Güncelleme Tarihi:
Tartışma yaratan 19’uncu Milli Eğitim Şûrası’nda öğrencilerin eğitimine ilişkin din ağırlıklı konularda kararlar alınırken, UNICEF’in çocuklara ilişkin ‘Şiddeti İzleme ve Göstergeleri’ raporu, Türkiye’deki okullarla ilgili çok çarpıcı ve ürkütücü bir gerçeği gözler önüne serdi. Türkiye’deki okullarda çocukların şiddeti hem öğrendiği hem şiddete maruz kaldığına dikkat çekilen raporda, Türkiye’ye yıllar boyunca yapılan tavsiye ve uyarılara rağmen önlem alınmadığının da altı çizildi. Mart ayında Türkçeye çevrilen raporda, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme de dahil birçok insan hakları hukuku belgesine taraf olduğu vurgulanırken Türkiye’yle ilgili özetle şunlar yer alıyor:
TÜRKİYE’DE DURUM VAHİM
- Türkiye’de çocuğa karşı şiddet, ceza ya da disiplin yöntemi olarak ceza infaz kurumları ve okullarda yasal olmasa da, açık bir resmi yasak da yok. Evde ve bakım kurumlarında çocuklara şiddet hâlâ yasal.
- 2001, 2006, 2009, 2012 yıllarında BM Çocuk Hakları Komitesi, Türkiye’ye evde şiddeti sonlandırmak için yasal ve sosyal önlemler almasını, şiddetin yasak olduğu alanlarda da yasaların ve ilgili mevzuatın gerektirdiği şekilde uygulanmasını tavsiye etmiştir.
EVDE ŞİDDET ‘DOĞAL’
- 3 Kasım 2010’da Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi, Türkiye’den okullarda ve ceza infaz kurumlarında fiziksel cezanın yasal durumunu açıklığa kavuşturmasını ve ev dahil tüm ortamlarda fiziksel cezalandırmayı yasaklamasını tavsiye etmiştir.
- Haziran 2011’de BM Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi Türkiye’ye evde çocuğa karşı şiddete dair tüm yasal açıkları kapatması tavsiyesinde bulunmuştur.
- 2012’de Avrupa Sosyal Haklar Komitesi Türkiye’nin yasalarının çocuğa karşı fiziksel cezayı açıkça yasaklamadığı gerekçesiyle Avrupa Sosyal Şartı’nı 17’nci maddesine uyumlu olmadığını, bunun da insan hakları ihlali olduğunu belirtmiştir.
- Ne yazık ki pek çok çocuk için okul ortamı, şiddete maruz kaldıkları ve şiddeti öğrendikleri farklı bir evreni temsil etmektedir.