Güncelleme Tarihi:
Bilgisayardan açısından bağlantı söz konusu olduğu vakit hub ile beraber switch ön plana çıkmaktadır. Tabii bunlar arasında belli başlı bazı farklar görünür ve internet üzerinden de araştırılır.
Hub Nedir?
Bilgisayarlar arasında bağlantı kurmak amaçlı değerlendirilen aygıtları hub olarak bilinmektedir. Aynı zamanda ağlar üzerinden merkezi bağlantıyı sağlayacak elektronik cihaz olarak ifade etmek mümkün. İçerisinde portları birbirine bağlayan sistemler bulunmaktadır. Bu sistemler aynı zamanda kablolardır ve kablolar üzerinden veriyi taşıma potansiyeli sağlarlar. Böylece ele alınan bağlantı ile beraber farklı bilgisayarlar birbirine bağlanır ve amaca uygun şekilde kullanılır.
Hub Ne İşe Yarar?
Genel tanımı ile beraber Hub bilgisayarları birbirine bağlayan bir cihaz olarak öne çıkmaktadır. Özellikle ortak bir ağ üzerinden veri gönderilmek isteniyor ise, hub sitem altındaki portlar kullanılır. Elektronik bir cihaz olması ile beraber veri üzerinden bilgisayarlara aktif olarak iletişim olanağı verir. Özellikle hublar bu veri tüm bilgisayarları ortak bir şekilde ulaştırmaktadır.
Hublar birden fazla bağlantı noktasına sahiptir ve bu doğrultuda diğer bağlantı noktaları üzerinden kopyalama gerçekleştirilir. Bu sayede LAN’ın segmentleri bütün farklı paketleri görme olanağını elde etmektedir. Özellikle Herhangi bir sorun yaşanmadan etkin bir biçimde bilgisayarların birbirine bağlanması için, hub en önemli bağlantı elektronik cihazlar arasında yer alıyor.
Switch ile Hub'un Farkları
Aslına bakılırsa ortak şekilde aynı görevi ele alsalar bile, switch ile hub arasında belli başlı bazı farklılıklar bulunmaktadır. Tabii amaca uygun olarak bu bağlantı sistemlerini kullanmak isteyen birçok kişi aralarındaki farkı öğrenmeye çalışıyor.
- Hub daha ucuz ve switch daha pahalıdır.
- Hub yayın haberleşmesi yapar switch ise anahtarlama yöntemini değerlendirir.
- Hub üzerinden bant genişliği tüm cihazlara bölünür ancak switch üzerinden hız bölünmez.
- Hub half-duplex iletişim gerçekleştirir switch ise full-duplex iletişim sağlar.
Yukarıda verilen parklar ile beraber switch ile hub arasında bu durum ortaya çıkar. Tabii ortak şekilde aynı görevi gördüklerini de eklemek mümkün. Sadece bireysel olarak performans ve özellikler ile beraber sağladıkları bazı unsurlar üzerinden farklılık yaratmaktadırlar. Buna bağlı olarak bireysel ya da kurumsal açıdan amaca uygun şekilde her iki sistem de bağlantı için kullanılabilir.