Güncelleme Tarihi:
Ütopya Okulları’nda gerçekleşen Purulli Bahar Festivali’nde bolluk, bereket ve umut için baharın gelişi çocuklarla birlikte kutlandı. Aynı zamanda anne babalar için de yurtdışından gelen eğitimcilerle ‘Globalleşen Dünyaya Çocuklarımızı Nasıl Hazırlamalıyız?’ konulu konferans düzenlendi. 6-16 yaş arası çocuk eğitimiyle ilgili 45 kitabı olan İngiliz eğitimci ve yazar Penny Tassoni de konuşmacılar arasındaydı. İlkokul öğretmeni olarak başladığı meslek yaşamında 23 yıldır birçok ülkede çocuklarla ilgili eğitim veren Penny Tassoni, dinleyicilerle anne ve babalık üzerine yenilikçi görüşlerini paylaştı.
Penny Tassoni, ebeveynliğin sabır ve fedakarlık gerektirdiğini söyledi. Bu yolculukta zorlukların kaçınılmaz olduğunu belirten Tassoni şöyle konuştu:
“Her zaman büyük resme bakmak faydalı olur. Çocukların öncelikli ihtiyaçları kesintisiz sevgi ve ilgi gereksinimidir. Sırasıyla diğer ihtiyaçları ise; iletişim ve etkileşim, fiziksel aktivite, oyun, dengeli beslenme ve iyi uyku. Anne-babalar çocuklarını mutlu etmek için gereksiz ve pahalı alışverişlere yönlendiriyor. Çocukların hafızalarında kalan en mutlu anları, anne babalarıyla birlikte geçirdikleri zaman oluşturuyor. Gülümsemek, birlikte oyun oynamak, sohbet etmek çok daha değerli. Onların kendi ayakları üzerinde durabilen, uyumlu ve mücadele etmeyi bilen, sağlıklı bireyler olabilmeleri için yaşam becerilerinin küçük yaştan itibaren gelişmesine destek olunması gerekiyor.
KİMLİK GELİŞİMİ VE GÜVEN DUYGUSU GEREKLİ
Çocuğun kendini keşfetmesinin yolu; onu iyi hissettirecek, yeteneklerini ortaya çıkaracak, kendini ifade edebileceği insanlarla bir arada olmasından geçiyor. Çocuklar ergenlik döneminde netlikten belirsizliğe doğru adım atıyor. Bu nedenle anne babalar çocuklarının güçlü ve zayıf yanlarıyla ilgi alanlarını bilmeli. Çocukların duygusal ve bilişsel olarak zorlandığı konuları bilmek ve buna göre yol göstermek çok önemli. Başarısızlıkla mücadele etmeyi öğrenebilmeleri için öncelikle anne babaların, başarısızlıklar karşında sabırlı ve anlayışlı olması gerekiyor. Çocuğun kendine değer vermeyi öğrenirken bunu başkalarına zarar vermeden yapabilmesi, bütünün parçası olmayı öğrenebilmesi için çok önemli. Gelişim dönemindeki çocukların öncelikle kendi duygularını anlaması, arkadaş edinmesi ve sürdürebilmesi, farklılıklara saygı göstermesi günümüz toplumlarında birlikte uyum içinde yaşamayı öğrenebilmenin en temel yolu. Çocukların doğuştan gelen karakter özelliklerinin aile ilgisi ve desteği, iyi bir eğitim ve sosyal çevreyle değişmesi mümkün. Anne babalar için gelişim süreçlerinde spor ve sanatla meşgul olan çocuklarla iletişim kurmak daha kolay. Çocukları sosyalleştirmek, toplumda nasıl davranmaları gerektiğini öğretir.”
ÇOCUKLARIN SAĞLIKLI BİREY OLMAK İÇİN YAPMALARI GEREKENLER:
- Çocuklar öncelikli olarak öz bakım becerilerini öğrenmeli
- Sahip oldukları şeyleri (eşyalar, oyuncaklar, giysiler gibi) yönetmeyi ve korumayı bilmeliler
- Sağlıklı olmaları için gerekli olanları öğrenmeli
- Para ve değeri hakkında bilgi sahibi olmalılar
- Yaşlarına uygun riskleri değerlendirmeyi bilmeliler
- Farklı ortamlara uyum sağlamayı ve buna uygun davranış geliştirmeyi öğrenmeliler