Isı ve ışık üreten eldiven

Güncelleme Tarihi:

Isı ve ışık üreten eldiven
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2007 14:48

Aydın'da İlköğretim Okulu öğrencileri "Bu Benim Eserim" yarışmasında ısı ve ışık üreten eldiven icat ettiler.

Haberin Devamı

Aydın'ın Nazilli ilçesindeki Özel Aydınlık İlköğretim Okulu öğrencileri, “Bu Benim Eserim” proje yarışmasında ısı ve ışık üreten eldivenle Türkiye finaline kaldılar.

Okul Müdürü Adil Özçetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) ortaklaşa düzenlediği “Bu Benim Eserim” proje yarışmasına, öğrencileri Şefika Selma Silinmez ve Tuğba Apaydın'ın “Isı ve Işık Üreten Giysi” projesiyle katıldıklarını söyledi.
Aydın'da yapılan elemeleri ve İzmir'de yapılan bölge elemelerini geçen projelerinin, 22 Mayısta yapılacak Türkiye finallerinde Fen Bilimleri alanında Ege Bölgesi'ni temsil edecek 7 projeden biri seçildiğini ifade eden Özçetin, “Bu projede emeği geçen öğrencilerimize ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Finalde de bu projeden bir Türkiye derecesi bekliyoruz” diye konuştu.

AYDINLANMA VE ISINMA AMACIYLA ELDİVEN

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Şefika Selma Silinmez projeyi teknoloji tasarım dersinde yapmaya başladıklarını, projede karanlık havalarda aydınlanmayı ve soğuk havalarda ısınmayı sağlayacak bir giysi yapmayı amaçladıklarını ifade etti.
Isı ve ışık üreten eldiveni Sibirya gibi çok soğuk yerlerde yaşayanların kullanabileceğini vurgulayan Silinmez, şunları kaydetti:
“Eldivenin arka kısmında bir boru var, borunun etrafını bobin tellerle çevirdik. İçine ise neodyum mıknatısı koyduk. Bu mıknatıs laboratuvar alanlarında yapılan en güçlü mıknatıstır. Elimiz sallandığı zaman, borunun içindeki mıknatıs da sallandığı için tellerin etrafında bir akım oluşuyor. Bu akıma biz indüksiyon akımı diyoruz. Eldivenin içerisine devre yerleştirdik. Devrede kondansatör var. Buradaki akım kondansatörde depolanıyor ve biz istediğimiz zaman, eldivenin anahtarı açıp kapayarak ışığı yakmış oluyoruz.”
Öğrencilerden Tuğba Apaydın da yaptıkları eldiveni daha kullanışlı ve ısıtıcı hale getirebilmek için içine bir iç eldiven yerleştirdiklerini belirtti.
İç eldivenin etrafını ileti için bakır telle çevirdiklerini ve bakır telin uçlarını şarjlı pillerin uçlarına bağladıklarını anlatan Apaydın, “Böylece her an eldivenin üzerindeki düğmeyi açarak, ellerin ısınmasını sağlıyoruz. Ayrıca boruda oluşan indüksiyon akımı, pillerin şarj olmasını sağlıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!