Güncelleme Tarihi:
Sohbetimiz sırasında ikiliden sürpriz bir haber aldım. İlk benden duyun istedim. İstanbul Lisesi’ne kardeş bir lise geliyor. Yeri sır gibi saklanıyor. Ama küçük bir ipucu vereyim. 2014-2015 Eylül ayında açılacak lise İstanbul’un kuzeyinde veya Anadolu yakasında olacak. İELEV İlköğretim Okulları’ndan mezun olanların liseye geçişi için bazı koşullar olması düşünülüyor. Not ortalaması, genel yetenek sınavı, yabancı dil sınavı sonuçları liseye geçişte etkili olacak. Dışardan gelecekler için de merkezi sınav taban puanlarına göre seçim yapılması düşünülüyor.
Çift dilli lise
Başkan Anıl, velilerin talebi nedeniyle lise açma kararı aldıklarını belirterek, farklı bir eğitim anlayışı ile hareket ettiklerinin altını çiziyor. Türkiye’deki velilerin çocuklarının yabancı dil öğrenmesi için çabalarını da dikkate alan Anıl, hem İngilizce, hem de Almanca eğitim verecek liselerinde hazırlık sınıfı bulunacağını vurguluyor.
Okul ücretli olacak
İELEV Özel Lisesi adının düşünüldüğü yeni lisede 9’uncu sınıftan sonra da Matematik ve Fen dersleri de çift dille yapılacak.
Öğrencilerin Almanca da B1 B2 seviyesini, İngilizcede TOEFL sınavını geçecek bir eğitim alması en büyük hedeflerden biri. Liseden mezun olanlar Sprach Diplom sınavına hazırlanacak. Diplomanın geçerliliği için Türkiye’de sınav kazanmış olması gerekiyor. Bu koşulu sağlayan öğrenciler Almanya’da sınavsız okuyabiliyor.
Sprach Diplom ve Abitur verecek lise için Başkan Anıl ve Eğitim Koordinatörü Emek, “Biz İstanbul Lisesinin yerini almıyoruz. 2 Milyon TL’lik teknolojik yatırım bütçeliyoruz. Bu donanımı kullanmaya yatkın öğretmenleri, çalışanları seçerek kadromuza dahil edeceğiz. Farklı bir kurum olacak” diyorlar.
***
UNUTMAYIN
Gençlerin en büyük sorunu üniversite sınavı
Genç Hayat Vakfı İstanbul’da 2100 liseliyle bir araştırma yaptı. Bu araştırmaya göre gençlerin en büyük sorunu üniversite sınavı ve istediği eğitimi görememek.
Araştırma sonuçlarına göre hangi lise türünde olursa olsun gençlere göre gençlik dönemi, “gençliğin yaşanamadığı” , “stresli” ve “ korkularla kaygıların yoğun olduğu “ bir dönem olarak ifade ediliyor.
***
Kütüphaneler Haftası’nın teması İstanbul
25-31 Mart arasında “Kütüphane Haftası” kutlanıyor. 49’uncu yılını kutlayacak haftanın bu yılki teması İstanbul, sloganı “Kütüphanelerle değişin, gelişin özgürleşin” . Hafta boyunca İstanbul’un tüm ilçelerinde pek çok kütüphane çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor, kitap ve kütüphane dostlarıyla buluşuyor.
Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi organizasyonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Valiliği himayesinde gerçekleştirilecek kutlama etkinliklerinde, İstanbul’daki birçok kütüphane ve bilgi merkezi ve çeşitli kurum ve kuruluşlarla da işbirliği yapılıyor.
***
TÜBİTAK’tan üniversite öğrencilerine Türkçe e-Kitap
TÜBİTAK desteğiyle üniversite öğrencileri için e-Kitap hazırlanacak. Üniversite öğrencilerine yönelik bazı branşlarda hazırlanacak Türkçe akademik e-kitap projelerine TÜBİTAK, 120 bin liraya kadar destek verecek. Proje sonunda hazırlanacak e-kitap’lar ücretsiz olarak tüm öğrencilerin kullanımına sunulacak.
Çağrı kapsamında e-kitap hazırlamak amacıyla başvuru yapacak kişilerin, en az doktora derecesine sahip olmaları, dersin ilgili olduğu alanda lisans ya da lisansüstü düzeyde eğitim almış veya ders vermiş olmaları şartı aranıyor. TÜBİTAK’ın projeye vereceği destek miktarı çağrının içeriğine ve ihtiyaçlarına uygun olarak belirlenecek. Akademik e-kitap çağrısı kapsamında telif bedeli hariç 120 bin liraya kadar destek sağlanacak. Hazırlanacak e-kitaplar için TÜBİTAK, eser sahiplerine toplam 50 bin liraya kadar telif bedeli ödeyecek. TÜBİTAK’a 14 Haziran’a kadar başvuru yapması gereken akademisyenler, projelerini 18 ay içinde tamamlayacak.