Güncelleme Tarihi:
İsra olayı miladi 610 tarihinde Hz. Muhammed'in mucizevi bir şekilde Mekke'den Kudüs'e getirilmesi olayıdır. Birçok peygamber Mescid-i Aksa'da bulunduğu ve burada vefat ederek burada defnedildiği için bu bölge ile çevresi de sonradan kutsal topraklar olarak görülmüştür.
İsra Olayı Nedir?
Sözlükte göndermek, gece seferi yapmak ya da yürütmek anlamına gelen İsta s-r-y kökünden gelmektedir. Sözlük anlamı ise tam olarak gece yürütmek anlamındadır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) bir gece Allah tarafından Mekke'de yer alan Mescid-i Haram'dan Kudüsteki Mescid-i Aksa'ya hızlı bir şekilde götürülmesi olayına İsra olayı denir. Bu konuda Kur'an-ı Kerim'in 17. suresi olan İsra suresinde de bilgi verilmektedir. Cebrail (A.S) Hz. Muhammed'i (S.A.V) Burak ismindeki bir binek ile Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya götürmüştür. Sonrasında oradan da birlikte semaya yükselmişlerdir. Peygamber efendimiz Sidretü-l Münteha'ya ulaşmıştır ve böylece Miraç mucizesi de gerçekleşmiştir.
Kaç Yılında Olmuştur ve Nasıl Gerçekleşti?
Sözlük anlamı gece yürüyüşü olan İsra Hz. Muhammed'in Cebrail tarafından Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya götürülmesidir. Miladi 610 tarihinde Hz. Muhammed'e (S.A.V) peygamberlik görevi verilmiştir ve bütün gücüyle tevhid inancını yerleştirmeye çalışmıştır. Müslüman olanlara ve Hz. Muhammed'e (S.A.V) her baskı ve eziyet yapıldı ve Müslüman olmaları engellenmeye çalışıldı. Peygamberimiz her zorluğa ve zorbalığa karşı görevini yapmaya devam etti ve Mekke dışına çıkarak İslam'ı tebliğ etmeye gitti.
Taifliler davete icabet etmedi ve Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'i (S.A.V) taşlattılar. Ayakları kanlar içinde kaldı. Peygamber efendimiz bu duruma çok üzüldü ve bu süreçte en büyük destekçisi olan amcası ile eşi de vefat etti. Hicretten 1,5 yıl önce Recep ayının 27. gecesinde Miraç ve İsra olayı gerçekleşti. Yüce Allah peygamber efendimizin sıkıntılarını giderdi ve onu teselli etti. İsra mucizesi İsra suresindeki ilk ayette açık açık bildirilmektedir.
İsra Olayı Hangi Ve Kaçıncı Ayette Geçiyor
Kur'an-ı Kerim'in 26, 32, 33, 57, 73-80 ayetleri Medine döneminde iken diğerleri Mekke döneminde inmiş ayetlerdir. Suredeki ilk ayetin konusu olan İsra olayı sebebiyle adı İsra olmuştur. İsra gece yürütmek anlamına gelen bir kelimedir. Hz. Peygamberin bir gecede normal hızdan daha hızlı bir şekilde Mekke'den Kudüs'e gelmesi olayı İsra olayıdır.
İsra Suresi Tefsiri
Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Kudüsteki Mescid-i Aksa'ya hızlı bir şekilde götürülen Peygamber efendimizin yaşadığı bu olaya İsra olayı denir. İsra suresinin başında miraç olayına işaret edilmiştir. Peygamber'in rabbine selam arz ettiği ve Allah'ın da onu selamladığı Tahiyyat duasındaki diyaloğun mirac olayı sırasında yaşadığı anlatılır. İslam'ın temel ibadetlerinden birinin beş vakit namaz olduğu emredildi. Bazı rivayetlere göre de miractan dönüş sırasında kendine cennet ve cehennem ile beraber buralarda olacak insanlar hakkında durumlar gösterildi. Biri uykuda diğeri de uyanık olmak üzere iki miractan da isra suresinde bahsedildi.
Ayette Mescid-i Aksa'nın çevresi ile beraber mübarek kılındığı da bildirilir. Çünkü burada Hz. Muhammed'den Hz. İsa'ya kadar birçok peygamber gelip geçmiş ve çoğu burada vefat ederek buraya gömülmüştür. Peygamber efendimiz de mucizevi bir şekilde buraya getirilerek sonrasında buranın kıble kabul edilmesi de Mescid-i Aksa ve çevresinin mübarek olduğunu göstermenin başka yoludur.