İktisat bölümü okuyan ne olur ve ne iş yapar? Kaymakam ve hakim olabilir mi ve ne kadar maaş alır?

Güncelleme Tarihi:

İktisat bölümü okuyan ne olur ve ne iş yapar Kaymakam ve hakim olabilir mi ve ne kadar maaş alır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2022 03:47

İktisat, ekonominin işleyişini, piyasaları, devletin ekonomi üzerindeki etkilerini inceler. Sosyal ve teknik bir ilim olarak kabul edilen iktisat kelime olarak da Arapça kökenlidir. İktisat bölümünden mezun olan kişiler kamu kuruluşlarında ve özel sektörlerde çalışma imkanına sahip olurlar. KPSS'ye girerek memur olmak, maliye bakanlığı ya da hazine bakanlığı gibi bölümlerde çalışmak da mümkündür. İktisat bölümü okuyanların ne iş yapabileceklerini ve hakim ya da kaymakam olup olamayacakları hakkında merak edilenler.

Haberin Devamı

İktisat mezunlarının kaymakam ya da hakim olabilme imkanı vardır. Ayrıca bankada, kamu ve kuruluşlarda, özel şirketlerde de çalışma alanlarına sahiplerdir.

İktisat Bölümü Okuyan Ne Olur ve Ne İş Yapar?

Eğitimini İktisat alanında bitiren ve mezun olan kişiler sayıştay, banka, devlet daireleri, kaymakamlık ya da merkez bankalarında çalışabilmektedir. İktisat dalı her toplumda ihtiyaç olan bir alan olduğun için sınırlı kaynağın toplumda nasıl kullanılacağını inceler. Mal ve üretim hizmeti ile ilgilenen bir sosyal bilim alanı olarak da kabul edilir. İş olanakları bakımından da oldukça zengindir. İktisat bölümü mezunlarının vergi daireleri, devlet bankaları ve devletin ekonomi ile ilgili her alanında iş bulma imkanı vardır. Kamu kurum ve kuruluşlarında, denetçi, denetmen ya da müfettiş olmaları da mümkündür. Ayrıca bu kişiler TBMM yasama uzmanı ya da gümrük müfettişi olma hakkına da sahiptir.

Kaymakam ve Hakim Olabilir mi?

Kaymakam olabilmek için de gerekli bazı şartların yerine getirilmesi önemlidir. Kaymakam olmak için 4 yıllık İktisat bölümlerinden mezun olmanız gerekir. İktisat mezunu olan kişiler istedikleri takdirde kaymakam olabilir. Kaymakamlık için özel olarak hazırlanan sınava girmek ve bu sınavdan en az 70 puan almak gerekir. Sınav sonrası mülakatlara girerek süreci tamamladığınızda ve başarılı olduğunuzda öncelikle valilik adına bir tez hazırlamanız istenir. Sonrasında valilik emri ile atama alabilir ve kaymakam olarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Eğer 4 yıllık lisans eğitiminiz boyunca yeteri kadar Hukuk dersi almışsanız hakim olmanız da mümkündür. İdari hakimlik sınavına başvuru yaparak sınava girebilir ve başarılı olmanız halinde mülakatlara girmeye hak kazanabilirsiniz. Mülakatlardan sonra ise yine başarılı olursanız hakim olarak atamanız yapıldığında çalışmaya başlayabilirsiniz.

Ne Kadar Maaş Alır?

Geniş bir meslek alanına sahip olan İktisat çalışma bölümüne ya da çalışılan kuruma göre maaşı değişen bir alandır. Hangi alanda ya da hangi kurumda çalışırsanız maaşınız buna göre değişir. KPSS'ye girer ve atanarak çalışmaya başlarsanız asgari ücretin biraz üzerinde ücret ile çalışmaya başlarsınız. İşi tamamen öğrenerek ilerleme kaydetmeniz halinde maaşınız her sene sürekli olarak artış gösterir. Dil sınavına girerek kendinizi farklı eğitimler ile de geliştirerek daha iyi yerlere gelmenizi sağlayabilirsiniz. KPSS ile sözleşmeli öğretmen olmanız da mümkündür.

İktisat Bölümü Nedir?

İktisat, mal ve hizmet üretimi, tüketim ve para sirkülasyonu, ekonomik kaynakların kullanımı ve fiyat politikası ile ilgilenen bilim dalıdır. İktisat bölümü öğrencileri bu sistemleri incelemekle ve analiz yaparak aksayan yönleri bulmak ile yükümlüdür. İktisat bölümü Siyasal Bilimler Fakültesinde ya da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde yer alır. Temel dersleri makro iktisat, mikro iktisat, iktisada giriş, finansman ve piyasalar gibi derslerdir. Fakültenin hukuk, siyaset bilimi ve iktisat gibi ortak dersleri de vardır.

İktisat bölümünde okumak için sayısal yeteneğe de sahip olmak gerekir. Bununla beraber analitik düşünme becerisine de sahip olmak başarılı olmanızı sağlar. Çok fazla inceleme ve araştırma gerektiren bir bölüm olduğundan meraklı olmak ve araştırma yapmayı da sevmek gerekir. Disiplinli, çalışma temposuna uyum sağlayabilecek kişiler İktisat bölümünde başarılı olabilir.

 

BAKMADAN GEÇME!