Gündemi takip eden avantajlı

Güncelleme Tarihi:

Gündemi takip eden avantajlı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 09:14

1 milyondan fazla öğrencinin katıldığı TEOG sınavları tamamlandı. İkinci gün fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavları yapıldı.Uzmanlara göre gündemi takip edenler için fende Aziz Sancar’lı, inkılapta ‘Selanik’ konulu ve yabancı dilde ise diyalog soruları belirleyici olacak.

Haberin Devamı

İyi bir liseye girmek için yarışan binlerce öğrencinin Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ikinci dönem ortak sınav maratonu tamamlandı. Öğrenciler şimdi de sonuçların açıklanmasını bekleyecek. Dün yapılan fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil testlerindeki soruların müfredata uygun olduğunu söyleyen uzmanlar, öğrencilerin bilgi ve yorum gücünün ölçüldüğünü belirtti. Bahçeşehir Okulları, Uğur Okulları, Fen Bilimleri Eğitim Kurumları, Bilfen Ortaokulları ve Oğuzkaan Koleji bölüm başkanlarının değerlendirmeleri şöyle:

AZİZ SANCAR’LI SORU

FEN VE TEKNOLOJİ: Deney, gözlem ve yoruma dayalı soruların ağırlıkta olduğu bir sınav ve az sayıda bilgi sorusu da var. Beklenildiği gibi sorular ağırlıklı olarak son konulardan. Hatalı soru yok. Deney düzeneklerinin yoğun olarak kullanıldığı sorularda öğrencilerin yorum yeteneği ölçülmeye çalışılmış. ‘Maddenin Halleri ve Isı’ ünitesinden ayırt edici sorular yer alıyor. Öğrencilerin yorumlarına bakıldığında ‘ses’ ünitesinden “Lütfen gürültü yapmayınız” ifadesinin bulunduğu sorunun, sesin yüksekliğiyle mi yoksa şiddetiyle mi alakalı olduğu konusunda tereddüt yaşandığı anlaşılıyor. TEOG-1 konusu olan DNA’nın yapısı ile ilgili, 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü alan Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın çalışmasının yorumuna dair bir soru geldi. Bu da bilimsel gündemi takip eden öğrenciler için avantaj oldu. Kazanımlara uygun, orta güçlükte sorulardan oluşan bir sınav olduğu görülüyor.

 

 

 

Haberin Devamı

‘SELANİK’ İÇİN İPTAL İSTENDİ

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Sorular müfredata uygun, açık, net ve anlaşılır. Hatalı soru yok. Anlam bilgisi, yorumlama gücü ve kelime bilgisini ölçmeye yönelik sorular var. Dikkat gerektiren soruların olduğu ve terimsel terminolojiye hakim öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği bir sınav. Bahçeşehir Okulları Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Ferda Gençel, ‘Selanik’ sorusunda öğrencilerin zorlandığını belirterek,

Haberin Devamı

“Bu soruda ‘sosyal’ ve ‘kültürel’ olarak başlıklandırma isteniyor. Bu alanlar birbirine çok yakın ve iç içe olduğu için öğrenciler ayrım yapmakta zorlanabilir. Ama 2013-2014 ortak sınavlarında ‘Selanik’ ile ilgili benzer sorularda sosyal ve kültürel yapıya ilişkin bilgiler bir arada alındığı için öğrenci daha rahat çözmüştü” yorumunu yaptı. Sosyal medyada çok konuşulan bu soru için iptal de istendi. Change.org’da D.A adlı bir öğrenci imza kampanyası başlattı. Dün saat 17.20’ye kadar 573 kişinin imza attığı ‘TEOG İnkılap A Grubu 1. Soru İptal Olsun’ başlıklı kampanyada “İmzalayın hakkımız yenmesin. Ben bir sınıf öğrencisi olarak hakkımın yenmesine izin vermiyorum” denildi.

Haberin Devamı

DİYALOG SORULARI BELİRLEYİCİ

İNGİLİZCE: Ünitelerin tamamından soru bulunuyor. Özellikle günlük hayatın önemli bir parçası olan ‘Teknoloji ve İletişim’ ünitesinden ağırlıklı olarak soru var. Bu sınavda kelime bilgisi çok önemli. Diyalog sıralama, anlama soruları sınavda belirleyici oldu. Yanlış olmamakla beraber telefon görüşmesi şeklinde verilen sorudaki diyalog akışının doğal olmadığı ama buna karşın doğru cevabı bulmakta da bir sorun yaşanmadığı görülüyor. Sorular, öğrencilerin okuduklarını anlama, yorumlama ve gördüklerini ifade etme seviyelerine dayalı olarak, dilbilgisi, kelime bilgisi ve doğru ifadeleri kullanarak cevaplayabilecekleri özellikte. Dil bilgisi soruları parça içerisinde kazanıma hakim olmayı gerektiriyor. Sorularda beklenildiği gibi grafik ve görsellerden oluşan kalıplar da yer aldı. İngilizce soruları öğrencilerin hedef kazanımlara hakim olmasının yanı sıra günlük İngilizce bilgisi açısından da sorgulayıcı bir yapıya sahip.

 

 

 

Haberin Devamı

TEOG’DA KONUŞULAN ÜÇ SORU:

‘TARLA’, ‘SOSYAL KÜLTÜREL’ VE ‘TELEFON DİYALOGU’

Sınavdan çıkan öğrenciler ilk değerlendirmeyi teneffüslerde yaptı, bütün oturumlar bittikten sonra da her zaman olduğu gibi sosyal medya üzerinden paylaştı. Dünkü sınavların ardından öğrenciler arasında ve sosyal medyada en çok fen ve teknoloji, İngilizce ile T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük testinden üç soru konuşuldu. Yorumlara bakılınca fendeki ‘tarla’, inkılap tarihindeki ‘Selanik’ ve İngilizce’deki telefon diyaloğu sorularının öğrencileri zorladığı görülüyor.

SIRADA ‘MAZERET’ SINAVI VAR

Milli Eğitim Bakanlığı’nca düzenlenen ikinci dönem TEOG ortak sınavlarına giremeyen ve mazeretini belgelendiren öğrenciler için, mazeret sınavları mayıs ayında yapılacak. Sonuçların ise haziranda açıklanması planlanıyor. Ortakul 8’inci sınıflarda okuyan 1 milyon 167 bin 854 öğrencinin katıldığının düşünüldüğü sınavlar, yurtiçinde 970 merkezdeki 16 bin 176 okulda ve 92 bin 924 salonda; yurtdışında ise 15 merkezde ve 21 okulda düzenlendi. 27-28 Nisan’da yapılan sınavlarda öğrenciler ilk gün Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi oturumlarına katıldı. Dün ise fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınavlar yapıldı. Öğrencilere her ders sınavı için 20’şer soru yöneltildi. Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri modüle işlenen üç öğrencinin hastanede, 179’unun evde, 10 bin 884’ünün ise tek kişilik sınıfta sınava alınması planlandı. TEOG mazeret sınavları 14-15 Mayıs’ta yapılacak, sonuçların ise haziran ayı içerisinde e-okul sisteminden açıklanması bekleniyor.

***

Haberin Devamı

Müsteşardan ‘silgi’ fotoğrafı

TEOG’un ardından MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, Twitter’dan yazdığı mesajında öğrencilere geçmiş olsun derken ‘silgi’li bir fotoğraf da paylaştı. Tekin, mesajında, “Tüm çocuklarımıza geçmiş olsun, Allah bahtlarını açık etsin. Sınavın sorunsuz tamamlanmasında fedakarca gayret gösteren başta öğretmenlerimiz olmak üzere tüm mesai arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunarım” ifadelerini kullandı. Tekin, “Bugünkü sınavdan bir hatıra. Bir çocuğumuz yazmış” diyerek bir öğrencinin sınavda yerde bulduğu silgiyi kullanarak, TEOG’un ardından da silgi sahibine teşekkür ettiği bir fotoğrafı paylaştı.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!