Güncelleme Tarihi:
Birçok kişi yaşamının belirli dönemlerinde karaciğer organıyla ilgili bazı hastalıklara maruz kalabilir. Bu karaciğer rahatsızlıkları büyümeden küçülmeye kadar çeşitli rahatsızlıklarla kendini göstermektedir.
Hepatomegali Nedir?
Karaciğer dokusunun olması gerektiği gibi çalışmaması sonucunda meydana gelen karaciğer büyümesi denilen sağlık sorununa Hepatomegali denmektedir.
Karaciğer organı vücudun en büyük iç organıdır. Bu organın vücutta birden çok görevi vardır. Besinlerin yapı taşlarına ayrılması, zararlı olan atıkların vücuttan uzaklaştırılması, besinlerin depolanması bu görevlerden sadece bazılarıdır. Dolayısıyla Hepatomegali hastalığında yer alan karaciğer büyümesi bu fonksiyonların düzgün bir şekilde yerine getirilmemesine neden olarak kişiyi tehdit etmektedir.
Hepatomegali hastalığı yani karaciğer büyümesi yaygın olarak görülen karaciğer hastalıklarının en başında gelmektedir. Bu büyüme incelemeler ve belirtiler sonucunda tespit edilmektedir. Normal boyutların üzerinde olması durumunda da Hepatomegali hastalığı denmektedir ve birçok farklı nedenden oluşabilmektedir.
Hepatomegali Nedenleri Nelerdir?
Karaciğer büyümesi yani Hepatomegali hastalığı genelde karaciğer dokusunun olması gerektiği gibi çalışamamasından kaynaklanmaktadır. Bu durumun nedenleri ise şöyle sıralanmaktadır:
Karaciğer kanseri veya karaciğere zarar veren diğer kanser türleri
Karaciğerin yağlanması
Kalp yetmezliği veya diğer kalp rahatsızlıkları
Kan damarlarındaki tıkanıklık veya darlık çünkü kan damarları karaciğeri beslemekte ve karaciğerden kanı uzaklaştırmaktadır
Karaciğerde yara oluşumu veya hasar bu yara ya da hasar da alkol ve ağır ilaç kullanımından kaynaklanmaktadır
Hepatit virüslerinin sebep olduğu karaciğer enfeksiyonları
Bakır ve demir gibi minerallerin vücutta aşırı birikmesi durumu
Son olarak da safra kesesi hastalıkları
Yukarıda belirttiğimiz karaciğer büyümesinin nedenlerinin farklı farklı belirtileri de söz konusudur.
Bu belirtiler arasında karın ağrısı, kaşıntı, uyku hali, yorgunluk, sarılık, mide bulantısı, kusma, kas ağrısı, karında kitle oluşumu, kilo kaybı, iştahsızlık, ayak, bacak ve ayak bileğindeki şişlikler, karında şişme yani asit birikimi, vücudun belirli bölgelerinde meydana gelen morluklar yer almaktadır.
Hepatomegali Nasıl Tedavi Edilir?
Karaciğer büyümesi tedavisi hastalığın teşhis edilmesiyle başlamaktadır. Bu büyümenin teşhisi karaciğer muayenesi ve testleriyle belirlenmektedir.
Yapılan testler sonucunda karaciğerin ne oranda büyüdüğü belirlenmekte ve tedavi planı da buna göre oluşturulmaktadır.
Hastanın yaşı, cinsiyeti ve genel sağlık durumu da tedaviyi etkilemektedir. Karaciğer büyümesi karaciğer yetmezliği ve karaciğer enfeksiyonundan kaynaklı gerçekleştiyse ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Karaciğerdeki büyüme kanser gibi kötü huylu sebeplerden dolayı gerçekleşmişse de cerrahi operasyon, kemo terapi, radyo terapi gibi tedaviler uygulanmaktadır.
Karaciğer büyümesi tedavisinde kişinin alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıkları bırakması istenmektedir. Hatta bu konuda gerekli görülürse tıbbı destek de sağlanmaktadır.
Karaciğerdeki büyümeden kaynaklı karaciğer organındaki hasar tedavi edilemez ve geri döndürülemez durumdaysa da karaciğer nakli düşünülmektedir.
Bu tedavide ilgili kişinin beslenme şekli ve yaşam tarzının değiştirilmesi de uygun görülmektedir.
Karaciğer büyümesi sorununu yaşayan kişilere çeşitli besinlerle zenginleştirilmiş dengeli beslenme planı önerilmektedir. Bu sebepten dolayı mevcut olarak uygulanan tedavinin yanında bir de kişi diyestisyene yönlendirilmektedir.
Düzenli egzersiz, sigara içilen ortamlardan uzak durulması, fazla kilolu kişilerin kilo vermesi amacıyla diyet listeleri tedavi planı içinde yer almaktadır.
Karaciğer büyümesinin önüne geçilmesi ilgili karaciğer organının kaybedilmemesi için erken teşhis ve tedaviye hemen başlanması büyük önem arz etmektedir.