Güncelleme Tarihi:
Hermeneutik, eski Yunanca bir kelime olan hermeneuen kelimesinden gelmektedir. Hermeneutik, yorumlama bilgisi ya da yorumlama teorisi anlamına gelir.
Hermeneutik, geleneksel olarak bakıldığı zaman bir yorumlama bilgisi ya da yorumlama teorisi olarak karşımıza çıkar. Eski Yunanca bir kelime olan 'Hermeneuen' kelimesinden gelen Hermeneutik kelimesi birinin fikrinin yorumlanması ya da birinin fikrinin tercüme edilmesi demektir. Geç Grekçede çok açık bir şekilde Hermeneutik çeviren, bilgece açıklama ya da açıklayan olarak tanımlanır. Yorum bilimi olarak da tanımlanan Hermeneutik yorumsama anlamına gelir. Yorumlanmakta olan içeriğin hem biçimine hem de içeriğine olan ilgiyi kapsar. Yorumsama ya da yorum bilgisi teriminin ortaya çıkması kutsal terimlerin yorumlanması pratiğine dayandığı bilinmektedir. Temel ilke olarak bir saptamanın anlamını yalnızca kendisinin bir parçasını oluşturmakta olduğu bir söylem ya da görüş ile kavranabileceği düşünülür.
Parçaların doğru bir şekilde anlanması için bütüne, bütünlerin doğru anlanması için de parçalara tek tek bakılması gerektiği bilinmektedir. Bu da tamamen bir şeyi anlamak için yazan kişinin yerine kendinizi koymanız gerektiğini doğurmaktadır. Örneğin İncil’deki yorumlar her ne kadar doğruya ulaşmayı hedeflese de birçok filozof tarafından doğruya yaklaşmanın mümkün olmadığına inanılmaktadır. Ortak bir gelenek ve anlam bulunmadığından bunun mümkün olmadığı düşünülür.
Yalnızca herkes okuduğunu anlar ve kendine gibi yorumlayarak bu bilgileri özümser. Bir kimse başkası tarafından yazılan bir şeyi anlamak için öncelikle kendini yazan kişinin yerine koymaktadır. Her ne kadar bunu gerçekleştirmeye çalışsa da hiçbir zaman onun yazdığını tam olarak anlaması mümkün değildir. Çünkü okunan her şeyi anlanması için mutlaka okuyan kişiler buna yorum katar ve bu bilgileri kendi ile özümser. Herkes düşünceleri ve öğrendikleri farklı olduğundan bu bilgiyi farklı şekillerde aktarmaları da mümkündür. Hermeneutik kavramı da bu anlama gelir. Tüm bilgiler bu bilgileri alan kişiler tarafından farklı yorumlanır ve farklı şekillerde özümsenir.
Felsefede Hermeneutik Terimi Ne Anlama Gelir?
Felsefede Hermeneutik teriminin ne anlama geldiği ve ne demek olduğu birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Tanrıların habercisi ya da mesajcısı olarak bilinen Hermes tanrıların tüm mesajlarını ölümlülere ilettiği bilinmektedir.
Hermes'in bildikleri aslında Tanrıların mesajlarını tam olarak yansıtmaz yani tam olarak Tanrısal buyrukların açıklaması olur. Tanrıların söyledikleri ve buyurdukları her şeyi Hermes ölümlülerin anlayacağı bir şekilde onlara aktarır. Bu esnada söylenenleri ölümlülere çevirmiş sayılır. Bundan dolayı da Hermeneutk etkinliği genel olarak bir başka dünyaya ait olan anlamına geldiğinden dünyaya aktarma ya da dünyaya çevirme olarak yorumlanır. Bu da düşüncenin ifade edilmesi ya da bildirilmesi olarak tanımlanır. İfadelerin açıklamaları ve dışavurumları farklı olduğundan bu Hermes'in kendini anlatma şekli olur ve ölümlülere yorumlayarak anlattığı düşünülür.
Hermeneutik terimini tam olarak anlamak ve anlamlandırmak için bir şeyi anlamanın ne olduğuna açıklık getirmek gerekir. Bir şeyi anlamanın tutarlı bir yanıtı yoktur. Anlama sorusu ile beraber ortaya birçok farklı soru çıkar ve hiçbiri birbiri ile uyuşmaz. Herkes bir şey okurken ya da bir bilgi edinirken bu bilgileri yorumlayarak kabul eder. Bu nedenle de felsefede hermeneutik terimi düşünce akımı, yorumlama akımı ya da yorumasama olarak tanımlanır. İnsanların yaşam biçimlerine göre her şeyi farklı şekillerde anlayabilecekleri anlamına gelir.