Güncelleme Tarihi:
TYT Birincisi Halid Oğuz Serçe - Uğur Okulları Aydın Kampüsü
TYT Birincisi Hüseyin Kağan Özdemir - Nevşehir Özel Kardelen Koleji
TYT Birincisi Gürkan İnal - TED Ankara Koleji
TYT Birincisi Muhammed Emin Arayıcı- Bilgi Koleji (Çorum)
AYT Sayısal Birincisi Esad Yusuf Atik - Kabataş Erkek Lisesi (İstanbul)
AYT Sayısal Birincisi Eren Ceylan - Fen lisesi (İzmir)
AYT Sayısal Birincisi Özge Dilay Örüm - İntegral Eğitim Kurumları (Malatya)
AYT Eşit Ağırlık Birincisi Ümit Can Evleksiz- TOBB Osmaniye Fen Lisesi
YDT Birincisi Göktuğ İlter - Galatasaray Lisesi
YDT Birincisi Alara Apa - DoÄŸa Koleji (Ä°stanbul)
YDT Birincisi Eren Åžen - NiÄŸde Fen Lisesi
Göktuğ İlter (YDT birincisi): Galatasaray Lisesi mezunuyum. Sonucu bekliyordum biraz. İyi çalışmıştım. Sınavım da güzel geçmişti. Lise boyunca çalıştım. Son iki sene kursa gitmiştim. Genel olarak belli sayıda test çözmeye çalışıyorum. Sosyal hayatımdan da ödün vermedim. Son sene kurs ve okulu beraber götürdük ama sosyal hayatımız da vardı. Sayısaldan tercih yapacağım. Elektrik elektronik ya da bilgisayar mühendisliği hedefliyorum. Mühendislik için İsviçre'de bir okula başvurdum. Orası olmazsa Bilkent, Koç, Boğaziçi, ODTÜ'den birini seçebilirim. Tercih yapacaklara illa ki bir tercih yapmaktansa istedikleri mesleği yapabilecekleri bir tercih yapmalarını, gerekirse sınava yeniden girmelerini öneririm. İstemediği mesleği yapmaktansa hayatlarından bir sene kaybetmek çok önemli değil. Sınava hazırlanacaklarsa tavsiyem ise bildikleri konulara çalışmaktansa bilmedikleri şeylere odaklansınlar. Genel testler çözüp soruları tespit edip onların üstüne gitsinler.
‘EKSİKLERİMİ TAMAMLADIM’
AYT Sayısal Birincisi Özge Dilay Örüm (İntegral Eğitim Kurumları öğrencisi): Eksiklerimi sene içinde tamamlayarak stratejik ilerledim. Stres kontrolünü de iyi yaptığımı düşünüyorum. Bunlar başarıyı getirdi.
‘OKULDA ÖĞRENDİKLERİMİ TEKRAR ETTİM’
Eşit Ağırlık Türkiye birincisi Ümit Can Evleksiz (Osmaniye TOBB Fen Lisesi öğrencisi): Başarının sihirli bir formülü yok. Yeteri kadar tekrar ve bol bol test çözmek benim için yeterli oldu. Okulda öğrendiklerimi tekrar ettim. Kitapta olan bilgileri daha iyi öğrenmek için birçok kaynak araştırdım, arkadaşlarıma sordum. Üniversitede bilgisayar veya yazılım mühendisliği bölümünü tercih etmeyi düşünüyorum.
Esad Yusuf Atik (AYT sayısal birincisi): Kabataş Erkek Lisesi'nden mezun oldum. Okulu'ndan mezun oldum. Sınavdan sonra ilk 10'a girebilirim diye düşünmeye başlamıştım. Ama birinci olmama şaşırdım. Sınava hazırlanırken denemelerde eksik olduğum konuları görerek onlara yoğunlaştım. Tüm gün derslerde ya da teneffüslerde çalışmaktansa her gün biraz çalıştım, boş günlerimde biraz daha yoğun çalıştım. Ama arkadaşlarımla görüşmeyi, sosyal yaşamamı ihmal etmedim. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bazı insanlar çok fazla çalışıyor. Biraz dinlenmeleri de gerekiyor. Ben her cuma deneme sınavlarından sonra arkadaşlarımla görüştüm. İyi ki de öyle yapmışım diyorum. İlk çalışmaya başladığımda biraz daha programlıydım ama bana uygun olmadığını, spontane çalışmanın bana uygun olduğunu fark ettim. Bilgisayar mühendisliğini düşünüyorum. Tercih yapacaklara, istedikleri sonucu alamayanlara tavsiyem hedeflerinden fedakarlık gösterip herhangi bir üniversite yazmasınlar, tekrar sınava girsinler. Kendilerini uygun çalışma stilini bulamamışlarsa ona odaklansınlar. Herkesi çok dinlemesinler, herkesin çalışma stili kendine göredir. Düzenli çalışma başarıyı getiriyor. Buna göre çalışmalarını yapmalarını tavsiye ederim.
Alara Apa (AYT yabancı dil birincisi): DoÄŸa Koleji'nden mezun oldum. Böyle bir sonuç beklemiyordum biraz sürpriz oldu. Annem Estonyalı. Rusça dersleri alıyordum. Moskova'da Rusça ile ilgili olimpiyata da katılmıştım. Aslıda o zamanlardan beri hazırlanıyorum. Bu seneye özgü deÄŸildi. GeçmiÅŸ yılların sorularını çözdüm. Dilden deÄŸil de sayısaldan tercih yapmayı düşünüyorum. Tıp fakültesini tercih edeceÄŸim. CerrahpaÅŸa ya da Acıbadem diye olabilir. Tercih yapacaklara tavsiyem seçmeyi düşündükleri bölümü iyice araÅŸtırmalılar. Tahmin edilmeyen yerlerden güzel imkanlar çıkıyor. Ä°stedikleri meslekleri yaptıklarında istedikleri yerlere geleceklerdir. Sınava hazırlanacakların düzenli ve planlı çalışmaları gerekiyor. Soru bankaları ve deneme görmek TYT için önemli.Â
AYT Sayısal Birincisi Eren Ceylan (Fen lisesi öğrencisi): Sonuca şaşırdım ama sınavda derece yaptığı için çok mutluyum. Yeni tip koronavirüs sürecinde evde geçirdiğim sürede çok çalışarak başarıyı yakaladım. Güzel bir sonuç bekliyordum ama birinci olduğumu öğrenince fazlasıyla şaşırdım. Çok mutluyum. Pandemi döneminde uzun süre evde olmak iyi geldi. Ben de zamanımı verimli kullandım. Eskiden günde daha az çalışırken, bu dönemde günde 12 saat çalışmaya başladım. Çalışmadan olmaz. Bu yıl gerçekten çok asıldım. Çünkü kendimi tanıyordum ve eksikliklerimin ne olduğu biliyordum. O yüzden eksik olduğum konulara ağırlık verdim. Şimdi bir tercih yapacağım bilgisayar mühendisliği ve elektrik-elektronik bölümlerini düşünüyorum. Başarısında ailemin yanı sıra hocalarımın da emeği var. Bana destek olanlara teşekkür ediyorum.
Halid OÄŸuz Serçe (UÄŸur Okulları Aydın Kampüsü öğrencisi): DoÄŸuÅŸtan yüzde 60 görme kaybım var. Sonuç beni de ÅŸaşırttı. Ä°yi bir sonuç bekliyordum ama biricilik yoktu. Aslında tam olarak ne olduÄŸunu da anlayabilmiÅŸ deÄŸilim. Sınava iyi hazırlandı. BoÅŸ zamanlarımda ders çalışan biri deÄŸildim. Her zaman ders çalışan biriydim. Sabah 04.00’te uyanırdım, 07.00’ye kadar dersimi çalışırdım. Ardından da 08.00’e kadar da okula hazırlığımı yapardım. Bir günde okul saati dışında altı saat ders çalışırdım. Daha sonra iyice yüklendim ve 11 saate kadar yükselttim. Tamamen soru odaklı çalıştım. Psikoloji okumak istiyorum ve bu alanda ilerleyip akademik kariyer yapmayı hedefliyorum. Yorucu bir sınav sürecinden geçtim. Bundan sonra sınava girecek arkadaÅŸlarımın hayalleri ve hedefleri olsun. YorulduÄŸunuzda, uzandığınızda sizi kaldıracak bir ÅŸeye ihtiyaç duyulur. Ben mesela üniversitelerin fotoÄŸraflarını duvarıma yapıştırıp, internetten üniversiteye gidenlerin videolarını izleyip kendimi motive ederdim. Hayalim çok netti. Dolayısıyla yorulduÄŸumda kalkmak çok kolay oldu.Â
'ÇOK ŞAŞIRDIM'
TYT Birincisi Gürkan İnal (TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi öğrencisi): Üniversite sınavında bir derece bekliyordum, ama bu kadarını beklemiyorum, açıkçası gördüğümde çok şaşırdım ve bir o kadar da mutlu oldum. Henüz üniversite tercihime karar vermedim, ancak bölüm tercihim bilgisayar mühendisliği veya elektrik elektronik mühendisliğinden yana olacak. Okulumun ve verdiği çok yönlü eğitimin bu başarıda etkisi büyük.
TYT birincisi Kağan Özdemir (Nevşehir Özel Kardelen Koleji Fen Lisesi öğrencisi): Sınav çok güzel geçti ama benim için stresliydi. İçimden de bu kadar iyi yapacağım geliyordu. Sonuçlar açıklandığında çok sevindim. 119 net yaptım. Bir yanlış yapmışım. Beş kişi birinci olduk. Benimle birlikte herkes bir soru yanlış yapmış sanırım. Ben birinci olmayı düşünüyordum. Onun için full çekmem gerektiğini biliyordum. Ama bir yanlışla da birinci olunuyormuş. Soruyu hatırlamıyorum ama Türkçeden bir yanlışım var. Sonuçlar açıklandı hemen bakalım diye sabah ailem uyandırdı. Sonuçları görür görmez çok sevindim. Sonra ilk anneme sarıldığımı hatırlıyorum. Daha sonra yakınlarım, arkadaşlarım ve öğretmenlerim aramaya başladığında birinciliğin ne kadar değerli olduğunu görmüş oldum. Tıp okuyarak doktor olmak istiyorum. Sosyolojiye de ilgim var. Belki ikisini de birlikte okuyabilirim. Öyle bir seçeneğim vardır umarım. Sınav gününe kadar bazen inişler olsa da inancım yüksekti. Kendime inanmayı bırakırsam, kaybedeceğimi biliyordum. Hep inandım ve başardım. Kendim için gurur olan kısmı benim için çok önemli değildi. Ben sadece birinci olmak istiyordum. Ama ailemin ve sevenlerimin mutluluğunu görünce beni ayrıca gururlandırdı.
TYT Türkiye birincisi Muhammed Emin Arayıcı: (Çorum Bilgi Koleji öğrencisi): Birincilik sürpriz olmadı. Çok çalıştığım için böyle bir sonuç bekliyordum. Elde ettiği başarı bir, iki yılda olacak bir şey değil. İlkokuldan beri düzenli çalışmayı gerektiren bir şey. Hem ailemin hem de öğretmenlerimin yönlendirmesiyle ilkokuldan beri düzenli ve planlı olarak çalıştım, bunun sonucunda da daha önce Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nde olduğum gibi YKS'de de zorlu salgın sürecine rağmen başarılı oldum. Günde beş saatten fazla çalıştım. Çalışmanın tek bir yolu yok. Herkesin kendi çalışma prensibi var. Yanılmamak için öğretmenlerden ve uzmanlardan da faydalanmak gerekiyor. Ben içimden geldiği gibi çalıştım, aksatmadım. Ortaokulda çözeceğim kitapları bir yere yığardım hafta sonuna kadar bitirirdim onları. Herkes nasıl rahat hissediyorsa öyle çalışsın. Günü geldi beş saatten fazla çalışıyordum günü geliyor iki saat çalışıyordum. Genel bir tabloyu takip etmek de fayda var ama 'Şu kadar saat çalışacağım' diye şartlanmamak lazım. Babam öğretmen. Onun katkılarını gördüm. Ailemin katkıları çok oldu. Tercih dönemi sınavdan daha zor. Elektrik-elektronik mühendisliği ya da bilgisayar mühendisliği düşünüyorum. Sınavlara ilkokuldan beri hazırlanıyoruz ama tercih dönemimiz 20-25 gün. İnşallah vatanımız, milletimiz için faydalı bir şeyler yaparız. Sadece kendi adıma tercih yapacak olsam çok rahat olurdu ama ülkeme yararlı olabilmem için daha hassas çalışma gerektiriyor. Gerek dünyada gerek ülkemizde uzun yıllardır yapılan yatırımlar sonucu bilişim, bilgisayar, elektronik alanlarında ülkeme daha iyi hizmet edeceğimi düşündüğüm için ya elektrik-elektronik mühendisliğini ya da bilgisayar mühendisliğini tercih edeceğim.
YDT birincisi Eren Åžen (NiÄŸde Fen Lisesi öğrencisi): Yabancı dil testinde Türkiye birincisi, TYT'de Türkiye altıncısı, sayısalda Türkiye 21'incisi oldum. BaÅŸarımda katkısı bulunan öğretmenlerime ve aileme teÅŸekkür ediyorum. BaÅŸarıya çok çalışarak ulaÅŸtım.ÂÃœniversite eÄŸitimimi, elektrik elektronik mühendisliÄŸi alanında sürdürmek istiyorum.