Güncelleme Tarihi:
Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencisiyken bir derste farklı ders anlatım metodları sunmaları istenince, Türk geleneksel gölge oyunu ‘Hacivat ve Karagöz’ü kullanan Şenol Bilge, bu metodu görev yaptığı okullarda da kullanmaya başladı. 2 yıldan bu yana maden işçilerinin çocuklarının çoğunlukta olduğu Madenciler İlkokulu’da görev yapan Bilge, Matematik, Türkçe ve Tarih gibi derslerin uygun olan konularını kendi çabalarıyla oluşturduğu ‘Hacivat ve Karagöz’ sahnesinde perde arkasında kendi yazdığı metinlerle anlatıyor. Kendisi de maden işçisi bir babanın oğlu olan Şenol Bilge, dar gelirli işçilerin çocuklarının büyük bölümünün tiyatro ve farklı oyunlarla ilk kez tanıştığı okulda, ‘Hacivat ve Karagöz’ oyunuyla dersleri daha da keyifli hale getirdi.
Şenol Bilge, ‘Hacivat ve Karagöz’ oyununun kültürel değerlerden biri olduğunu söyledi. İlkokulda okuyan öğrencilerin dikkat sürelerinin çok kısa olduğunu söyleyen Bilge, şöyle konuştu:
"Çoğu Avrupalı, ‘Hacivat ve Karagöz’ü Yunanistan’ın zanneder. Her akşam Yunanistan kanallarında bu oyun oynatılır. Biz kültürümüze sahip çıkmazsak ya başkaları sahip çıkar ya da yok olup gider. Bu yüzden hem kültürümüze sahip çıkıyoruz hem de bu yaştaki çocukların dikkat süresi çok kısa. Dersin daha eğlenceli olması için bu tür etkinlikler yapıyoruz, bazı konuları çocuklara böyle anlatıyoruz. Çok etkili oluyor. Onlar da derse katkıda bulunuyorlar. Ders konuları çok daha akılda kalıyor. Çocuklar oynayarak ve eğlenerek daha iyi öğreniyorlar."