Güncelleme Tarihi:
Memduh Şevket Esendal, gözleme dayanan öykülerinde olaylara karşı iyimserlikle yaklaşarak okuyucuyu rahatlatma yolunu tercih eder. Esendal, güçlü anlatımı ve temiz dili ile okuyucunun dikkatini çekiyor.
İhtiyar Çilingir Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır?
İhtiyar Çilingir, Memduh Şevket Esendal'ın ilk defa 1925 yılında kendi çıkardığı Meslek adı verilen gazetesinde 1925 yılında yayımlanan bir öyküdür.
İhtiyar Çilingir Eserinin Konusu
İhtiyar Çilingir eseri, dönemin zorlukları, yaşanan yolsuzluklar, ekonomideki tutarsızlıklar ve yolsuzlukları konu ediniyor. Bu kısa öykülerinde insanların anlık davranışlarını ve hallerini hikaye etmişti. Esendal, Sait Faik ile birlikte kesit ve durum hikayeciliği adı verilen Çehov Tarzı öykücülüğün edebiyatımızdaki çok önemli isimlerinden birisi haline geldi. Aynı zamanda müfettişlikten, milletvekilliğine ve büyükelçiliğe kadar pek çok çeşitli görevlerde bulundu. İsmi siyasi görevlerinden nedeni ile çok duyulmuş olduğundan yazıları ile siyasi kimliğini birbirine karıştırmamak için çok sayıda müstear ad kullandı. Siyasi kimliğini kimi eserlerinde kullanmak istemedi.
İhtiyar Çilingir Özeti
Toplum ve insan anlayışımızın çağdaşlaşması, dilimizin özleşmesi için çok önemli atılımlar yapan 1. Dünya Savaşı kuşağının Türk yazınında başlattığı gelişme içinde Memduh Şevket Esendal'ın ayrı bir yeri vardır. Çok yönlü ve geniş gözlem gücü ile yalın bir anlatımın usta bir şekilde birleştiği ilk seçkin ürünler ise, Esendal'ın imzasını taşır. Bu yetkinliğin yanında hümanist bir duyarlığı sürekli olarak ön planda tutarak, olay dokusunda temel toplumsal dinamikleri eksen alır. Memduh Şevket Esendal’ın hikayelerinden bazıları, ölümünden sonra Dost Yayınevi Mendil Altında ve Otlakçı ismi ile iki kitap halinde yayınladı. İsminin kısaltması olan MEŞE adı ile bilinen Esendal, öykülerinde duyarlılık, vatan sevgisi, dayanışma, saygı, sevgi, memurların iş hayatları ve gündelik dertleri gibi pek çok konuya değinmiştir.
İhtiyar Çilingir Türü ve Özellikleri
İhtiyar Çilingir eseri hikaye ve öykü türünde yazılmıştır. Bu hikaye, toplumun gerçeklerini konu ediniyor. Aynı zamanda dönemin zorlukları, yaşanan sıkıntılar, ekonomik buhran ve memurların yolsuzlukları bu tür ile inceleniyor. İhtiyar çilingir, gerçekçi ve sade bir dille kaleme alınmış bir eserdir.