Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı'nın son şeklini vereceği Ortaöğretim Giriş Sınavı'nın (OKS) yerini alacak düzenlemede öğrencinin iki sınavının aynı eğitim bölgesindeki öğrencilerle ortak yapılması öngörüldü. Yeni düzenlemelerin esaslarını Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr. İrfan Erdoğan Hürriyet'e anlattı.
Milli Eğitim Bakanlığı, Anadolu liseleri, fen liseleri başta olmak üzere bazı liselere öğrenci alımını yeniden düzenleyen sisteme bugün son şeklini vermek için toplanıyor. İlköğretim 6,7 ve 8. sınıflarında yapılacak merkezi sınavlar, öğrencinin diploma notu ve davranış notuna göre yerleştirme öngörülürken, öğretmenin "yüksek not"una karşı da bakanlık önlem aldı. Okul,okul çevresi, ilçe ve ya da il düzeyinde sınav yapılması ve bunun birinci ve ikinci yarıyılda "karne notu" olarak dikkate alınması öngörüldü.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr.İrfan Erdoğan, “hurriyet.com.tr”ye "Bakanımızın direktifiyle hazırladığımız yeni modelin, okullarımızı ve öğretmenleri güçlendireceğine, disiplinsizliklerin azalmasını sağlayacağına, bu yönüyle de eğitim sistemimiz açısından bir dönüm noktası oluşturacağına inanıyoruz" dedi.
SEVİYE BELİRLEME
Yeni modele göre 6,7 ve 8. sınıfların sonunda Seviye Belirleme Sınavları yapılacak. Sınavlarda soru içeriği tüm dersleri kapsayacak, müfredat odaklı olacak, okulda sunulan eğitim ve öğretime dayalı olarak hazırlanacak.
YIL SONU BAŞARISI
Seviye Belirleme Sınavlarının dışında; 6,7 ve 8. sınıfların sonunda, öğrencilerin derslerde gösterdikleri başarı puanlarına göre "Yıl Sonu Başarı Puanları" hesaplanacak. Bu puanlar belirlenirken, Türkçe ve Yabancı Dil derslerinin ağırlıklı katsayı değerleri daha fazla olacak. Böylece bu iki alanda sunulan eğitime etkili nitelik kazandırılacak.
DAVRANIŞ
Aynı sınıflarda örencinin sergilediği davranışlar dikkate alınarak yapılan değerlendirmelere göre Yöneltme ve Davranış Puanı belirlenecek.
PUAN HESAPLAMA
Seviye Belirleme Sınavlarında alınan notların yüzde 70’i ile Yılsonu Başarı Puanlarının yüzde 25’i ve Yöneltme ve Davranış Puanının yüzde 5’inin toplamı, öğrencinin her sınıf için Ortaöğretime Yerleştirme Puanını oluşturacak. 6, 7 ve 8. sınıf için elde edilen Ortaöğretim Yerleştirme Puanının ortalamasının alınmasıyla öğrencinin Genel Ortaöğretime Yerleştirme Puanı hesaplanacak.
AĞIRLIKLARI FARKLI
Genel Ortaöğretime Yerleştirme Puanı hesaplanırken, 6. sınıftan 8. sınıfa doğru gittikçe artan bir oranda ağırlık belirlemesi yapılacak. Bütün öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmeleri, üç yıla yayılmış üç farklı unsurdan oluşan puanlara göre gerçekleştirilecek. Ancak Fen, Sosyal Bilimler ve Öğretmen Liseleri; öğrencilerin Seviye Belirleme Sınavı ve Yıl Sonu Başarı Puanı toplamının, genel ve özel alan bağlamında Bakanlıkça belirlenen baraj düzeyini geçmiş olmaları şartıyla tercih edilebilecek.
SORU SAYISI
Öğretmenler tarafından yapılan yazılı sınavlarda soru sayısının en az 3-5 adet olması zorunlu olacak.
ORTAK SINAVLAR
İlköğretimde Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, İngilizce, fen ve teknoloji derslerinin zümre öğretmenleri tarafından hazırlanan soruları içeren, okul düzeyinde her ders için ayrı ortak sınavların yapılacak. Bu uygulama kademeli olarak eğitim bölgesi, ilçe ve il düzeyinde de gerçekleştirilecek. Sistemin sağlıklı işlemesi için sınav sorularının okul müdürlüğünce ve bölge koordinatörü tarafından da onaylanacak. Bu sayede öğrenciler, öğretmenler ve okullar kendi konum ve başarı düzeyleri hakkında fikir sahibi olacak, öğrenciler ve öğretmenler arasında rekabet ve işbirliği geliştirilecek.