Güncelleme Tarihi:
İstanbul’da 15 hastane sınıfı bulunuyor ve 87 öğretmen gönüllü olarak çalışıyor. Birinci dönem 483 öğrencinin eğitim faaliyetlerine katıldığı İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Türkiye’deki en büyük hastane sınıfına sahip. Günlük 65 ile 85 arasında öğrenci derse katılıyor, hastanenin 12’nci katına kurulan sınıflarda 19 öğretmen ders veriyor.
ÇOCUĞA GÖRE PROGRAM HAZIRLANIYOR
İstanbul Bahçelievler Kuleli Ortaokulunda görev yaparken gönüllü olarak Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ndeki hastane sınıfında çalışmaya başlayan sosyal bilgiler öğretmeni Caner Konak şunları söyledi:
“Her bir öğretmen günde ortalama 6 çocuk hastayla ders işliyor. 40 dakikalık bu dersler çocuğumuzun durumuna göre belirleniyor. Servislere yatan hasta olarak gelen öğrencilerin listesini günlük alıyoruz. Çünkü öğrenci sayımız çocuk hastaların sağlık durumlarına göre değişkenlik gösteriyor. Daha sonra odalarına gidip kendimizi tanıtıyoruz. Ailenin ve doktorun onayı olursa çalışmaya başlayıp önce ders programı oluşturuyoruz. Bu öğrencilerimizden lise ya da üniversiteye giriş için sınava hazırlananları ağırlıklı olarak branş öğretmenlerimiz, uygun kaynaklarla ve belirledikleri ders programıyla sınava hazırlıyor. Eksiklerini bazen öğretmenleriyle konuşup öğreniyoruz bazen de kendi gözlemlerimizle çocukla konuşarak ilerliyoruz.
ÖĞRETMENLİK BURADA OKULDAKİNDEN ÇOK FARKLI
Hastane sınıfında çalışan öğretmenlerin hepsi gönüllü çalışıyor. Burada öğretmenlik yapmak okuldan çok farklı. Okulda çocukları susturmaya çalışırken burada daha çok konuşturmaya çalışıyoruz. Çünkü burada kronik hastalığı olan çocukların psikolojisine de katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Uzun süreli hastalığı olup, yaşı ilerlese de okuldan geri kalmış çocuklarımızla da yakından ilgileniyoruz.
HER İLE hastane sınıfı
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ocak ayında yaptığı duyuruda çocukların eğitime her şartta devam edebilmesi için 81 ile hastane sınıfı kurulacağını açıklamıştı. Bakan Özer açıklamasında; “Bu bağlamda sağlık problemleri nedeniyle sağlık kuruluşlarında yatarak tedavi gören zorunlu öğrenim çağındaki çocuklarımızın ayağına eğitim hizmeti götürüyoruz” demişti.