Güncelleme Tarihi:
Hindistan cevizini mutlaka bireyler duymuştur. Hatta ülkemizde Hindistan cevizi tatlıların üzerinde süslemek amacıyla da kullanılmaktadır. Kozmetik alanında ise Hindistan cevizinin yağı karşımıza çıkmaktadır. Bunlarla beraber Hindistan cevizinin suyunun faydalarını, zararlarını ve nasıl kullanıldığını bilmeyenler olabilir. Ülkemizde Hindistan cevizi sıklıkla kullanılan bir bitki çeşididir.
Hindistan Cevizi Suyu İçilir Mi?
Hindistan cevizi palmiyegiller ailesine aittir. Bu ürünün meyvesi yenmekte ve tropikal bölgelerde yetişmektedir. Hindistan cevizi için bir palmiye türü diyebiliriz. Beyaz tanecikler halinde elde edilen Hindistan cevizi pasta ya da kek gibi tatlıların üzerine serpilerek tat katmak amacıyla kullanılmaktadır. Buna Hindistan cevizi lifi denmektedir. Hindistan cevizinin tek başına da meyvesi yenebilir durumdadır.
Hindistan cevizi suyu ise görünüş itibariyle süt ürününe benzemektedir. Oldukça berrak bir sıvıdır. Hindistan cevizi suyu Hindistan cevizi hamurunun kabuğunda birikmesiyle elde edilir. Bu birikme Hindistan cevizi meyvesinin olgunlaşma aşamasında gerçekleşir.
Hindistan cevizi suyu da tıpkı meyvesinin yenmesi gibi içilebilir. Hatta bu suyun insan vücuduna çeşitli faydaları da vardır. Temiz ve berrak gözüken Hindistan cevizi suyu kendi görüntüsü gibi vücudu da temizlemektedir.
Hindistan Cevizi Suyu Faydaları Nelerdir?
Hindistan cevizi suyunun en büyük faydası kabızlığa iyi gelmesidir. Bilindiği gibi kabızlık pek çok insanın yaşayabileceği bir bağırsak sorunudur. Bu su sindirim sistemini güçlendirmekte ve kabızlığı geçirmektedir. Hindistan cevizi suyu metabolizmayı geliştirmede destek sağlamaktadır. Vücudun temizlenmesini ise PH seviyesini büyük oranda düzenleyerek gerçekleştirmektedir.
Hindistan cevizi suyu vitamin ve mineral deposu olarak bilinmektedir. Bu su enerji ihtiyacını da karşılamaktadır. Bu yüzden spor yapanlara, vücudunun daha dinamik olmasını isteyenlere şiddetle önerilmektedir.
Hindistan cevizi suyu vitamin açısından da oldukça zengindir. Kemik ve diş yapısını geliştirmektedir. Bunun için kalsiyum ve magnezyum içermektedir. Hindistan cevizi suyu selenyum minerali ve B vitamini de barındırmaktadır.
Vücudu toksinlerden arındırmaktadır yani temizlemektedir. Bakteri, virüs ve ödem gibi vücuda zarar verebilecek şeyleri uzaklaştırmaktadır. Aynı zamanda antioksidan görevi görmektedir.
Hindistan cevizi suyu kalp ve damar sağlığına da iyi gelmektedir. Kötü kolesterolü düzenlemektedir. Damar tıkanıklığını önlemektedir. Kan dolaşımının sağlıklı şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu da kalp krizi riskini en aza indirmektedir.
Vücudun en önemli sistemlerinden bir tanesi olan sindirim sistemini de Hindistan cevizi suyu düzenlemektedir. Bağırsaklarda meydana gelen parazitlerin atılmasını sağlamaktadır. Lif oranı yüksek olduğu için yemeklerin kolay sindirilmesinde yardımcı olmaktadır. Reflü gibi mide sorunlarına da iyi gelmektedir.
Hindistan cevizi suyunun bir diğer faydası da cildi besleyerek yenilemesidir. Bu yüzden de bu su içilmeden ziyade pek çok kozmetik ürününün içinde de kullanılmaktadır. Cilt hücrelerinin hasar görmesini engellemektedir. Yaşlanmayı önlemektedir. Kırışıklık, yıpranma, leke ve sivilce gibi pek çok cilt sorununu ortadan kaldırmaktadır.
Hindistan cevizi suyu böbrekleri de temizlemektedir. PH dengesini koruması demek vücudun su dengesini sağlaması demektir. Böylece böbrekler daha sağlıklı çalışmaktadır. İdrarda meydana gelen zararlı maddeleri yok etmektedir. Gün içindeki sıvı kaybını engellemektedir. Özellikle de suya en çok ihtiyacımız olan yaz aylarında Hindistan cevizi suyu içilmesi önerilmektedir.
Hindistan Cevizi Suyu Zararları Nelerdir?
Hindistan cevizi suyunun zararları yoktur. Sadece fazla tüketildiğinde Hindistan cevizi suyunun ancak yan etkileri olabilmektedir. Bu yüzden günde bir bardak Hindistan cevizi suyu içilebilmektedir. En büyük yan etkisi de eğer Hindistan cevizine ve yağına alerjiniz varsa olabilmektedir. Bu alerjik durumun belirtileri de kusma, bulantı ve egzama olabilmektedir. Baş ağrısı da Hindistan cevizi suyunun yan etkisi olabilmektedir.