Hoşsohbet nasıl yazılır? Hoşsohbet kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı?

Güncelleme Tarihi:

Hoşsohbet nasıl yazılır Hoşsohbet kelimesi TDKya göre bitişik mi yazılır ayrı mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2022 00:29

Dilimize Farsçadan geçmiş olan hoş kelimesi, karşı tarafın duygularını okşayan, ince ve güzel anlamına gelir. Arapça kökenli bir sözcük olan sohbet ise, en az iki kişi arasında gerçekleşen karşılıklı konuşma demektir. Konuşmalarıyla dinleyenlere huzur veren, güler yüzlü ve esprili kişilere hoşsohbet denir. Hoşsohbet nasıl yazılır? Hoşsohbet kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışını örnek cümleler ile birlikte derledik.

Haberin Devamı

 Hoş kelimesinin içinde yer aldığı diğer sözcük ve tamlamaların doğru yazılışları şu şekildedir: 1- Hoşlantı 2- Mayhoş 3- Hoşlanmak 4- Hoş geldin 5- Hoşuna gitmek 6- Hoşça kal 7- Hoş bulduk 8- Hoşbeş etmek 9- Gönlünü Hoş Tutmak  10- Hoş-ab (Günümüzde daha çok hoşaf şeklinde kullanılır)

  Hoşsohbet Nasıl Yazılır? 

 Biri Arapça biri Farsça olmak üzere iki kelimenin birleşmesiyle oluşturulan hoşsohbet kelimesi cümle içinde sıfat olarak kullanılır. Örneğin: ''Ne kadar da hoşsohbet bir insan'' 

 Bu kelimenin ayrı mı bitişik mi yazıldığı ise birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazılışı aşağıdaki gibidir: 

 Hoşsohbet 

 Hoşsohbet Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı 

 Hoşsohbet kelimesi birleşim isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Bu kelimenin doğru yazımı şu şekildedir. 

 Hoşsohbet - Doğru Kullanım

 Hoş sohbet - Yanlış Kullanım 

Haberin Devamı

 Hoşsohbet Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı 

 1- Onun gibi hoşsohbet bir insanı bile küstürdüler ya, helal olsun.

 (Doğru) 

 2- Annen çok güleç ve hoş sohbet bir kadın.

 (Yanlış)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!