Elif Kaleli / elifkaleli@dilko.com.tr
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 18, 2008 12:03
Kim ne derse desin 2008 ÖSS’ye açıklamalarıyla damgasını vuran isim ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan oldu.
‘Sorular bu yıl kolay olacak.’, ‘ÖSS sorularını sokaktaki adam çözer.’ diyerek, yıl boyu çeşitli vesilelerle ‘kendine has’ üslubuyla adayların yüreğine su serpen Ünal Yarımağan’ın verdiği en güzel haber kontenjanlardaki artış oldu.
Yarımağan, geçen yıla göre fazladan 113 bin kişinin üniversiteli olacağını söyledi. 67 bini lisans, 43 bini ön lisans, 3 biniyse özel yetenekle öğrenci alan yüksek öğretim programları olmak üzere son yılların en yüksek kontenjan artışı bu yıl gerçekleşti.
ÖSYM Başkanı her bölümden kontenjanları arttırdıklarını söylüyor ama biz üniversite ve bölümlere göre artışın dağılımını 2008 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu’ndan göreceğiz. Nicelik mi nitelik mi tartışması şüphesiz ayrı konu ancak şu bir geçek ki, üniversiteye girecek adayların sayısının artması daha çok genci mutlu edecek.
ÖSYM Başkanı ÖSS sonuçlarının açıklanma tarihiyle ilgili de bir açıklama yaptı. Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları nedeniyle 15
|
Elif KALELÄ° YAZIYOR |
Temmuz hedef tarih olsa da olası bir gecikme konusunda Yarımağan adayları uyardı. ÖSS sonuçları ne kadar geç açıklanırsa adayların heyecanı o kadar artacak. Umarız en geç 15 Temmuz’da adaylar sonuçlarını öğrenirler. Zira sürecin uzamasıyla beraber ÖSS’ye ilişkin pek çok ‘hurafe’ kulaktan kulağa gezecek ve adayları tedirgin edecek.
ÖrneÄŸin ‘ÖSS çok kolaydı bu nedenle puanlar yükselecek.’ Ya da ‘ÖSS’de full yapan bir sürü öğrenci varmış.’ gibi adayların kendilerinden şüphe etmesine neden olabilecek bir çok ‘fısıltı gazetesi’ haberi duyabilirsiniz. Unutmayın ki puanlara iliÅŸkin oynamalar ancak ÖSS sonuçlarının açıklandığı gün ÖSYM BaÅŸkanı’nın basın toplantısında vereceÄŸi istatistiklere göre hesaplanacaktır. ÖSYM’nin açıklayacağı veriler dışında duyacağınız yorumlar sadece kiÅŸilerin kendilerine göre yapacakları tahmin olacaktır. Adayların bu tahminlere raÄŸbet etmemesini, ÖSS ile ilgili çevresinden duyacağı her ÅŸeye inanmamasını önemle tavsiye ediyorum. Zira adaylar için en zor süreç aslında ÅŸimdi baÅŸlıyor.Â
Muhtemelen Temmuz’un son haftasından itibaren adaylar tercihleri konusunda kafa yormaya başlayacaklar. Ancak ideal olanı ÖSS sonuçlarını beklerken olumsuz senaryolar yazmak yerine adayların seçebilecekleri bölümler hakkında bilgi toplamasıdır.
Üniversite adaylarının yeni görevi, meslek seçiminin ilk ayağı olan üniversite ve bölüm tercihleri konusunda bilgi toplamanız olacaktır.
‘Hangi bölüm, hangi üniversite ve tabii ki neden?’ sorusu sizin için keyifli bir araştırma konusu da olabilir. Diyelim ki öğrencinin alanı sayısal, bilgisayar mühendisliği de hedef bölümü ancak pek çok farklı mühendislik dalı da sayısal öğrencileri tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Puanı düşük ya da yüksek bence içeriğini bilmediğiniz her bölüm ve akılınıza yatan her üniversite hakkında bilgi toplamalısınız.
ÇoÄŸunluÄŸu sayısalda olmak üzere, eÅŸit ağırlık, sözel ve yabancı dil puan türlerinde de adayların hakkında çok az bilgi sahibi olduÄŸu bölümler var. Åžayet bu alanda araÅŸtırma yapmak size keyifli gelecekse hem tercih döneminde iÅŸinizi kolaylaÅŸtırmış olursunuz hem de meslek seçimiyle ilgili ufkunuzu geniÅŸletmiÅŸ olursunuz.Â
‘Ben sınavla ilgili hiçbir ÅŸey duymak istemiyorum.’ diyenlerdenseniz o zaman özgür günlerinizin keyfini çıkartın ve sonuçlar açıklanana kadar hiçbir ‘kehanete’ kulak asmayın.Â