Güncelleme Tarihi:
Ä°stanbul’da ikinci yerleÅŸtirme sonucunda Anadolu Liseleri’nde kontenjan açığı 300’ün üzerinde olursa üçüncü yerleÅŸtirme yapılabilir. Çünkü, 5 Eylül’e kadar ikinci tercihler sonucunda yerleÅŸenler kayıt yapacak. Okulların açılacağı 17 Eylül’e kadar süre var. Bu tarihe kadar Milli EÄŸitim Bakanlığı elindeki 20 tercihli listeden rahatlıkla üçüncü yerleÅŸtirmeyi yapabilir.Â
Â
Geçen yıl toplamda İstanbul’daki liselerde 1000’e yakın açık vardı. Bir yandan dışarıda bekleyenler, diğer yandan açık kontenjanlar olduğu halde Bakanlık, üçüncü yerleştirmeye yanaşmadı. Çünkü, tekrar liste yapılması gerekiyordu. Oysa, bu yıl böyle bir zorunluluk yok. Öğrenciler, tek liste verdiler. Bu liste ile ikinci kez yerleştirmeyi beklediler. Bakanlığı sıkıntıya sokmadan pekala üçüncü yerleştirme de rahatlıkla yapılabilir. Yetkililer, her ne kadar açıklamasa da ben açıklamalarda satır aralarında bunu gördüm.
28 Ağustos Salı gününden itibaren de özel okullarda kayıt trafiği artacak. Okullarda birbirine kaymalar hızlanacak. Amerikan Robert Lisesi kontenjanını doldurdu. Üsküdar Amerikan Lisesi talep görüyor. Ancak, Avusturya ve Alman Lisesi’nde açıklar sürüyor. Bu okulların en az 10 puan düşürmesi bekleniyor.
Bu arada velilerden şikayetler de geliyor. Çünkü, Alman Lisesi ve Saint Joseph Lisesi gibi bazı okullar peşinat ücreti olan 4-5 milyarı velilerden kayıt sırasında talep ediyorlar. Ancak, bu veliler puanların düşmesi durumunda bir üst tercihine gitmek için bu okullardan çocuğunun kaydını alıp, başka bir özel okula giderlerse, verdikleri paranın yüzde 20’si kesiliyor. Yani, eğer çocuk Alman Lisesi’nden Üsküdar Amerikan Lisesi’ne geçerse en az 1000 YTL kaybediyor. Böyle beş çocuğun olduğunu düşünün, hesabı siz yapın. Sınav Yürütme Kurulu Başkanı Nurullah Dal, bu uygulamanın okulların inisiyatifinde olduğunu söylüyor. Yönetmelik gereği velinin kaydını alması halinde ilk ödediği ücretin yüzde 20’sinin kesildiğini söyleyen Dal, okulun isterse bu kesintiyi yapmayacağını vurguluyor. Yani para alıp almamak okulun insafına kalmış durumda.
Akılları şimdi başlarına geldi
Yeni eğitim yılının başlamasına bir aydan az bir süre kaldı. Ama, okulların aklı yeni başına geldi. Örneğin Büyükçekmece’deki Sadık Ahmet İlköğretim Okulu, depremden zarar gören okullarını güçlendirmeye geçen hafta başladı. Tadilat birinci dönem sonunda tamamlanacak. Şu anda, binanın neredeyse tamamı harabe gibi. Bildiğim kadarıyla Dünya Bankası’ndan para geç geldiği için okul ancak depremin 8’nci yılında güçlendiriliyor.
Sadık Ahmet İlköğretim Okulu’nun öğrencileri şimdi civardaki başka okula gidecek. Gidilen okulda da öğrenciler bulunduğu için ikili eğitim yapılacak. Öğlenci olacak bu öğrenciler dershane ve etüdlerini eski sisteme göre yaptıkları için şaşkın. Oysa, Haziran ayında veliler bilgilendirilseydi bu karmaşa çıkmazdı. Üstelik tamirat da aynı zamanda başlasaydı şimdi çoktan bitmişti. Hangi birini eleştirelim. Öğrencilerin o kadar yıl çürük binada kalmasını mı, yaz aylarında oturulup, tam da okulların açılacağı zaman işe başlanmasını mı?