan Çakır, İTÜ'nün 3 yıldır süren Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN) CMS deneyi resmi üyeliğiyle CERN'de kendi grubunu oluşturabildiğini ve deneyle ilgili farklı yetkiler kullanabildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Başta Higgs Bozonu olmak üzere atom altı çalışmalarla evrenin oluşumu üzerine deneylerin yapıldığı yeraltı laboratuvarı CERN’ün araştırmacı kadrosunda, aynı bölümdeki meslektaşı Doç. Dr. Kerem Cankoçak ile birlikte yer an Altan Çakır, CERN'de "CMS dedektörünün geliştirilmesi ve CMS deneyinde standart model ötesi yeni fizik" araştırmalarında kullanılan veri çözümleme teknikleri çerçevesinde, yapay sinir ağları ve derin öğrenim metotları aracılığı ile Büyük Veri (Big Data) çalışmaları üzerine çalışıyor.     

CERN'ü çok sayıda farklı bölüme ev sahipliği yapan büyük bir üniversiteye benzeten Çakır, İTÜ'nün yer aldığı çalışma olan CMS deneyinin birbirine yaklaştırılan iki mıknatısın itici gücüyle oluşan manyetik alanlar üzerine yoğunlaştığını, deneyden gelen veri akışının büyüklüğü karşısında kullanılan yöntemlerin, "Büyük Veri" çalışmalarında etkin olarak kullanıldığını belirtti.     

Haberin Devamı

Çakır, İTÜ'nün CERN resmi üyeliğinin yanında, CMS deneyinde "şemsiye üniversite" görevi üstlenmesi nedeniyle, farklı bölümlerde eğitim gören öğrencilerin buradaki araştırmalara doğrudan katılabildiğini, öğrencilerin, kendi okullarında görev yapan ve daha yakın, doğrudan iletişim kurabildikleri İTÜ CMS Grubu ile çok daha kısa sürede ve rahatça CERN'e gidebildiğini anlattı.     

CERN'de ayakta kalabilmenin en az oradaki deneylere katılmak kadar zor olduğunu belirten Çakır, olası uyum sorunlarını azaltmak adına aday öğrencilerin önce 6 ay boyunca kendi yanında çalıştığını, CERN'deki çalışma mekanizmalarına hazırlanan adayın İsviçre'ye gittiğini söyledi.     

"CERN'ün kapısı her alandan gelecek öğrencilere açık"     

Doç. Dr. Altan Çakır, CERN'ün fizik mühendislerinin yanı sıra her alandan gelecek öğrencilere kapısının açık olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Elektrik-elektronik mühendisi, yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi, malzeme mühendisi, makine mühendisi, hatta kimya ve metalurji mühendisleri ve daha pek çok değişik alandan öğrenci bizimle birlikte çalışabilir. Örneğin deney alanlarında kullanılan soğutma sistemleri için makine mühendisliği öğrencileri, dedektör ve yazılım geliştirilmesi konularında bilgisayar ve elektrik-elektronik mühendisleri, dedektörde kullanılan çeşitli alaşım ve özel malzemeler (demir vb.) için malzeme veya kimya-metalurji mühendisleri ekiplere katkıda bulunabilir. İşin bu tarafı oldukça önemlidir ve CERN'ün disiplinler arası niteliği açısından en önemli örneklerden biridir. İTÜ, bünyesindeki birçok mühendislik dalıyla bu ekipte yer alabilecek potansiyelde sayısız öğrenciye sahip."     

Haberin Devamı

CERN’deki çalışmaları takip edebilecek yeterlikteki her İTÜ öğrencisinin deneylerde kendine göre bir rol üstlenebileceğini vurgulayan Çakır, "Üç yıldır süren CERN CMS deneyi resmi üyeliğimizle, Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi CERN'de kendi grubumuzu oluşturabiliyor ve İTÜ olarak deneyle ilgili farklı yetkiler kullanabiliyoruz" dedi.     

 

BAKMADAN GEÇME!