Güncelleme Tarihi:
14 Ağustos’ta yerleştirme sonuçlarının ilk turunu açıkladık. Biliyorsunuz yerleştirme işlemleri sona ermiş değil. Yerleştirmeye esas nakil tercihlerini pazartesi gününden itibaren alacağız. 1 milyon 288 bin 315 öğrencimizin YEP puanları hesaplandı. Öğrencilerimiz 6-16 Temmuz arasında 25 tercih yaptılar. 1 milyon 108 bin 182 öğrencimiz tercihte bulundu. Yani örgün bir eğitim kurumunda okumak için başvuruda bulundu. Bu öğrencilerimizde 1 milyon 36 bin 809’unu biz orta öğretim kurumlarımıza yerleştirdik. Bu da tercihte bulunan öğrencilerin yüzde 94’ünü oluşturmakta. Bu büyük bir başarı olarak nitelendirilebilir. Tercih yapıp, tercihlerden birine yerleşemeyen öğrenci sayımız ise 71 bin 373.
25 TERCİH YAPANLARIN YÜZDE 99.9’UNU YERLEŞTİRDİK
Yerleşemeyen bu öğrencilerimizin tablosuna baktığımızda 71 bin 373 öğrenciden beş tercih yapan öğrenci sayısı 40 bin 875. Bu ne demek oluyor? Ben 5 tercihimden birine yerleşirsem bir örgün orta öğretim kurumunda okurum anlamı taşıyor. Bu öğrencilerimize baktığımız zaman bunlar 400 ve üzeri puan almış öğrencilerimiz ve genelde fen liselerini tercih etmiş öğrencilerimiz. Öğrencilerimiz şunu diyor “Ben bir fen lisesine yerleşirsem devletin okuluna gideceğim. Yerleşemezsem ben bir özel öğretim kurumuna gitmek istiyorum” anlamı çıkıyor. Dolayısıyla bu öğrencilerimizi düştüğümüzde yaklaşık 30 bin öğrencimiz kalıyor. 71 bin öğrencimizin profiline tekrar baktığımızda 10 tercih yapan öğrenci sayısı da 61 bin 566. Sanki 25 tercihini de yapmış ama bir örgün eğitim kurumuna yerleşememiş gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. 25 tercih yapan öğrencilerimizin yüzde 99.9’unu yerleştirmişiz.
249 BİN ÖĞRENCİMİZİ DAHA ALABİLİRİZ
Orta Öğretim Genel Müdürlüğü’müze bağlı Anadolu liselerinde yaklaşık olarak 100 bin kontenjanımız var. Bakın boş demiyorum. Boş kontenjanla, kontenjanımız var aynı şey değil. Biz 249 bin öğrencimizi daha alabiliriz anlamı taşıyor. Mesleki teknik eğitim kurumlarımızda yaklaşık 100 bin kontenjanımız var. İmam hatip liselerimizde ise bu kontenjan sayısı 50 bin. Yerleşemeyen öğrencilerimiz de tercih yaptıklarında inşallah bir orta öğretim kurumuna yerleşecek. 249 bin kontenjan boş kaldı lafı ne ifade ediyor? Şunu söylemek lazım ‘Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ ile sınıf mevcutlarımızı 34 öğrenci ile sınırlandırdık. Sadece geçici olarak yoğun göçe alan İstanbul, Urfa gibi birkaç ilimizi, birkaç ilçesinde sadece 40’a kadar öğrenci almasına müsaade ettik. Bu da yüzde 5’i bile bulmaz. 249 bin kontenjanımızın daha olması, bizim sınıflarımızdaki öğrenci sayısının 34’ü bile bulmadığını gösteriyor. Bizim Türkiye genelindeki sınıflarımızın ortalaması 28 öğrenci demektir bu. Biz her sene ciddi yatırımlar yapıyoruz. Okullarımızın fiziki imkanlarını arttırıyoruz.
55 BİN ÖĞRENCİMİZ ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARINA GEÇTİ
249 bin boş kontenjan hiç bir öğrencimiz özel öğretim kurumuna gitmek istemezse, bizim her öğrencimize orta öğretim kurumlarımızda yerimiz var anlamını taşıyor. Özel öğretim kurumları da bakanlığımıza bağlı ve bizim okullarımız. 14 Ağustos’ta 41 bin 957 özel öğretim kurumlarına kayıt yaptırmış. Aldığım bilgiye göre bu 55 bin’i geçmiş durumda. Şu an 55 bin öğrencimiz özel öğretim kurumlarına geçti. 71 bin’in 40 bin’inin özel öğretim kurumuna gideceğini varsayarsak, şöyle bir kaba bir hesap yaptığımızda cuma günü itibariyle 41 bin özel öğretim kurumuna nakil yapmış, 40 bin öğrencimizin de gitmek için beklediğini varsayarsak yaklaşık olarak 80 bin öğrencimizin özel öğretim kurumlarına girdiği anlamını taşır.
TEŞVİĞE BAŞVURU SAYISI 150 BİNİ GEÇTİ
Orta öğretim kurumlarımızda öğrencilerimizin isteklerine cevap verecek şekilde bütün tedbirlerimizi aldık. Biz ciddi bir teşvik veriyoruz. Özellikle liselerde bu sene 3 bin 750 TL teşvik veriyoruz. Aldığım bilgiye göre teşvike başvuru sayısı 150 bini geçti. Dolayısıyla biz bu sene özel öğretim kurumlarına 9’uncu sınıfta gidecek öğrenci sayısının 90 bini geçeceğini umuyoruz. Böyle bir hesap yaptığınızda bu 71 bin’in 40 bin’i özel öğretim kurumlarına geçecek, geri kalan 30 bin’i de bizim zaten boş olan kontenjanlardan birine yerleşmesi çok rahat olacak.
ÖĞRENCİLERİMİZ 3 TERCİHTE BULUNACAK
14 Ağustos’ta yerleştirme sonuçlarını ilan ettik. 17 Ağustos’tan itibaren öğrencilerimiz 3 tercihte bulunacak. Öğrencilerimiz gitmek istedikleri okulun tercihini yapacaklar. sinavlar.gov.tr adresine girdiklerinde en son yerleşen öğrenci puanını ve kontenjan boşluğunu, kaç öğrenci yerleştiğini görecekler. Her hafta 5 gün tercihlerini alacağız. Öğrencilerimiz tercihlerini evden de yapabilecekler. Ama mutlaka mezun oldukları ya da herhangi bir ortaokula gidip tercihlerini onaylatacaklar ve çıktı alacaklar. Bu çıktılarını da saklamalarını istiyoruz. Her hafta bunu yapacaklar. Bu süreç 3 hafta boyunca devam edecek. 7 Eylül itibariyle yerleştirme sonuçları bitmiş olacak. Yine de yerleşemeyen olursa ki sanmıyorum. Yerleşemeyen öğrenciler komisyonlara başvurarak kontenjan boşluğu olan okullarımıza yerleşecekler. Bunlar 11 Eylül’de ilan edilecek. Okullar açılmadan önce tüm yerleştirme süreci açıklanmış olacak. Bizim 249 bin öğrenciyi alabilecek kapasitemiz var. Açık öğretimde, özel öğretim kurumlarında olsun nereden gelirse gelsin devlet okulunda bir örgün eğitimde okumak istiyorsa öğrencilerimize kapımız açık. Hepsine yetecek kadar yerimiz var.