Güncelleme Tarihi:
İntihal oranı için %20’lik izin verilir. Bu oranın üzerinde çıkılmaması gerekir.
İntihal Oranı Hesaplama Nasıl Yapılır?
İntihal ve benzerlik oranı hesaplaması için kullanılacak olan iki farklı seçenek bulunur. Bunlardan birincisi ve daha basit olanı ise, intihal programı ile benzerlik hesabı olurken diğeri ise, el ile yapılan işlemlere dayanan bir hesaplamadır.
El ile yapılan işlemlere örnek olarak;
Toplam Benzeyen Kelime Sayısı için örneğin; 10.000 kelime olsun (A Sayısı),
Bilimsel çalışma da yer alan kelime sayısı da örneğin; 60.000 kelime olsun (B Sayısı),
Kelime intihal oranı = (A/B) * 100 şeklinde hesaplanır. Bu da örneğimizde; 16,66 şeklinde karşımıza çıkar.
İntihal Oranı Hesaplama Araçları
Ücretsiz intihal programlarını internete yazı yazarken, tez yazarken resmi kurumlara yazı gönderirken rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu programlar sayesinde kısa zaman içinde yazınızda yer alan benzerlik oranı hesaplama işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. En çok kullanılan ücretsiz intihal programları ise şunlardır;
DupliChecker: Tamamen ücretsiz bir programdır ve çalışmanız hakkında size bir de PDF raporu verir. Kayıtlı üyelerde ise, günde 50 defa kullanıma açıktır. Kullanımı da çok kolaydır. Kopyala yapıştır işlemi yapmanız yeterli olur. Sonra da “Check Plagiarism” seçeneğini tıkladığınız anda yazınız incelemeye alınır. Ücretli versiyonu olmayan bu uygulamanın çok kullanışlı ve işinizi görebilecek bir seviyede olduğunu bilmeniz gerekiyor. Güvenle bu uygulamayı kullanabilirsiniz.
Plagiarism Checker: DupliChecker gibi tamamen ücretsiz bir program olarak bilinir. Kolay ve detaylı bilgilendirmesi olması sayesinde kullanımı önemli ölçüde kolaylaştırır. Özellikle de intihal oranı hesaplama konusunda eğitimcilerin sıkça kullandığı ve ödevlerin intihal oranlarına bakıldığı bir program olarak bilinir.
Hatta yazar optimizasyonu sayenizde yazılarınızı birinin kullanıp kullanmadığını da kolaylıkla anlayabilirsiniz. Kuruluma ve indirme kesinlikle ihtiyaç duymaz. Eğer böyle bir oran hesabı yapmanız gerekiyorsa da bu programı kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Plagium: Kullanımı bakımından çok kolay olan bu programın en önemli avantajlarından birisi de bir defada 5000’e kadar olan kelimeleri arayabilmesidir. Sosyal medyada ve web tarayıcıları üzerinde hızlı aramalar için çok ideal bir programdır. İntihal oranını öğrenmek için de tek sıkıntılı tarafı ise, ücretsiz özellikleri oldukça sınırlıdır.
Ücretli versiyonunda ise çok daha rahat ve etkili bazı araştırmalar yapabilirsiniz. Genellikle de 1000 karakter için; 0.004 dolar ile 0.008 dolar arasında bir ücret ödemeniz gerekir. Eğer, ücretli program kullanmak istiyorsanız bu programı gönül rahatlığı ile güvenle kullanabilirsiniz.
PlagTracker: 20 Milyondan daha fazla akademik çalışma üzerinde intihal bulma ve tarama konusunda çok iyi programdır. İçinde nasıl kullanılacağı ile ilgili bilgilendirici be açıklayıcı bir kılavuz da bulunuyor. Aynı zamanda yapılan çalışmalar sonucunda da size ayrıntılı bir rapor da sunar.
En büyük eksisi ise, 0 doğruluk ile sonuç vermemesidir. Bunu kontrol etmek için de kesinlikle diğer programları kullanmanız gerekir.
Kopya Kontrol Sistemi: Kopya kontrol sistemi, içeriklerinizi kısa bir süre içinde inceleyerek özgünlük ve kopya oranlarını sunan ücretsiz bir servistir. Sahip olduğu algoritma sayesinde içeriklerinizi kısa zaman içinde tarayarak %99 oranında doğru sonuçlar verir. Bu sayede benzersiz içerikler üretmenize ve sitenizin yükselmesine yardımcı olur.