İşte türban gerçeği

Güncelleme Tarihi:

İşte türban gerçeği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2008 09:06

Kızların lise sonrası devam etmemesinin bir numaralı sebebi yüzde 29'la sınavı kazanamamak. Bunu yüzde 14'le evlilik, yüzde 10'la çalışma zorunluluğu izliyor. Türban gerekçesi ise yüzde 1.

Haberin Devamı

Radikal Gazetesi'nin habere göre; Türkiye haftalardır türban konusuna kilitlenmiş olsa da Boğaziçi Üniversitesi'nden Binnaz Toprak ve Sabancı Üniversitesi'nden Ersin Kalaycıoğlu'nun yaptığı araştırma liseyi bitiren kızlardan sadece yüzde 1'inin başörtüsü yasağı yüzünden üniversiteye gidemediğini gösteriyor. Araştırmaya göre liseden sonra üniversiteye devam edememiş olan kadınların yüzde 29.8'i neden olarak sınavı kazamadığını gösterirken, yüzde 14.6'sı 'sınavı kazandığını ancak evlenip okulu bıraktığını, yüzde 10.5'i 'daha fazla okumasına ailesinin izin vermediğini' söylüyor. Türban yasağını gerekçe gösterenlerin oranıysa sonuncu sırada yer alıyor.

TESEV DESTEĞİYLE YAPILDI

Prof. Dr. Toprak ve Prof. Dr. Kalaycıoğlu 2004 yılında Açık Toplum Enstitüsü ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı'nın (TESEV) mali desteğiyle gerçekleştirdiği 'İş Yaşamı, Üst Yönetim ve Siyasette Kadın' başlıklı bir araştırma çarpıcı veriler içeriyor.

1557 kadın ve 993 erkekle yüz yüze görüşerek yapılan araştırmanın 'Kadın ve Eğitim' başlıklı bölümünde kadınların eğitim alanında önlerine çıkan engeller tespit edildi. Anket, eğitim konusunda kadınların önündeki en büyük engelin 'maddi sıkıntılar ve ailenin istememesi ' olduğunu gösteriyor.

Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, araştırmanın sonuçlarını yorumlarken Türkiye'de kadınların statüsünü belirleyen iki temel unsur olduğunu söyledi. Kalaycıoğlu şöyle konuştu: "Bunlardan biri yoksulluk, ikincisi insanların aşırı derecede muhafazakâr olması. Özelikle erkeklerin, ataerkil aile yapısı olması nedeniyle kız çocukların üzerinde acayip bir taassup uygulamasıdır. Bu kıralamadığı sürece eğitim alanında kadınların statüsünün iyileştirilmesi mümkün değildir. Türban burada detay, esas mesele değil. Zaten bütün problem esas mesele olmayan meseleyi getirip gündeme koymakta."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!