Güncelleme Tarihi:
Hızlı konuşuyoruz, bir yerden bir yere hızla ulaşmak istiyoruz. Hızlı yemek yiyoruz, bu nedenle hızlı kilo alıyoruz ve aynı hızla kilolarımızdan kurtulmak istiyoruz. İnternetin hızlı olmasını, telefonun, tabletin ya da bilgisayarın hızla açılmasını, her istediğimizin hızla gerçekleşmesini istiyoruz. Bu isteklerimiz gerçekleşmediğinde ise sinirleniyoruz.
Küreselleştiği söylenen bir dünyada hızla aynılaşıyoruz. Aynı giysileri giyiyor, aynı yiyecekleri yiyor, aynı müzikleri dinliyor, aynı filmleri seyrediyoruz. Bir fabrikadan seri üretimle çıkmış gibi olan kitapları okuyup, o kitapların çoğu zaman aşk, cinsellik, aldatma ya da ihtiras dolu öykülerinin içinde benzer his ve duyguları yaşıyoruz.
Düşüncelerimiz de aynılaşıyor. Kendi ataları ile ortak bağı kalmayan insanlar, farklı dil ve kültürlerden gelen insanlarla benzeşiyor. Çünkü aynı telefonları kullanıyor, aynı müzikleri dinliyor, aynı giysileri giyiyor ve aynı televizyon programlarını seyrediyorlar. Özellikle genç insanlar için popüler kültür ailelerin öğütlerinden, seçkin kitaplardan, öğretmenlerin öğretilerinden bile önemli hale geliyor.
Toplumsal konular, siyaset, kültür, bilim, sanat, edebiyat hızla değer yitirirken, hızla tüketilen ‘hap’ ürünler değer kazanıyor. Teknolojinin hızı, insanın hıza ve güce olan tutkusunu da arttırıyor. Bu durum insanları hızla yozlaştırıyor ve öz değerlerden uzaklaştırıyor. Acaba her gün ekranlardan duyduğumuz ‘insan hakları’, ‘barış gönüllülüğü’, ‘demokrasi’, ‘özgürlük’ gibi kavramlar da ‘güçlü’ ve ‘hızlı’ olanın egemenliğinin altında, kitlelere ‘hap’ olarak mı sunuluyor?
Oyunlar masum mu?
İngiltere’de gündem sarsan bir olay daha yaşandı. 13 yaşındaki bir erkek çocuğu, bilgisayar oyunlarında izlediği cinsel içerikli görüntülerden etkilenerek 8 yaşındaki kız kardeşine tecavüz etti. Bu durum, dikkatleri bir kez daha oyun içeriklerine yöneltti. Çünkü oyunların içerikleri çoğu zaman, bu oyunlara ilgi duymayan ebeveynler tarafından bilinmiyor. Bilinmediği için de aileler bu oyun içeriklerini denetlemiyor. “Küçük Adamlara Büyük Oyunlar” adlı kitabımda, bilgisayar oyun içeriklerinden örnekler sunarak, çocuk ve gençlere ne tür mesajlar verildiğini aktarmaya çalışmıştım. Pek çok oyunun içinde çok sayıda siyasi ya da dini propaganda yapılıyor, cinsellik veya şiddet içeriğine yer veriliyor. Bazı oyunlar doğrudan şiddet ya da cinsellik teması üzerine kuruluyor. Bu nedenle aileler, çocuklarının oynadıkları oyunları denetlemeli ve sakıncalı bulunan içerikler yetkili mercilerle paylaşılmalı.
Hürriyet Çocuk Kulübü’nden güvenli uygulama
Hürriyet Çocuk Kulübü’nün tablet uygulaması, çocuklar için oldukça yararlı ve güvenli bir uygulama. İçeriğinde zeka geliştiren oyunlar, hayvanlar ve ülkelerle ilgili hiç bilinmeyenler, teknoloji, sanat, spor, fıkra, bilmece-bulmaca, sinema, icat, yaratıcı tasarımlar, Hürriyet Çocuk Kulübü yazarlarının yazdığı makaleler ve daha pek çok yararlı ve güvenli içerik var. Çocuklarınız, tamamen ücretsiz olan bu uygulamayı güvenle okuyabilirler. Üstelik her cuma yeni sayıları yayımlanıyor.