İnkübatör Nedir, Ne İşe Yarar Ve Nasıl Çalışır? İnkübatör Cihazı Neden Kullanılır

Güncelleme Tarihi:

İnkübatör Nedir, Ne İşe Yarar Ve Nasıl Çalışır İnkübatör Cihazı Neden Kullanılır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2022 15:18

İnbüktör kelimesi, dilimizde çok sık kullanılan ve pek çok alanda sıkça kullandığımız kelimeler arasında yer alır. Bu kelimeyi ilk defa duyan kişiler kelimenin anlamını merak ediyor ve araştırıyor. Günümüzde onlarca kişi, inbüktör kelimesinin anlamını TDK sözlüğünden arıyor. İnkübatör nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır sizler için derledik.

Haberin Devamı

 İnbüktör kelimesi, dilimizde uzun zamandır varlığını sürdüren ve sık kullandığımız kelimeler arasında yer alır. 

 İnkübatör Nedir? 

 Mikroorganizmalar, kültür ortamlarına edildikleri zaman çoğalmalarını sağlamak için belli bir ısı derecesini tutulması gerekir. Bu olaya ise inkübasyon ismi verilir. Bu amaçla kullanılan makinelere ise, inkübatör denir. 

 İnkübatör, mikrobiyolojide organizmaların büyümesi için gereken nem, optimum sıcaklık ve diğer çevresel koşulları sağlayan kapalı ve yalıtılmış cihazlardır. 

 İnkübatör Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır? 

 İnbükatörler, yapay koşullar altında mikroorganizmaların yetiştirilmesi için gerekli olan hayati bir laboratuvar ekipmanıdır. İnkübatör, sabit sıcaklık her yerinde her zaman aynı olmalıdır. En kötü ihtimalle de -0,5 ya da +0,5 farktan daha çok olmamalıdır. İnkübatör, istenen derecede rahatlıkla ayarlanabilir. Sahip olduğu termostat sayesinde ise, sürekli aynı dereceyi muhafaza eder. Cihaz, kullanılacak amaçla göre ise, soğutmalı, standart, çalkalamalı ya da karbondioksitli gibi farklılık gösterebilir. 

Haberin Devamı

 İnkübatör Cihazı Neden Kullanılır? 

 İnbükabatör, mikrobiyoloji laboratuvarlarının olmazsa olmaz cihazları arasında yer alır. Diğer bir adı ile de etüvler, belli bir sıcaklık sağlanarak sterilizasyon, kurutma, mikrop üretme gibi amaçlarda da sıkça kullanılan kullanılır. İnkübasyonun yapıldığı ve sıcaklığı ayarlanabilen çeşitli kabinlerdir. Bu kabinler ise, amaca uygun bir şekilde karbondioksitli, soğutmalı, vakumlu gibi farklı çeşitleri olabilir. Standart inkübatörlere "havalı inkübatör" ismi de verilir. Hassas inkübasyonlar ise inkübatörde değil, su banyosunda da gerçekleştirildiği için su banyosu da bir çeşit inkübatör ortamı oluşturur. 

 Mikroorganizmaların kültür ortamlarına ekilmesinden sonra çoğalmalarını sağlamak için, belirli bir ısı derecesinde tutulması gerekir. Bu amaçla kullanılan aletlere ise, etüv ya da inkübatör adı verilir. İnkübatörde, sabit sıcaklık her zaman ve her yerinde aynı olmalıdır. Aynı zamanda ± 0,5° C’ lik bir farktan büyük bir fark da olmamalıdır. İnkübatör istenilen dereceye göre ayarlanabilmelidir. Termostatı sayesinde sürekli aynı dereceyi içinde muhafaza eder. Alete eklenen bir termometre ile ısının kontrolü de kolaylıkla yapılabilir. İnbkübatörler, farklı hacimlerde olup sıcaklığı ise, 60 C - 250 C derece arasında ayarlanabilen iki kat olan sac levhadan meydana gelir. Aynı zamanda hava geçirmez özelliktedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!