Güncelleme Tarihi:
- Eğitimciliğe nasıl başladınız?
Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fizik Bölümü’nden mezun oldum. 1987’de fizik öğretmeni olarak eğitime ilk adımımı attım, 10 yıla yakın devlet okullarında fizik öğretmenliği yaptım. Daha sonra özel sektöre geçtim. Diyarbakır’da şu an 7 okulumuzun rönrü Bahçeşehir Koleji, diğerleri de Uğur Okulları ve Uğur Kursları. Eğitim beni her zaman heyecanlandıran bir konuydu. Çocukların ve gençlerin toplumda yerlerini almaları için gerekli bilgi, beceri ve anlayışları elde etmelerinde, kişiliklerini geliştirmelerinde eğitimin büyük katkısı olduğunu düşünmem de bana bu kararı aldırttı. Diyarbakır’da kent merkezinde 4 kampüsümüz var. Bunlardan biri 2008 yılında ilk açtığımız kampüsümüz ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin bulunduğu ve Türkiye’nin en prestijli liselerine öğrenci gönderdiğimiz Kantar kampüsümüzdü. Bugün orada okuyan öğrencilerimizden birçoğu yurtdışındaki üniversitelerde okuyorlar. İkinci kampüsümüz beni ve ekibimi çok heyecanlandırdı. İlk defa Diyarbakır’da bu kadar büyük ve bağımsız bir okul projesi yaptık. Bu projede erken çocukluk ve okul öncesi öğrencilerinin kullanabileceği gerçek bir yaşam alanı istedik. İçinde sportif koordinasyon, binicilik, yüzme, yabancı dil eğitimlerinin verildiği, hobi bahçeleri, mini hayvanat bahçesiyle farklı oyun alanlarının tasarlandığı bir kampüs olan Bahçeşehir Koleji Anaokulu Kampüsü. Bugün orada 3- 6 yaş arasında öğrencilerimiz eğitimlerine devam ediyor. Üçüncü kampüsümüz Dicle Üniversitesi yerleşkesinde. STEM+A atölyeleri ve Robotik çalışmalarıyla 21.yüzyıl becerilerinin kazandırıldığı sanat ve sporun ön planda olduğu bir alan. Dördüncü kampüsümüz 2017 yılında 30 bin metrekare kapalı alanı ve Endüstri 4.0 ile öğrencilerini anaokulundan liseye kadar hazırlayan ismini Diyarbakır’ın ve dünyanın kültürel mirası olan Dicle Nehri kıyısındaki Hevsel bahçelerinden aldı. 60 milyon TL yatırımıyla bugün Diyarbakır’ın eğitim üssü. Bu kampüslerimizin toplamında 3000 bin öğrenci eğitim alıyor ve 300 personelimiz istihdam ediliyor.
Diyarbakır’da kolej açmak hayaliniz miydi?
- Veli profiliniz nasıl?
Genellikle iş insanlarının çocukları geliyor. Memur kesiminin çocukları çok var. Diyarbakır eğitime para yatıran bir kenttir. Kentimizde eğitim diğer şehirlerle aynı ama burada neredeyse diğer kentlere göre daha düşük ücretlerle öğrenci alıyoruz. Bu da veliler için avantajlı oluyor.
- Üniversite kurmayı düşünüyor musunuz?
Düşünüyoruz ancak zamanını bekliyoruz. Velilerden de gelen bir talep var. Artık Diyarbakır’da ciddi bir üniversitenin, yurtdışı işbirlikleri de olan bir üniversite açılması gerekiyor.
- Hedefleriniz neler?
Eğitimde çok iyi şeyler yapmak. Üniversite açmak en büyük hedeflerimden biri. Mevcut yapıyı korumaya çalışıyoruz. Spor ve müzik okulu açmayı da düşünüyoruz. Çocukları sadece akademik alanda değil, diğer alanlarda da geliştirmeyi istiyoruz.
- Bu bölgede eğitim yatırımları nasıl?
Yaşadığımız bölgede eğitim alanında, özel sektörde inanılmaz bir artış var. Bu artış gerek eğitimde, gerek öğretmen kalitesinde farklar yaratıyor. Ancak, sorunlar da var. Okullar çok düşük ücretle öğrenci alıyor. Bu nedenle okullar ekonomik olarak zor duruma girebiliyorlar. Diyarbakır merkezinde 50–60 okul var. Ama özel okula gidecek olan öğrenci potansiyeli oldukça düşük. Özel okul açmadan önce Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir standart getirmesi gerekiyor.
BAŞKA YERLERDE DE OKUL AÇMAK İSTİYORUM
Başka illerde okul açmak istiyorum. Bununla ilgili projelerimiz de var. Türkiye’de son yıllarda çok özel okul açıldı, açılmalı da. Fakat bu, eğitimin standartlarını düşürmemeli. Çünkü özel okullar ekonomik anlamda zorlanıyorlar. Özel okulların kontenjanlarının büyük bir kısmı boş. Kontenjanlarını dolduramıyorlar. Biz de başka illerde yapacağımız yatırımlarda buna dikkat ederek adım atmak istiyoruz. Türkiye’nin başka yerlerinde olmak, bugüne kadar elde ettiğimiz başarıyı oralarda da yakalamak istiyorum. Projelendirme ve zamanlama konusunda biraz beklememiz gerekiyor.
YABANCI DİL ÖĞRETMENİ BULMAK ZOR
Diyarbakır’da alanında akademik derslerde yetkin olan öğretmenlerle çalışmayı hedefliyoruz ve çalışıyoruz da. Diğer alanlar arasında ise özelikle yabancı dillerde yabancı öğretmen bulmakta sıkıntı yaşıyoruz.
VELİLERİN BİZDEN BEKLEDİĞİ KALİTELİ EĞİTİM
Velilerimizin çocukları için kaliteli eğitim konusunda ilgili olmaları işimizi kolaylaştırıyor. Çünkü eğitimde aynı dili konuşmak başarıyı da devamında getiriyor. Ayrıca okul ücretlerinin düşük olması veli açısından da oldukça memnun edicidir. Böylece velinin kaliteli bir okulla buluşması daha kolay olmaktadır. Dezavantaj konusunda çok da bir şey söyleyemeyeceğim. Çünkü Diyarbakır tarihi dokusu, sanatçısı ve insanıyla pek çok konuda olduğu gibi eğitim konusunda da oldukça başarılıdır. Tabii ki iyi eğitimciler bulmak ve eğitimin kalitesini yükseltmek her yerde her zaman zordur.
ÇOCUKLARI GELECEĞİN MESLEKLERİNE HAZIRLAMALIYIZ
Dünya değişiyor. Değişen bu dünyada çocuklarınızın eğitim hayatını iyi planlamanız lazım. Üreten, düşünen, hayal edebilen bir eğitim modeli üzerinden bunu gerçekleştirmeli. Bugünkü mesleklerin yerini çok yakın bir zamanda yeni meslekler alacak. Bu yeni meslekler arasında üretim mühendisliği, yapay zeka eğitmenliği, iklim mühendisliği, dron pilotluğu, dijital rehabilitasyon danışmanlığı gibi meslekleri sayabiliriz. Teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki hergün hayatımıza farklı bir noktadan etki ediyor. Anne ve babalar çocuklarını eğitimini düşünürken geleceğin mesleklerine uygun bir eğitim almaları gerektiğini göz önünde bulundurmak zorunda. Okul tercihlerini bu tür teknolojik alt yapıları olan kurumlardan yana kullanmalılar. Öğrenciler teknolojidenkopmadan onları gerçekten geleceğe ve geleceğin mesleklerine hazırlayan okul ve üniversiteleri seçmeli.
KİMDİR?
Diyarbakır’da doğan Zeki Esen, ilk, orta, lise ve üniversiteyi burada okudu. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu. Kısa bir süre çeşitli devlet okullarında fizik öğretmenliği yaptı. Daha sonra yine özel sektörde eğitimle ilgili projelerde yer aldı. 2004’te Diyarbakır Uğur Dershanelerini açarak her yıl ortalama 6000 öğrenciyle çalışmalarını sürdürdü. 2008 yılında Diyarbakır Bahçeşehir Kolejini kurarak, 4 kampüs açtı. Bahçeşehir Üniversitesiyle yapılan görüşmeler sonucunda önümüzdeki yıl Diyarbakır’da yüksek lisans programları açmayı planlıyor. Diyarbakır Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Esen’in eğitimdeki gelişmeleri yakından takip edip ve bu gelişmeleri kentine getirmek en büyük hedefi.