Ifsad ne demek, ne anlama gelir? İfsad etmek kelimesinin TDK sözlük anlamı

Güncelleme Tarihi:

Ifsad ne demek, ne anlama gelir İfsad etmek kelimesinin TDK sözlük anlamı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2022 17:17

Başta Mümin Suresi olmak üzere birçok surede geçen ifsat kelimesi fesat sözcüğünden türetilmiştir. İki kişinin ya da kavmin arasını bozacak her türlü bozgunculuğa fesat denir. İfsat ise fesadın yayılması anlamına gelir. Fitne fücur adıyla bilinen fesat, dinimizce en büyük günahlardan biri sayılır. İfsad kelimesinin anlamını örnek cümlelerle birlikte derledik.

Haberin Devamı

İfsad kelimesiyle eş anlamlı olan sözcüklerden bazıları şunlardır:

1- Ara bozuculuk 2- Müzevirlik 3- Bozgunculuk 4- Kargaşa 5- Kaos 6- Keşmekeş

 Ifsad Ne Demek, Ne Anlama Gelir?

 İfsad, toplumsal huzuru bozan ve insanların arasını bozan söylemlerde ve davranışlarda bulunmak demektir. Toplumda fitne fücur yayan kişilere ehl-i fesat denir. Bu kişilerin ortak özelliği yalan söylemeleri ve ikiyüzlü olmalarıdır.

 İfsad kelimesinin sözlük anlamı çürüme ve kokuşmadır. Ahlaki değerlerin erozyona uğraması ve toplumsal nizamın bozulması da ifsad olarak nitelendirilir.

 İfsad Etmek Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı

 İslam alimlerine göre birçok günah fesada yol açtığı için en az ifsad etmek kadar günahtır. Bunların başında dedikodu yapmak gelir. Başkasının arkasından konuşmak, insanları o kişiye doldurmak fesadın en büyük nedenlerinden biridir. Bunun dışında yalan söylemek, iftira atmak ve yalan yere yemin etmek de ifsada zemin hazırladığı için en büyük günahlar arasında yer alır.

Haberin Devamı

 İfsad Kelimesinin Cümle içinde Kullanımı

 1- İfsada uğrayan toplumlarda yeniden düzenin sağlanması zaman alır.

 2- Takva ehli kullar ifsad ve yalandan uzak durur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!