Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de çocukların gelişimine yönelik yapılan araştırma anne-baba tutumlarıyla ilgili ilginç sonuçları ortaya çıkardı. Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu için GfK Türkiye’nin düzenlediği ‘Duygusal İhtiyaçlara Yönelik Anne Baba Tutumu Araştırması’ sonuçları Işık Üniversitesi’nde açıklanarak, ‘İstismarın Görünmeyen Yüzü’ forumunda tartışmaya açıldı. 15 ilden anne-baba, çocuk ve gençlerin arasında olduğu 1.241 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan ve yaklaşık bir ay süren araştırmada özetle şu bulgular ortaya çıktı:
- 1-18 yaş arası çocuğu olan 303 ebeveynin yüzde 28’i çocuğu televizyon izlerken veya tabletle oynarken başka iş yapıyor. Yüzde 20’si çocuklarını oyalamak için de tablet ve akıllı telefonları onlara veriyor.
- Her 5 veliden biri yani yüzde 21’i sözünü dinlemediğinde çocuğuna sesini yükseltiyor ve bağırıyor, ikna için beyaz yalanlar söylüyor. Yüzde 18’i sözünü dinlemediğinde çocuğuna küfrediyor.
- Yine her 5 veliden biri kendini dinletmek için çocuklarının çekindiği bir kişi veya hayali bir varlıkla onları korkutuyor.
YÜZDE 45’İ BİRLİKTE ÇÖZÜM BULMAYA ÇALIŞIYOR
- Çocuklarıyla birlikte sorunlara çözüm bulmaya çalışanların oranı yüzde 45.
- Ebeveynlerin yüzde 44’ü çocuklarına yanlış yaptığında özür diliyor.
- “Bugüne kadar çocuğunuzla iletişim sorunu yaşadığınızda bir uzman desteği aldınız mı?” sorusuna velilerin yüzde 82’si “Hayır hiç almadık” yanıtını veriyor. Her 10 ebeveynden yalnız biri uzman desteği alıyor. Yüzde 73’ü ise bunun gerekli olmadığını düşünüyor.
- “Bir uzmandan destek almak isterdim” diyen yüzde 14, bunu yapamamasının ilk nedeni olarak maddi imkansızlığı (yüzde 47) gösteriyor. Velilerin yüzde 79.5’i uzman konusunda ücretsiz kamu desteğinden haberdar değil.
- Yüzde 35 yani her 3 veliden biri, çocuklarının fotoğraflarını sosyal medyada paylaşıyor. Bunların yalnızca yüzde 11’i ileride onların bu yüzden rahatsız olabileceğini düşünüyor. Sadece yüzde 10, bu fotoğrafların kötü kullanılmasından endişe ediyor.
“SENCE BABAN MI HAKLI BEN Mİ?”
- Yüzde 28, çocuğuna “Başkasının annesi olacağım”, yüzde 27’si “Baban gelince sen görürsün” şeklinde cümleler kuruyor.
- Çocuğuna “Sana soran oldu mu?” diyen velilerin oranı yüzde 25. “Ben öleyim de kurtul” diyenlerin oranı ise yüzde 19’u buluyor. “Şimdi polis gelecek” diyenler yüzde 19 iken, “Bir şeyi de becersen şaşardım” ifadesini yüzde 16 kullanıyor.
- Çocukluğunda büyüklerinden “Allah belanı versin” cümlesini duyan ebeveynlerin yüzde 40’ı çocuklarına da bunu söylüyor. Annesinden “Sence baban mı haklı ben mi?” lafını işiten annelerin yüzde 41’i çocuklarına da bunu soruyor.
- “Çocuğunuzun duygusal ihtiyaçlarını karşılama konusunda ne kadar başarılısınız?” sorusuna katılımcıların yüzde 10’u “Çok başarılıyım”, yüzde 72’si “Başarılıyım” yanıtını veriyor. Bunun nedenini iyi iletişime bağlayanların oranı yüzde 43. Kararsız kalan ve kendilerini bu konuda başarısız bulan yüzde 18 ise, bunun ilk nedeni olarak çocuğuyla vakit geçirememeyi (yüzde 40), sosyal ve ekonomik imkansızlıkları (yüzde 35) gerekçe gösteriyor.