Güncelleme Tarihi:
Türk sivil toplum kuruluşları adına dava açan avukat Nazmi Türkkol ile Fadime Kılıç, yaptıkları yazılı açıklamada, Lahey bölge mahkemesinin 1,5 sene önce verdiği ret kararının Temyiz Mahkemesi'nce de onandığını söyledi.
Türkçe derslerinin kaldırılması konusunun siyasi bir karar olduğu ve Temyiz Mahkemesi'nin, bunu devletin inisiyatifine bırakılması gerektiği yönünde karar verildiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Yüksek mahkeme, Hollanda Anayasasının 93. maddesi gereğince, devletin kararlarını denetleme yetkisinin olmadığını, sadece yaptığı ya da yapmadığı icraatlarla ilgili uluslararası anlaşma maddelerini inceleyerek, bu anlaşmalara aykırı hareket edip etmediğine karar verebileceğini belirtmiştir. Bu bağlamda uluslararası anlaşmaları incelemiş ve uluslararası anlaşmaların devletlere anadilde eğitim vermeleri konusunda hukuki bir zorunluluk getirmediği tespitinde bulunmuştur."
Hollanda'da 1970'li yıllardan itibaren ilkokullarda verilmeye başlanan Türkçe dersleri, 2004 yılında dönemin koalisyon hükümeti tarafından ekonomik gerekçelerle müfredattan çıkarılmıştı.
Lahey Mahkemesi, 2013 yılı Kasım ayında görülen duruşmada, uluslararası anlaşmalara göre ana dil derslerinin önemini kabul etmekle birlikte, bu konuda uygulama özgürlüğünün devlete ait olduğuna karar vermiş ve Türklerin talebini geri çevirmişti.
Türkçe derslerinin yeniden müfredata alınması için yıllardır mücadele veren Türk sivil toplum kuruluşları, yargı sürecinin yanı sıra topladıkları 52 bin imzayı da önceki gün Hollanda Meclisi Eğitim, Kültür ve Bilim Daimi Komisyonu üyelerine sunmuştu.