Güncelleme Tarihi:
Çoğu okuma-yazma bilmeyen veya en çok ilkokul 5’inci sınıfa kadar okula bitirmiş gönüllü ev hanımlarından oluşan dernek üyeleri gençlere burs veriyor. Ankara'nın Çubuk ilçesinde faaliyet gösteren Çubuk Eğitim Gönüllüleri Derneği üyeleri 5 yıldır festival, panayır ve fuarlara kurdukları stantlarda yaptıkları yiyeceklerle üniversitelilere destek sağlıyor. Gözleme, bazlama, mantı, tahrana, baklava gibi ürünleri satarak gelirlerini üniversitelerde okuyan öğrencilere burs veriyor. Kadınlar başlattıkları eğitim seferberliği ile yardıma muhtaç olan ailelerin çocuklarına destek olmaya çalışıyor.
Yaklaşık bir yıl önce kiralanan ve 2 katlı küçük bir işyeri olarak açılan 'Hanım Eller Lokantası'nda tamamen gönüllülük esasına göre çalışılıyor. Ev hanımları, her gün sabah gelip akşama kadar bazlama, gözleme, mantı, baklava ve ev yemekleri yapıyor. Ürünlerini satan ev hanımları kazandıkları paraları ise gençlere burs olarak veriyor.
100 öğrenciye ulaşıldı
Çubuk Eğitim Gönüllüleri Dernek Başkanı Hatice Erkan, ilçede maddi imkansızlık yüzünden eğitim hayatına devam edemeyen kimsenin kalmaması için var güçleriyle çalıştıklarını belirtti.
Yaptıkları işin gönüllülük esasına dayandığını dile getiren Erkan şöyle konuştu:
"Biz bir grup arkadaşlarla birlikte bundan 6 yıl önce çok mağdur bir öğrencinin durumunu öğrendik ve ona yardım etmek kastıyla yola çıktık. Çocuğa burs verelim dedik ve onun işini hallettik, baktık ki bu iş oluyor devam edelim dedik. Üç beş öğrenci derken bu yıl yaklaşık 100 öğrenciye ulaştık. Bizim amacımız, 'parasızlık nedeniyle okuyamadım, okuldan ayrıldım' diyen gence kalmasın istiyoruz. Gücümüzün yettiğince biz bir yola çıktık çalışıyoruz. Daha duyarlı insanlar çıkar ve bizlere yardımcı olurda bizde bu amacımıza ulaşırız. Biz ahirette Allah'ın soracağı soruya bir cevabımız olsun diye elimizden geldiği kadar çalışıyoruz."
En tahsillisi dernek başkanı, o da lise mezunu
Erkan kendilerinin festivallere, şenliklere, fuarlara katıldıklarını ve küçük birde lokantaları olduğunu söyledi. Her ay öğrencilere 100 lira burs parası verebilmek için paraya dönüşebilecek ve bayanların yapabileceği her türlü işi yapmaya gayret ettiklerini belirtti.
Bu oluşuma özellikle gençlerin sahip çıkmasını istediklerini söyleyen Erkan şöyle devam etti:
"Burada çalışan tüm bayanlar ücret almadan gönüllü olarak çalışıyorlar. Bizim yaş ortalamamız oldukça yüksek. En tahsillisi benim, bende lise mezunuyum. Kağıt toplayarak başladık, bazlama gözleme yaparak devam ettik. Burs verebilmek için paraya dönüşebilecek ve bayanların yapabileceği her türlü işi yapmaya gayret ediyoruz. Gençlerimizi duyuruyoruz gelin bizim açtığımız çığırdan sizler devam edin diyoruz. Eğitim camiası, gençler ve toplumun eğitime duyarlı kesimi bize sahip çıkarsa bu iş bitmez ve daima devam eder. Bize her yıl 350 ila 400 kişi arasında öğrenci müracaat ediyor. Bu çocukları geri çevirmek kadar kötü ve zor bir şey yok. Onları geri çevirmemek içinde duyarlı insanlara ihtiyacımız var."
Ayrım yapmadan herkese burs
Burs verdikleri öğrencileri tespit edilirken, din, dil, mezhep, ırk gibi hiçbir şekilde ayırım yapmadan sadece yardıma muhtaç ve ihtiyaç sahibi olmalarına bakılıyor. Erkan, burs verdikleri ve işe yerleşen gençlerden bir kaçının maddi destek vermeye başladığını söyledi. Erkan, "Bu duygu anlatılmaz, yaşanır. Yaşamayan bu duyguyu anlayamaz. Onların okuldan mezun olduktan sonra gelerek, burs vermek istemeleri bizi çok mutlu ediyor" dedi.
Gönüllü üyelerden Nazmiye Kadaş, belediyenin de her daim yanlarında olduğunu belirtti. Kadaş, “Bizim amacımız Çubuk'ta okumadık hiç fakir öğrenci kalmamasıdır. Hepimiz 55-60 yaşlar arasında orta yaşlı insanlarız. Hepimiz elimizden geldiği kadar çalışıyoruz ama yetmiyor” diye konuştu.
Gönüllü Şefika Tuğluca ise "Burs verdiğimiz çocuklar artık mezun olmaya başladı. Bundan dolayı çok mutluyuz" dedi.
Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden ise, Çubuklu kadınların tüm öğrencilere 'Ana' olduğunu belirterek, öğrencilere burs veren tüm kadınların ellerinden öptüğünü söyledi.