Güncelleme Tarihi:
Güler Sabancı önümüzdeki günlerde ve yıllarda, Türkiye’nin her zamankinden daha fazla istikrar ve güvene ihtiyacı olacağının altını çizerek, bu doğrultuda, barış ve kardeşlik sürecinin aksatılmadan gerçekleştirilmesinin önemi daha da arttığını dile getirdi.
“Önümüzdeki günlerde ve yıllarda, Türkiye’nin her zamankinden daha fazla istikrar ve güvene ihtiyacı olacak”
Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde pek çok reform gerçekleştirdiğini belirten Güler Sabancı, “Ekonomimiz dünyanın sayılı ülkelerinin arasına girdi; kişi başı gelir 10.000 dolar’ı aştı. Elektrik, su, yol olmayan köyümüz kalmadı. Dünya standartlarına entegre üretim yapan sanayimiz, sağlıklı bir finans sektörümüz ve teknoloji ve gelişmeye açık girişimcilerimiz var. Fakat şu anki durum gösteriyor ki, dünya konjonktürü ve finansal piyasalar zor bir dönemden geçiyor” dedi. Geçtiğimiz kriz döneminde aşırı likiditeye alışan piyasalarda, ABD başta olmak üzere likidite çekilmeye başlayacağını belirten Güler Sabancı, bu durumun Türkiye gibi doğal kaynakları kısıtlı olan “emerging” yani gelişmekte olan ülkeleri etkileyeceğini söyledi.
“Demokratik, özgürlükçü, hukukun üstünlüğüne bağlı yeni bir anayasaya ihtiyacımız var”
Güler Sabancı önümüzdeki günlerde ve yıllarda, Türkiye’nin her zamankinden daha fazla istikrar ve güvene ihtiyacı olacağının altını çizdi. Bu doğrultuda, barış ve kardeşlik sürecinin aksatılmadan gerçekleştirilmesinin önemi daha da arttığını vurgularken “Atatürk’ün muasır medeniyetler hedefine ulaşmamız için hızla demokratik, özgürlükçü, hukukun üstünlüğüne bağlı yeni bir anayasaya ihtiyacımız vardır” dedi.
Güler Sabancı’dan mezunların başarılarına övgü
Konuşmasında Sabancı Üniversitesi’nin mezunlarının başarılarına da değinen Güler Sabancı, “Sayıları sizlerle birlikte 6000’i geçen mezunlarımız, gerek akademik dünyada gerek iş hayatında artık söz sahibi ve lider konumundalar. Dünyanın dört bir tarafında çalışıyor, üretiyor ve katma değer yaratıyorlar. Üniversitemize baktığımızda ise mezunlarımızın akademik ve idari takımlarımıza katıldığını ve bu sayının her geçen gün arttığını görüyoruz” diyerek katılımcılara seslendi.
Sabancı Üniversitesi’nde mezuniyet töreninden önce gerçekleşen “Akademik Yıl Kapanış Konferansı”nda bu yıl Türkiye’nin Nobel adayı iktisatçılarından, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) İktisat Profesörü, “40 yaş altı ekonomistlerin nobeli” olarak adlandırılan John Bates Clark madalyası sahibi, IDEAS/RePEc araştırma veri tabanına göre, “Dünya’daki En Çok Alıntı Yapılan ilk 10 Ekonomist” arasında yer alan Daron Acemoğlu konuşmacı oldu. Daron Acemoğlu “Daron Acemoğlu konuşmasında “ Her toplum kendi layık olduğu kurumlara sahip olur. Bence Türkiye en iyi kurumları hak ediyor . Türkiye’nin siyasetini değiştirip daha kapsayıcı yapmak sizin elinizde” dedi.
Gürsel Sönmez Ödülleri 3 mezuna verildi
Mezuniyet töreninde, 2006 yılında vefat eden Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Gürsel Sönmez anısına düzenlenen ödüller de sahiplerine verildi. Bu yıl Dr. Gürsel Sönmez Araştırma Ödülü’ne; Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Doktora Programı mezunu Ayşe Özlem (Sezerman) Aykut, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Doktora Programı mezunu Elif Özden Yenigün ve Fizik Doktora Programı mezunu Göktuğ Karpat layık görüldü.
Mezunlar diplomalarını, üniversitenin Tuzla’daki kampüsünde gerçekleşen ve yaklaşık 5 bini aşkın kişinin katıldığı törenle aldılar. Törende, fakülte birincilik ödülleri de sahiplerini buldu. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Birincileri Onur Albert Aslan ve Rebi Daldal, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Birincisi Mustafa Emre Tekin, Yönetim Bilimleri Fakültesi Birincisi ise Verda Simge Güzeliş oldu.
Keplerin atılmasının ardından öğrenciler, Ayhan Sicimoğlu’nun canlı müziği ve dans gösterisiyle keyifli dakikalar yaşadılar. Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı danslara katılarak öğrencilerin mezuniyet sevincini paylaştı.