Güncelleme Tarihi:
Bu nedenle Türkiye’ye üniversite eğitimi için gelen uluslararası öğrencilerin yolu İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne düşüyor. Türkmenistan, Yemen, Uganda, Fas, Özbekistan, Irak ve Cezayir gibi ağırlıklı olarak Afrika, Orta Doğu ve Asya’dan gelen öğrenciler, müdürlüğün koridorunu dolduruyor. Türkmenistan’dan Çanakkale Üniversitesi eğitim bilimlerinde okumak için gelen 19 yaşındaki İroda Narmetova, İngilizce soruya akıcı bir Türkçe ile cevap vererek, “Üniversiteye başvuru için lise denklik belgemi almalıyım. Mezun olduktan sonra Türkiye’de çalışabilirim” diyor. Türkiye’ye en fazla yabancı öğrencinin geldiği ülkelerden olan Irak’tan gelen Muhammed Albudakash da bir vakıf üniversitesinde işletme öğrenmeye hazırlanıyor. İşlemlerin yorduğunu anlatan öğrenci, şunları söylüyor: “Birçok insan bekliyor. Bu biraz yorucu bir süreç. Birçok belgeyle başvuruyor, sonra denkliği buradan alıyorsunuz. Heyecanlıyım.”
FRANSIZCAYA RAĞMEN TÜRKİYE’YE GELDİM
Fas’tan Zouheir Ezzemrani, eğitim için Türkiye’yi tercih edenlerden. Birçok Faslı öğrencinin Fransızca bilgisi nedeniyle genelde ilk tercihinin Fransa olduğunu belirterek, “Fransızca biliyorum. Fransa’da eğitim ücretsiz. Ancak ben Türkiye’yi seviyorum. Bir vakıf üniversitesinde grafik tasarım okuyacağım. İleride uygun olursa, burada da çalışabilirim” diye konuşuyor. m Önder ÖNDEŞ
125 BİN YABANCI ÖĞRENCİ VAR
2017-2018 eğitim yılının başında Türkiye’ye yükseköğretim düzeyinde 33 bin 226 yabancı öğrenci geldi. Böylelikle toplam sayı 125 bin 138’e ulaştı. Buna göre, her 100 öğrenciden sadece ikisi uluslararası. Türk üniversitelerine en fazla yabancı öğrencinin geldiği ülke, 20 bin 701 ile Suriye oldu. Onu, 17 bin 88 ile Azerbaycan, 12 bin 247 ile Türkmenistan, 6 bin 814 ile İran ve 5.826 ile Afganistan izledi.