Güncelleme Tarihi:
Başbakan Binali Yıldırım, Davutpaşa Kongre Merkezi'nde Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) akademik yıl açılışı ve fahri doktora törenindeki konuşmasında, lise ve üniversiteye giriş sistemleri, tematik üniversitelerin kurulması ve yükseköğretimde uluslararası öğrencilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldırım özetle şöyle konuştu:
GÖNÜLLÜ ELÇİMİZ OLUYORLAR
"Ne güzel, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yabancı öğrenci sayısı da 2 bine çıkmış. Ama yetmez hocam. Yani 38 bin civarında öğrenciniz var. En az yüzde 10'u kadar yabancı öğrenciniz olması lazım. Bunun çok önemli görüyorum. Çünkü buraya gelen misafir öğrenciler sadece burada eğitim almıyor. Dönüp gittiklerinde ülkemizin gönüllü elçileri oluyor. O güzel hatıralarıyla ülkelerinde önemli sorumluluklar alıyorlar, ileri görevlere geliyorlar ve orada da hep ülkemiz gündeme geldiğinde olumlu düşüncelerini paylaşıyorlar, bundan ülkeler arasındaki dostluk, kardeşlik de ciddi anlamda gelişmiş oluyor. Bu bakımdan bir yandan üniversitede eğitim kalitesini artırırken diğer yandan da küresel anlamda araştırma geliştirme ve diğer üniversitelerle işbirliğini de ihmal etmeyeceğiz.
TEMATİK ÜNİVERSİTE KURMA DİRENCİ KIRILIYOR
Yükseköğretim kurumlarının daha fazla tematik üniversiteye dönüşmesi gerekiyor. Bazı üniversiteler kendilerine alan seçti. Dünya üniversitelerine bakıldığında 20-30 yıl önce Çin'de demiryolları üniversitesi vardı, ulaştırma üniversitesi değil de demir, kara ve deniz yollarına varıncaya kadar ihtisaslaşma, tematik üniversite kavramına girdiler. Türkiye'de maalesef tematik üniversite kurmada yıllardır direnç var. Yavaş yavaş bu kırılıyor müzik, sanat ve bilim ile sosyal bilimler üniversitesi açıldı. Yakın zamanda bazı üniversiteler iletişim, bazıları ulaşım alanında tematik, uzmanlaşmış üniversiteler haline gelecek. Böylece ülkenin gelecekte ihtiyacı olan beyin gücü yetişmesine katkı sağlanacak.
AMAÇ, ÖĞRENCİLERİN İSTEDİĞİ LİSEYE GİTMESİ
ÜNİVERSİTE ve liseye geçiş sınavlarında yeni bir değişikliğe gidildi. Bunu, ‘Bakan geldi, değişti, yapboz tahtası oldu. Bir sistem değiştirildi, yeni sistem geldi’ şeklinde takdim etmek haksızlık. Hiçbir şey kaldırılmıyor, hiçbir şey ters düz edilmiyor. TEOG vardı, getirilen sistem ondaki kazanılan tecrübeleri kullanarak öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin beklentisine daha iyi cevap verecek bir hale dönüştürülmesidir. Amacımız, bütün öğrencilerimizin arzu ettiği, istediği şekilde eğitimlerini sürdürmeleri, istedikleri yerlere gitmeleri.