İhracatçıya faktoring desteği

Güncelleme Tarihi:

İhracatçıya faktoring desteği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2018 17:35

İhracatçı KOBİ’lere faktoring şirketleri ve Eximbank’tan destek geldi. Faktoring şirketleri alacak garantisi, tahsilat hizmeti ve finansman desteği verirken, Eximbank, ihracatçının hem kur riskini üstleniyor hem de maliyet avantajı sunuyor.

Haberin Devamı

YENİ Ekonomi Programı (YEP) ile Türkiye’nin ihracat hedefleri, 2018 için 170 milyar dolar, 2019 için 182 milyar dolar, 2020 için 191 milyar dolar ve 2021 için 204,4 milyar dolar olarak belirlenirken, hedeflere ulaşmak için ihracatçıya da destek verilmeye başladı. Bir taraftan faktoring şirketleri özellikle KOBİ’ler için ihracat faktoringini ön plana çıkartırken, Türk Eximbank ise hem işletmelerin dövizdeki dalgalanmadan etkilenmesini engellenmeye çalışıyor hem de maliyetleri düşürüyor. Finansal Kurumlar Birliği (FKB) çatısı altındaki faktoringciler, Türk Eximbank ile birlikte Antalya’da düzenlenen toplantıda reel sektör temsilcileri bir araya gelerek KOBİ’lere ihracatta alternatif finansman modellerini anlattı.

FİNANSMANA İHTİYAÇ VAR

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya ekonomisinin turizm odaklı olduğunu ve Türkiye’de kayıtlı 3 milyona yakın tüccar ve esnafın 133 bininin Antalya’da bulunduğunu söyledi. Türel, “Bunların tamamı KOBİ’dir. Antalya, turizm ve tarımın başkentidir” dedi. Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: “KOBİ’ler için belediye yatırımlarının çok önemli yer kapladığını söyleyebilirim. 2007’de, dünyadaki ekonomik kriz teğet geçti. Biz o zaman raylı sistemimizin birinci etabını yapıyorduk. Antalya’ya aşağı yukarı 400 milyon lira civarında bir katma değer ekonomiye girmişti ki, bunun aşağı yukarı yüzde 80’i yerli ve milli dediğimiz tedarikçilere verilen bir bedel. Bugün de baktığınızda 700 milyon liralık raylı sistemin 3. etabını yapıyoruz. Dolayısıyla bununla beraber yat limanları, sahil projeleri, cadde düzenlemeleri; Antalya’nın ekonomide canlı biçimde belediye yatırımlarının yoluna devam etmesi gibi bir imkanı ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Davut Çetin, KOBİ’lerin finansmana erişimde sıkıntı yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi: “2015’te turizmdeki yapılandırmayı hızlı yaptık ve ciddi iyileşme sağladık. 2017’deki KGF destekli krediler verildi ve o dönemde biraz da hoyratça harcandı o paralar. Bu sene geldiğimiz noktada artık finansmanda sıkıntı yaşandığını görüyoruz. Para durgunlaştı tekrar hareket etmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

PROGRAM CESARET VERDİ

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Yeni Ekonomi Programının (YEP) cesaret verdiğini ve tetikleme yaptığını ifade ederek, “Bundan sonra bizim biraz da yapısal reformlarla bunları götürmemiz lazım. Antalya ekonomisine baktığımızda görüyoruz ki özellikle dış rekabete en açık ilimizdir. Antalya’daki ticareti ve tarımı özel bir yaklaşımla desteklememiz gerekiyor. Bir başka önemli konu da bizim vade yapımız çok bozuldu” dedi. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Hakkı Bahar, 1,4 milyar dolarlık ihracat ile geçen seneye oranla yüzde 6,3 büyüme kaydedildiğini belirterek, şunları söyledi: “165 milyon dolar maden ihraç etmişiz, 354 milyon dolar yaş sebze meyve ihracı yapmışız, 128 milyon dolar da kimyevi maddeler ihracatı gerçekleştirmişiz. Tabi genel olarak bizim ihracatımızın yüzde 52’si doğal taş ve yaş sebze meyveden.”

Haberin Devamı

FAKTORİNG TİCARETİ BÜYÜTÜYOR

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanvekili Çağatay Baydar, faktoring sektörü olarak ticaretin gelişmesine destek verdiklerini söyledi. Baydar, ticaret oldukça faktoringin de olacağını belirterek, “Özellikle büyüyen ülkelerde ticaretin kılcal damarlarına destek oluyoruz” dedi. Faktoringin aracı hizmet grubu olduğunu vurgulayan Baydar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikle kısa vadeli alacaklar için garanti hizmeti veriyoruz. Bu kısa vadeli alacakları vadelerinde gidip borçlularından tahsil ediyoruz. Tahsilat hizmeti veriyoruz. Eğer KOBİ’ler finansmana ihtiyaç olursa, finansman isterlerse, vadeli alacakları için kendilerine finansman da veriyoruz. Özellikle ihracat bacağında KOBİ’lerimizin bilinmedik ülkelere, bilinmedik borçlulara ihracat yapmalarını sağlıyoruz. Vadelerinde para tahsil edip, yurtdışından getirdiğimiz çok uygun fonlarla da KOBİ’leri destekliyoruz. Dolayısıyla KOBİ’lerimiz ihracat yaptıkça bizden hizmet alıyor. Bizden hizmet aldığıyla da sattığı satışları ve işlem hacmini büyütüyor. Dolayısıyla ticaretin büyümesine, reel ekonominin ve ülke ekonomisinin gelişmesinde rol oynuyoruz.”

Haberin Devamı

EXİMBANK İKİ YILDIR FAİZ ARTIŞI YAPMADI

- TÜRK Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, 2017’nin Ocak ayından bu yana banka olarak KOBİ’lerin maliyetlerini artırmadıklarını, aksine düşürdüklerini ve bazı avantajlı programları KOBİ’lerin hizmetine sunduklarını söyledi. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz, ihracatçılarımızın ve KOBİ’lerimizin kur riski ile uğraşmalarını istemiyoruz. Banka olarak opsiyon hizmetini kar amacı gütmeden veriyorduk, şimdi ‘forward’ hizmetini de veriyoruz. Ayrıca ‘faiz swap’ı da yapıyoruz. Bunları da kar amacı olmadan yapıyoruz. Kur riski koruma enstrümanlarını bizden kullanın diyoruz. Kimsenin dövizdeki dalgalanmadan etkilenmesini istemiyoruz. Bu yükü de biz üstleniyoruz.”

Haberin Devamı

Adnan Yıldırım, geçen yıl 7 bin 700 ihracatçıyla çalıştıklarını da belirterek, “Bu sayıyı yılsonunda 11 bine çıkartacağız. Diğer bankalarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Biz 2017 başından beri faiz oranlarımızı hiç artırmadık. Sadece geçtiğimiz hafta TL’yi hazine bonosuna endeksledik, onun dışında hiç artırmadık. Bankalarımızın da 10 katına çıkardıkları teminat mektubu komisyonlarını düşürmelerini istiyorum ki bütün ihracatçılarımız, KOBİ’lerimiz bunu bekliyor” dedi.

İHRACATÇISININ PARA KAYBETMESİNİ ÖNLÜYORUZ

-FKB Başkanvekili ve TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, toplam 150 milyar TL’lik faktoring işlem hacminin yüzde 20’sinin ihracat faktoringinden geldiğini belirterek, şunları söyledi: “30 milyar TL’lik, yani 7-8 milyar dolarlık işlem hacmi var. Biz bu 7-8 milyar dolar ihracat yapmış olan ülkenin, ihracatçısının parasını yurtdışında kaybetmesini engelliyoruz. Bu borçlular için garanti veriyoruz. Bizim garantimize istinaden karşı taraftaki borçlu eğer ödemezse, iflas ederse; biz ihracatçının parasını ödüyoruz. Hem ihracatçının özkaynak kaybını hem de ülke sermayesinin kaybını engelliyoruz. Aslında biz ülke için de, ihracatçı için de önemli bir iş yapıyoruz. Eximbank gibi ihracat için çalışıyoruz, beraber de çalışıyoruz. Ürünlerimiz var, çok da güzel kullanılıyor.”

Dünyada ihracat faktoringinde Türkiye’nin bir numara olduğunu; Çin, Singapur, Tayvan, İspanya’dan daha fazla hacim yapıldığını ifade eden Baydar “İhracat faktoringini kullanan bir numaralı ülke, Türkiye. Bu da bizim, bu ürünü çok iyi bildiğimizi ve kısa vadeli açık hesap ihracat yapan reel sektöre hizmet vermemizi sağlıyor. YEP’te ihracata dayalı bir büyüme öngörüldüğü için ihracat faktoringini kaldıraç olarak kullanarak, ihracatı daha da artırabiliriz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!