İtalya’da gastronomi eğitimi şansı

Güncelleme Tarihi:

İtalya’da gastronomi eğitimi şansı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2018 15:36

Gastronomi alanında yetişmiş elamana gereksinim ihtiyacı, üniversitelerde bu bölümlerin açılması gereğini doğuyor. Bu eksikliği gidermek amacıyla İstanbul'daki bir üniversitede ‘Gastronomi ve Mutfak Sanatları’ bölümü açıldı.

Haberin Devamı

Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde gastronomi; ‘iyi yemek yeme merakı; sağlığa uygun, iyi düzenlenmiş, hoş ve lezzetli mutfak, yemek düzeni ve sistemi’ olarak açıklanıyor. Ayrıca yiyecek ve içeceklerin üretimi, muhafazası ve tüketimini, çevre, din, felsefe, tarih, sağlık ve turizm gibi konular da gastronomi biliminin kapsamında. Gastronominin tüm ülkelerin sahip çıkması gereken yükselen bir değer olduğunu savunan İstanbul Gedik Üniversitesi, bu değerin sürdürülebilmesi ve anlaşılması için iyi planlanmış modern ve çağdaş eğitim programları uygulayacak. Üniversitenin gastronomi eğitimi; dinamik ve sürekli değişen koşullara uygun nitelikli iş gücü sağlayacak şekilde yapılandırılacak. Öğrenciler, gastronomi kültürünü öğrenirken sadece içinde bulundukları yöresel kültürü değil farklı kültürleri de tanıyacak.

Haberin Devamı

İstanbul Gedik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haydar Özpınar, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine yurtdışı eğitim ve staj imkânı sağlanacağını söyledi. Bu amaçla İtalya’nın en köklü gastronomi üniversitelerinden biri olan L’Universita Degli Studi di Scienze Gastronimche di Pollenzo ile Erasmus anlaşması yapıldı. Öğrenciler, bu anlaşmayla İtalya’da eğitim alacak. 2018-2019 eğitim öğretim döneminin ilk gastronomi dersi Pollenza Gastronomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nicola Perullo ve Eataly Executive Chef’i ve TV Programcısı Claudio Chinali tarafından verilecek.

Öğrenciler eğitimi, İstanbul Nişantaşı’nda alacak. 28 Eylül’de 09.30 -12.30 saatleri arasında, İSO Odakule Meclis Salonu’nda yapılacak semirlerle, Gedik Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü eğitim hayatına başlayacak. Akademisyen, sektör temsilcileri ve öğrencilerin davetli olduğu seminerin konuşmacıları Mütevelli Heyet Başkanı Hülya Gedik, Rektör Prof. Dr. Zafer Utlu ve Pollenza Gastronomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nicola Perullo, Eatlay Executive Chef Claudio Chinali ile gıda ve ağırlama sektörünün temsilcileri olacak.

BAKMADAN GEÇME!