Hollanda bayrağı anlamı nedir? Bayrakta hangi renkler bulunur? Renklerinin anlamları

Güncelleme Tarihi:

Hollanda bayrağı anlamı nedir Bayrakta hangi renkler bulunur Renklerinin anlamları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 17:49

Batısında İngiltere, doğusunda Almanya ile sınır komşusu olan Hollanda, 15 Mayıs 1648 tarihinde kuruldu. Yel değirmenleri ve lale bahçeleriyle meşhur olan Hollanda Avrupa'nın refah seviyesi ve istihdam oranı en yüksek üç ülkesinden biridir. Ülkenin başkenti Amsterdam, en gelişmiş şehirleri ise Rottherdam, Uttrecht, Groningen ve Zwolle'dir. Hollanda bayrağının anlamı nedir ve bayrakta hangi renkler bulunur detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi Hollanda'nın da resmi bayrağı dışında bir hanedan arması bulunmaktadır. Armanın tam ortasında yer alan tacı, yüzleri birbirine dönük olan iki aslan tutmaktadır. Taç, kraliyet ailesini, aslanlar ise özgürlük için mücadele eden Hollanda ordusunu simgeler. Tacın içinde yer alan aslanın ise elinde bir kılıç vardır.

HOLLANDA BAYRAĞI ANLAMI NEDİR?

Hollanda bayrağının tarihi 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Hollanda, öncesinde İspanya'nın sömürgelerinden biriydi. İspanya'nın sömürge haline getirdiği diğer ülkelerle birlikte Hollanda'yı da yüksek vergilere bağlaması, halkın giderek yoksullaşmasına neden oldu. Binlerce kişi hem açlıktan hem de salgın hastalıklardan öldü.

Bunun üzerine 1568 yılında Uttrecht şehrinde bir isyan çıktı. İsyan on altı şehre daha yayılarak büyük bir savaş dönüştü. Aynı yıl başlayan savaş 1648 yılında Hollanda'nın mutlak zaferiyle sonuçlandı. Tarihe 80 yıl savaşları olarak geçen savaşın ardından Hollanda bağımsızlığını ilan etti ve İspanya'dan ayrıldı.

Hollanda'nın günümüzde kullandığı bayrak 80 yıl savaşlarında İspanya'ya karşı savaşan Orange Prensliği Hanedanlığının renklerini taşımaktadır.

HOLLANDA BAYRAĞINDA HANGİ RENKLER BULUNUR?

Hollanda bayrağında kırmızı, beyaz ve mavi renkler bulunur. Kırmızı rengi öncesinde Orange Prensi Hanedanlığının simgesi olan turuncu renkti. 19. yüzyılda bu rengin yerine kırmızı kullanılmaya başlandı.

Bayrakta yer alan beyaz rengi, barışın simgesidir. Mavi kardeşliğin, eşitliğin, özgürlüğün ve hoşgörünün sembolü olarak kullanılmıştır.

 

BAKMADAN GEÇME!