Güncelleme Tarihi:
İhbarname, bir kişinin hukuksal olan her durum için karşı tarafa karşı taleplerini yazılı şekilde sunmasıdır. İhbarname, kişinin hak ve taleplerini karşı tarafa haber vermesi olarak da bilinmektedir.
İhbarname, sık sık merak edilerek araştırılan konulardan biridir. İhbarname, bir kişinin hukuksal bir boyutu olan her konuda muhatabı olan tarafa kanunlar, gelenek ve görenekler ile doğan haklarını yazılı bir şekilde sunmasıdır. Kişilerin hak ve taleplerini karşı tarafa yazılı olarak sunması diye de nitelendirmek mümkündür. Genel olarak hukuksal bir kavram olarak kullanılır ve hukukun her alanında işlevseldir. Bazı durumlarda ihbarname çekmek zorunlu değildir fakat sunduğu kolaylıklar göz önüne alındığı çekilmesi gerekebilir. İhbarname çekmenin avantajları şu şekildedir:
İşçilerin işverene sunacağı ihbarname ile alacağı tüm hakları talep etmesi mümkündür. Bu haklar içinde kıdem tazminatı, hafta tatilleri, ücret alacakları ve fazla mesai alacakları bulunur.
İşçiler evlilik ya da askerlik gibi durumlar dolayısıyla işten ayrılacaklarını bildirmek için ihbarname çekebilir.
Haksız yere işten çıkarılan bir işçi bunun sebeplerini bildirmek için ihtarname çekebilir.
Ev sahibi olanlar kiracı kirayı ödemediğinde ihtarname çekerek 30 gün içerisinde kirayı ödemelerini isteyebilir.
Aynı zamanda ihbarname çekerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da vardır. İhtarname çekerken mutlaka ispatlı olması ve mümkünse noter aracılığı ile çekilmesi gerekir. Taraflar mağduriyetlerini gidermek için öncelikle ihtarname çekmesi sonrasında da yasal sürecin başlamasını sağlaması gerekmektedir. Alacaklı kişiler ihtarname çektiklerinde işlemin başlatılması ile borç faizi başlar. Fakat alacaklı ihtarname çekmemiş ve üzerinden de 3 yıl geçmiş ise faiz isteme hakkı bulunmaz.
Nasıl Çekilir?
İhtarnamenin nasıl ve nereden çekildiği birçok kişi tarafından merak edilmektedir. İhtarname çekmek için mutlaka noter eşliğinde olunması gerekir. Mecburi olmasa da hakların zayi olmaması için noter aracılığı ile çekilmesi önerilir. PTT aracılığı ile APS ya da iadeli taahhütlü olarak gönderilmesi de mümkündür. İhtarnamenin alacağı olan herkes tarafından çekilmesi mümkündür. Alacaklılar, işçiler, kiracılar, ev sahipleri, borçlular ya da işverenler ihtarname çekebilir. Borçluya ihtarname çekerken uyarı metinini dikkatli ve kurallara uygun hazırlamak gerekir. Noter aracılığı ile olmuyorsa telgraf, faks, mektup ya da mail ile ihbarnamenin bildirilmesi de mümkündür. Kiracıya ihbarname çekmek için kira ödemesinin gecikmesi gerekir. Kira ödemesi geciken kiracılara noter aracılığı ile ilk ihbarnamenin çekilmesi mümkündür. İlk ihbarnameden sonra kiracıya kirayı ödemesi için 30 gün süre tanınır. Bu sürede de kira ödenmezse ikinci haklı ihtarname çekilir ve ardından da ev sahibinin tahliye davası açma hakkı doğar.
İhtarname Nasıl Gönderilir?
İhtarname nasıl gönderildiği merak edilen ve sık sık internetten araştırılan bir konudur. İhtarname eğer mümkün ise hakların zayi olmaması için noter aracılığı ile çekilmesi gerekir. Bu mecburi olmasa da ihtarname çekmek isteyen herkese ilk olarak önerilen bir durumdur. Ayrıca ihtarnamenin PTT kanalıyla APS ya da iadeli taahhütlü olarak gönderilmesi de mümkündür. Eğer maddi olarak imkan varsa en güvenilir ihtarname ispatı için mutlaka noter aracılığı ile çekmek gerekir. Noterlerde ihtarname ücretleri 155 TL'den başlamaktadır. İhtarnamenin türüne göre fiyatlar değiştiğinden en doğru ve net fiyatı noterlerden öğrenmek gerekmektedir. Ayrıca her sene noterlik ücret tarifeleri resmi gazetede yayınlandığından buradan öğrenmek de mümkündür.