Güncelleme Tarihi:
Hayat boyu öğrenme sisteminin mevcut durumuna yönelik analizin yapıldığı belgede, Türkiye'de hayat boyu öğrenmeyi güçlendirmeye yönelik altı öncelik ile bu önceliklerin uygulanacağı tedbirlere yer verildi.
Buna göre, Stratejisi Belgesinde, altı öncelik alanı, "toplumda hayat boyu kültürü ve farkındalığının oluşturulması", "hayat boyu öğrenme fırsatlarının ve sunumunun arttırılması", "hayat boyu öğrenme fırsatlarına erişimin arttırılması", "hayat boyu rehberlik ve danışmanlık sisteminin geliştirilmesi", "önceki öğrenmelerin tanınması sisteminin geliştirilmesi", "hayat boyu izleme ve değerlendirme sisteminin geliştirilmesi" olarak belirlendi.
Strateji Belgesine göre, hayat boyu rehberlik ve danışmanlık sistemini destekleyen ulusal ve uluslararası bilgi ağı geliştirilecek. Ayrıca bireylerin mesleki gelişim süreçleri desteklenecek.
Toplumda hayat boyu öğrenme bilincini artırmaya yönelik TV, radyo ve ilgili mecralarda programlar yayınlanacak. Görsel ve yazılı medyanın hayat boyu öğrenme kültürünün arttırılmasına yönelik rolü konusunda farkındalık arttırılacak. "Öğrenme Şenlikleri" uygulaması ülke genelinde yaygınlaştırılacak. Bireylerin aktif ve katılımcı vatandaş olmalarına yönelik farkındalık arttırılacak.
Açık öğretimin niteliği geliştirilecek
Sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve yerel yönetimlerin hayat boyu öğrenme faaliyetlerinde etkin rol almaları sağlanacak. Açık öğretim sisteminin niteliği ve uzaktan öğrenme uygulamaları geliştirilecek. Yetişkin nüfusun temel becerileri kazanmasına yönelik programlar yaygınlaştırılacak. Aile eğitimi faaliyetleri yaygınlaştırılacak.
Engelli grupları ve üstün yeteneklilerin, ailelerinin, öğretmenlerinin ve yöneticilerin hayat boyu öğrenme faaliyetlerine erişimi arttırılacak. Dezavantajlı gruplar arasında yer alan engelliler, kadınlar, yaşlılar, eski hükümlüler, suça bulaşmış ya da suç riski altındaki çocuklar ve gençler, uzun süreli işsizler, işsiz gençler ve geçici işçilerin eğitime erişimleri desteklenecek. Bu amaçla uzaktan eğitim ve açık öğretimden de yararlanılacak.
Çalışan çocukların eğitime kazandırılması için teşvik mekanizmaları geliştirilecek.
Hayat boyu öğrenme alanında politika geliştirmeye yardımcı olacak istatistikler için veri altyapısı oluşturulacak.
Hayat boyu öğrenme için kullanılan kaynakların etkin ve verimli kullanılmasına yönelik bir izleme ve değerlendirme mekanizması geliştirilecek. Hayat boyu öğrenme alanında politika ve stratejiler geliştirmeye yönelik araştırmalar yapılacak.