Hoşbulduk nasıl yazılır? Hoşbulduk kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı?

Güncelleme Tarihi:

Hoşbulduk nasıl yazılır Hoşbulduk kelimesi TDKya göre bitişik mi yazılır ayrı mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2022 01:00

Dilimize Farsçadan geçmiş olan hoş kelimesinin sözlük anlamı, âlâ, iyi ve güzeldir. Bu kelime başta hoş bulduk olmak üzere birçok kalıp ifadenin içinde kullanılır. Genellikle hoş geldin hitabına karşılık söylenen hoş bulduk sözü, teşekkür ederim anlamına gelir. Bu kelimenin yerine ''hoş gördük'' sözü de yaygın olarak kullanılmaktadır. Hoş bulduk nasıl yazılır? Hoş bulduk kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Hoş kelimesinin içinde yer aldığı diğer sözcükler ve tamlamalar şu şekilde sıralanabilir: 1- Hoşça kal 2- Hoş geldin 3- Hoşluk 4- Hoş-ab 5- Hoş-avaz 6- Hoşnut 7- Hoş-endam 8-Hoşbeş 9- Hoşsohbet 10- Hoşgörü 

 Hoş Bulduk Nasıl yazılır?

 Günlük konuşmalarda sıklıkla kullandığımız hoş bulduk kelimesinin ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığı için birçok okur tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre kelimenin doğru yazılışı aşağıdaki gibidir:

 HOŞ BULDUK

 Hoş Bulduk Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır Ayrı mı?

 Türkçede kelimelerin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağını anlamak için o kelimenin birleşik isim mi yoksa tamlama mı olduğuna bakılır. Dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimler bitişik tamlamalar ise ayrı yazılır. Hoş bulduk kelimesi tamlama olduğu için bu sözcüğün ayrı yazılması gerekir.

 HOŞ BULDUK - Doğru Kullanım

 HOŞBULDUK - Yanlış Kullanım

Haberin Devamı

 Hoş Bulduk Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı

 Bir ''hoş bulduk'' bile demeden sessiz sedasız odalarına çekildiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!