Güncelleme Tarihi:
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, kentte, İstanbul, Marmara, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Boğaziçi, Galatasaray, Sabancı, İstanbul Bilgi, İstanbul Bilim, İstanbul Ticaret, İstanbul Kültür, Okan, Maltepe, Fatih, Işık, Koç, Bahçeşehir, Kadir Has, Doğuş, Beykent, Yeditepe, Haliç üniversiteleri bulunuyor.
Bu üniversitelerde toplam 5 bin 545 yabancı uyruklu öğrenci, ön lisans, lisans ve yüksek lisans (doktora hariç) öğrenimi görüyor. Yabancı uyruklu öğrencilerin 5023'ü eğitimleri için devlet, 522'si vakıf üniversitelerini tercih ederken, bu öğrencilerin 829'u yüksek lisans, 4 bin 716'sı da lisans eğitimi alıyor.
Devlet üniversiteleri içinde İstanbul Üniversitesi, sahip olduğu 2 bin 10 yabancı öğrenci ile ilk sırayı alırken, bunu 1.383 öğrenci ile Marmara Üniversitesi, 540 öğrenci ile İstanbul Teknik Üniversitesi, 429 öğrenci ile Boğaziçi Üniversitesi, 426 öğrenci ile Yıldız Teknik Üniversitesi, 198 öğrenci ile de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi izliyor.
Galatasaray Üniversitesi ise 37 yabancı uyruklu öğrenci ile devlet üniversiteleri içinde sıralamada en altta yer alıyor.
Vakıf üniversitelerindeki yabancı uyruklu öğrenci sayıları ise şöyle:
Fatih 262, Yeditepe 90, İstanbul Bilgi 55, Sabancı 42, Koç 26, İstanbul Kültür 20, Bahçeşehir 10, Haliç 8, Beykent 7, Doğuş 1, Kadir Has 1.
Okan, Maltepe, Işık, İstanbul Bilim ve İstanbul Ticaret üniversitelerinde ise değişim programları haricinde yabancı uyruklu öğrenci bulunmuyor.
HANGİ ÜLKELERDEN GELDİLER?
İstanbul'daki üniversitelerde eğitim gören yabancı öğrencilerin, Bahreyn, Bangladeş, Belçika, Bosna-Hersek, Brezilya, Cibuti, Çad, Çek Cumhuriyeti, Rusya, Çin, Endonezya, Estonya, Etiyopya, Fas, Gine, Güney Kore, İrlanda, Japonya, Kamerun, Kanada, Kenya, Kuzey Kore, Litvanya, Lübnan, Madagaskar, Malavi, Maldivler, Moldova, Nijerya, Sırbistan ve Karadağ, Sierra Leone, Sudan, Arjantin, Tayvan, Tanzanya, Tayland, Ürdün, Vietnam, Yemen, Zimbabwe'nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 110 farklı ülkeden geldikleri görüldü.
Üniversitelerde eğitim gören yabancı öğrencilerin büyük kısmını, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan'dan gelen öğrenciler oluşturuyor.
ÜNİVERSİTELER
İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) yaklaşık 82 ülkeden toplam 2 bin 10 yabancı uyruklu öğrenci bulunuyor. Ülke dağılımlarına bakıldığında, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Bulgaristan, Kırgızistan ve Yunanistan dikkati çekiyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) ise Türk cumhuriyetlerinin yanı sıra Yunanistan'dan gelen öğrenciler çoğunluğu oluşturuyor.
Marmara Üniversitesi'nde (MÜ) de, diğer üniversitelerden farklı olarak Myanmar (Burma), Cezayir, Danimarka, İspanya, Polonya, Senegal, Slovakya, Uganda, Zambiya vatandaşı öğrenciler olduğu görülüyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) de, hiçbir ülke vatandaşı olmayan yani “Haymatlos” olarak adlandırılan bir öğrencinin yanı sıra, Fildişi Sahilleri, Sierra Leone'den öğrenciler dikkat çekiyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde ise, diğer üniversitelerden farklı olarak Vietnam ve İsveç'ten gelen öğrencilerin yanı sıra, özel öğrenci statüsünde yüksek lisans yapan Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden 1 öğrenci bulunuyor.
Koç Üniversitesi'ni tercih eden yabancı uyruklu öğrenciler arasında da, ABD, Almanya, Brezilya, Trinidad ve Tobago'dan gelen öğrenciler dikkati çekerken, Sabancı Üniversitesi'ndeki 42 öğrencinin Mısır, Hindistan, Avusturya'nın da yer aldığı 20 ayrı ülkeden geldiği görülüyor.
İstanbul Kültür Üniversitesi'nde ise yüksek lisans programına kayıtlı 10 öğrencinin tamamının, Libya'dan geldiği belirtiliyor.
Üniversitelerde eğitim gören Fransız öğrencilerin Bahçeşehir, Boğaziçi, Galatasaray ve Yeditepe üniversitelerini tercih ettikleri dikkati çekiyor.
TERCİH EDİLEN BÖLÜMLER
İstanbul Üniversitesi'nde eğitim gören öğrencilerin en fazla olduğu fakültelerin, 43 farklı ülkeden öğrencinin bulunduğu Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp fakülteleri olduğu görülüyor.
Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans eğitimi alan yabancı uyruklu öğrencilerin en çok İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi “Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler” bölümünü, Mühendislik Fakültesi'nden ise “Bilgisayar Mühendisliği” ve “Endüstri Mühendisliği” bölümlerini tercih ettikleri göze çarpıyor.
Marmara Üniversitesi'nde en çok Atatürk Eğitim Fakültesi ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nde yabancı öğrenci bulunurken, bunu Teknik Eğitim, İletişim ve Tıp Fakültesi izliyor.
İTÜ'de yabancı uyruklu öğrenciler tarafından en fazla tercih edilen fakülte, 134 öğrenciyle “Elektrik-Elektronik” olurken, bunu 61 öğrenciyle “Uçak-Uzay Fakültesi”, 58 öğrenciyle “Maden Fakültesi”, 48 öğrenciyle “Fen Bilimleri Enstitüsü”, 47'şer öğrenciyle de “Mimarlık” ve “İnşaat” Fakülteleri takip ediyor.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde ise en çok “mimarlık” ve ”şehir bölge planlama”, İstanbul Kültür Üniversitesi'nde de “inşaat mühendisliği” ve “mimarlık” bölümlerinin tercih edilmesi dikkati çekiyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi'ndeki 29 yabancı uyruklu yüksek lisans öğrencisinin 13'ünü Yunanistan'dan gelen öğrenciler oluşturuyor. “Uluslararası ilişkiler”de yüksek lisans yapan öğrencilerin tamamını Yunanistan'dan gelenlerin oluşturduğu görülüyor. Bu öğrenciler, Yunanistan ile ortaklaşa uygulanan program kapsamında eğitim alıyor.
Koç Üniversitesi'ndeki yabancı uyruklu öğrenciler en çok ”Yönetici-İşletme” ile “Anadolu Uygarlıkları ve Kültür Varlıklarının Yönetimi” yüksek lisans, İşletme, Bilgisayar Mühendisliği lisans programlarını tercih ediyor.
Sabancı Üniversitesi'nde ise KKTC'den gelen öğrencilerin ağırlıklı olarak, ”Mühendislik ve Doğa Bilimleri”ni tercih etmeleri dikkati çekiyor.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ'NDE KIZ-ERKEK EŞİTLİĞİ
Üniversitelerde eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin cinsiyet dağılımına bakıldığında ise 5 bin 545 öğrencinin 1604'ünün kız, 3 bin 941'inin erkek olduğu görülüyor.
Türk cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerin büyük çoğunluğunun erkek olması dikkati çekiyor.
En fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu tıp fakültelerinden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tıpta uzmanlık yapan 19 öğrenci içinde hiç kız öğrenci bulunmaması, İstanbul Tıp Fakültesi'nde 51 öğrenciden sadece 4'ünün kız öğrenci olması göze çarpıyor. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki 81 yabancı uyruklu öğrencinin 21'inin kız, 60'ının erkek olduğu görülürken, Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki 6 yabancı uyruklu öğrenciden sadece biri erkek.
Koç Üniversitesi'nde eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin cinsiyet dağılımına bakıldığında, kız-erkek öğrenci sayılarının eşit olduğu görülüyor.
Üniversitedeki yabancı uyruklu toplam 26 öğrencinin 13'ünün erkek, 13'ünün kız olduğu, bu durumun, lisans-yüksek lisans ayrımında da değişmediği, lisans öğrencilerinin 6'sı kız, 6'sı erkek iken, toplam 14 yüksek lisans öğrencisinin de 7'sinin kız, 7'sinin erkek olması dikkati çekiyor.