Güncelleme Tarihi:
İngiltere Yüksek Öğrenim Fonu Konseyi'nin (HEFCE) verilerine göre, üniversite eğitimlerini İngiltere'de tamamlamak isteyen öğrencilere uygulanan vize kuralları ve üniversite harçlarına getirilen zam nedeniyle yabancı öğrenci sayısında düşüş yaşandı.
Yurtdışından 2012-2013 döneminde İngiliz üniversitelerine yapılan lisans ve lisansüstü başvurularını değerlendiren HEFCE, İngiltere'ye gelen yabancı öğrenci sayısındaki azalmanın son 30 yılda yaşanan ilk düşüş olduğunu bildirdi.
İngiliz üniversitelerinde 2011 yılında okuyan yabancı öğrenci sayısı 311 bin 800 iken, 2012 yılında bu rakam 307 bin 205'e düştü. İngiltere'ye gelemeyen yabancı öğrencilerin Avustralya ve Kuzey Amerika'daki üniversitelere yöneldikleri belirtiliyor.
Çoğu üniversite, lisans ve lisansüstü programlarına başvuran yabancı öğrencilerden halihazırda dil yeterliliği belgesi isterken, bazı kurumlar ise öğrencilerin sadece lise ya da lisans notlarını programa kayıt için yeterli bulabiliyor.
Okul harçları yıllık 9 bin sterlin
Yabancı öğrenci sayısında yaşanan düşüşün arkasındaki sebepleri araştıran HEFCE, bunların, "hükümetin katı vize uygulamaları ve okul harçlarına getirilen zam" olduğunu söyledi.
HEFCE verileri, 2012-2013 döneminde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden İngiltere'ye lisans eğitimlerini tamamlamak için gelen öğrencilerin sayısında bir önceki yıla göre ortalama yüzde 25'lik bir düşüş olduğunu belirtirken, konsey bunun sebebinin, 2012 yılında okul harçlarının yıllık 9 bin sterline yükseltilmesi olduğunu bildirdi.
25 yaşındaki İspanyol vatandaşı Carla, İngiltere'de üniversiteye başvurmadan önce okulun isteği doğrultusunda İngilizce dil seviyesinin yeterli olduğunu göstermek için sınava girdiğini, AB vatandaşı olması nedeniyle İngiltere'de okumak için vize almasına gerek olmadığını söyledi.
Greenwich Üniversitesi İşletme bölümünden 2010'da mezun olan Carla, "3 yıl süren lisans eğitimim için ortalama 8 bin sterlin harç ödedim. Şu an üniversiteye gitmediğim için kendimi şanslı hissediyorum. Ben 3 yılda 8 bin sterlin verdim ama şimdi okusam aynı ücreti tek bir yıl için ödeyecektim" dedi.
İngiliz hükümetinin öğrenim kredisiyle eğitimini tamamladığını belirten Carla, öğrenim kredisinin şimdi her ay maaşından kesildiğini, 3 katı fiyat ödemek zorunda kalmadığı için sevindiğini anlattı.
Her yıl 12 bin sterlin verdim
Yüksek Öğrenim İstatistik Ajansı'nın (HESA) verilerine göre de yüksek öğrenimini İngiltere'de tamamlamak isteyen Türk öğrencilerin sayısı 2010-2011 ve 2011-2012 döneminde 3 bin 350 olarak kaydedilirken, bu rakam 2012-2013 döneminde 15 kişi düşerek, 3 bin 335 olarak tespit edildi.
İngiltere'de lisans eğitimi alan Türk öğrencilerin sayısı 2011-2012 döneminde bin 50 iken, bir sonraki yıl bu rakam 980'e geriledi. 2011-2012 döneminde 2 bin 335 olan lisansüstü programlara katılan Türk öğrencilerin sayısı ise 2012-2013 döneminde artarak 2 bin 360'a yükseldi.
Lisans eğitimini 2013 yılında İngiltere'de tamamladığını belirten 24 yaşındaki Türk vatandaşı Fatih, ilk olarak hem öğrenci vizesi alabilmek hem de okula kabul edilebilmek için İngilizce dil seviyesini sınavla belgelediğini söyledi.
Londra Sanat Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu Fatih, mezuniyetini takiben İngiltere medya sektöründe çalışmaya başladığını belirterek, "Okuduğum bölümün her yılı için 12 bin sterlin verdim. Yabancı öğrenci olarak, İngiliz ve AB vatandaşı öğrencileriyle aramızda ortalama 3-4 bin sterlin fark vardı. İngiltere'yi tercih etmemin sebebi ise kariyerimi burada geliştirmek içindi" diye konuştu.
Üniversite gelirlerinin yüzde 30'u yabancı öğrencilerden
HEFCE verileri ayrıca Hindistan ve Pakistan'dan İngiltere'ye lisansüstü programlara katılmak için gelen uluslararası öğrencilerin sayısında, hükümetin katı vize uygulamaları nedeniyle 2010 yılından bu yana yüzde 50'lik düşüş yaşandığı gösteriyor.
Yabancı öğrenciler, İngiltere'de tam zamanlı eğitim gören öğrencilerin yüzde 30'unu oluşturuyor. Bu öğrencilerin, ülkenin 73 milyar sterlin değerindeki yüksek öğrenim sektörüne yaptıkları katkı ise yıllık 10,7 milyar sterlin.
Yüksek öğrenim sektörü 2011 yılında İngiltere'nin gayri safi yurtiçi hasılasına yüzde 2,8'lik katkıda bulunurken, üniversiteler gelirlerinin ortalama yüzde 30'unu yabancı öğrencilerden sağlıyor.
Son verilere ilişkin açıklamalarda bulunan İngiltere İş, Yenilik ve Yetenekler Bakanlığı, uluslararası öğrencilerin ülke ekonomisine katkısının büyük ve eğitim alanının İngiltere'nin en rekabetçi güçlerinden biri olduğunu vurguladı.
"Eğitim sektörü ihracat kazançlarına yıllık 10 milyar sterlinlik bir katkıda bulunuyor. Yasal olarak buraya gelip okumak isteyen öğrencilerin sayısına getirilen bir sınırlandırma yok" açıklamasını yapan bakanlık, İngiltere'nin yüksek öğrenimini yurtdışında tamamlamak isteyen uluslararası öğrencilerin tercih ettiği en popüler ülkeler arasında olduğuna işaret etti. Bakanlık, diğer ülkelerle çalışarak, uluslararası öğrencileri İngiltere'ye çekmeye, Birleşik Krallık'ın eğitim alanındaki uzmanlığını göstermeye devam edeceğini belirtti.
Nitelikli yabancı öğrenci
Kendisini "Birleşik Krallık'taki üniversitelerin sesi" olarak tanımlayan "Universities UK" adlı kuruluşun Başkanı Nicola Dandridge de verilere ilişkin yaptığı değerlendirmede, uluslararası öğrencilerin ülkeye hem akademik hem de finansal olarak katkıda bulunduğunu belirtti.
Dandridge, "Rekabetçi ülkeler aktif bir şekilde uluslararası öğrencileri kendilerine çekmek için politikalarının promosyonunu yapıyor ve böylece yabancı öğrencilerinin sayısında artış yakalıyorlar. Eğer İngiltere de bu büyüyen sektörde, bunu gerçekleştirmek istiyorsa, o zaman nitelikli yabancı öğrencilerin ilgisini çekmemiz için bazı politikalara ihtiyacımız olacak. Bu nedenle, genel seçimlerde 'Universities UK' olarak uluslararası öğrenciler için büyüme stratejisi çağrısında bulunacağız" diye konuştu.
Muhafazakar-liberal demokrat koalisyon hükümeti, ortalama 3 bin sterlin olan yüksek öğrenim harçlarını, 2012'den itibaren yıllık 9 bin sterline kadar yükseltme kararı almış, bu düzenleme ülkede tartışmalara ve protestolara neden olmuştu.