Güncelleme Tarihi:
Yükseköğretim alanında yapılan çalışmaları anlatan Yılmaz, 2018 yılı için üniversitelere 27 milyar 761 milyon lira kaynak ayırdıklarını söyledi. Bakan Yılmaz, bunun eğitim bütçesinin yüzde 20'sinden fazla olduğuna dikkati çekerek, "2002'de 76 üniversitemiz vardı, şimdi toplam 186 üniversitemiz var. Bu üniversitelerimizde 7 milyon 100 bine yakın öğrenci var. 2002'de öğrenci sayısı 1 milyon 650 bindi. 150 binin üzerinde akademisyenimiz var. 2002'de üniversite çağına gelmiş her 100 öğrenciden 14'ü üniversiteye gidebilirken, şimdi her yüz öğrenciden 42'si üniversiteye gidebiliyor" diye konuştu.
Yılmaz, yükseköğretim sisteminde yatay büyüme sağladıklarını, bundan sonra nitelik ve kalite bakımından da bu büyümenin gerçekleştirilmesini istediklerini söyledi. Bunun için kalite kurulu oluşturulması ve misyon farklılaştırılması odaklı ihtisaslaşma uygulaması başlattıklarını anlatan Yılmaz, "İdari ve mali açıdan özerk Yükseköğretim Kalite Kurulu’nu kurduk. Biz üniversitelerimizin birbirinin aynısı veya kopyası olmasını istemiyoruz. Üniversitelerimizin sadece bir alanda çalışmasını da istemiyoruz, her alanda çalışacak ama bir alandaki çalışmalarıyla diğerlerinin örnek alacağı bir üniversite pozisyonunu yerine getirecek. Üniversitelerimizin her birinin farklı alanlarda ihtisaslaşmasını istiyoruz, her üniversite farklı bir değer üretsin, değerlerle diğer üniversitelerden farklılaşsın" dedi.
"KIZLARIN OKULLAŞMA ORANINDAKİ ARTIŞLA GURUR DUYUYORUZ"
İsmet Yılmaz, derslik başına düşen öğrenci sayısının AK Parti iktidarı döneminde yapılan okul ve dersliklerle düşüşe geçtiğini belirterek, İstanbul'da yapılacak iyileştirmenin ardından ikili eğitime geçileceğini anlattı. Çağın gerisinde kalan öğretim müfredatını güncellediklerini anlatan Yılmaz, Türkiye'de fırsat eşitliğini sağlamak için ders kitaplarını öğrencilere ücretsiz dağıttıklarını hatırlattı.
Kızların okullaşma oranındaki artışla gurur duyduklarını söyleyen İsmet Yılmaz, şöyle devam etti:
"4+4+4 eğitim reformu 2012-2013 yılında uygulanmaya başlandı. O tarihten bu yana kadar, okul öncesi eğitimde 5 yaşta kızlarda okullaşma oranı net yüzde 38 iken şimdi yüzde 57 üzerinde. Ortaokulda yüzde 92 iken şimdi yüzde 95,76. Lisede yüzde 69 iken şimdi yüzde 82. Erkeklerle kızların lisede okullaşma oranı aynı ama yükseköğretimde yüzde 38 idi şimdi 44'e yükseldi, yani erkeklerin okullaşma oranı 40, kızların okullaşma oranı yüzde 44. Üniversite bakımından kızların okullaşma oranı erkeklerden daha yüksek. İstiyoruz ki kızlarımızın alabileceği en yüksek eğitimi aldıralım."