Gülay Barbarosoğlu, Avrupa Üniversiteler Birliği üyesi

Güncelleme Tarihi:

Gülay Barbarosoğlu, Avrupa Üniversiteler Birliği üyesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2013 09:34

YÖK’ün aday gösterdiği Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi.

Haberin Devamı

14. Yıllık EUA Genel Kurulu seçimleri dün Belçika’nın Ghent şehrinde yapıldı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve Türkiye’den Avrupa Üniversiteler Birliği’ne (EUA) tam üye çok sayıda üniversite rektörü de toplantıya katıldı. Seçimde EUA Yürütme Kurulu’na üç yeni üye seçildi. Prof. Dr. Gülay Babarasoğlu’nun üye olarak seçildiği EUA Yürütme Kurulu’nun, EUA Genel Sekreterliği ile birlikte birliğin siyasetini geliştirmek, çalışma programlarını oluşturmak, geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak gibi sorumlulukları bulunuyor.

Seçimin ardından Hürriyet Eğitim'e açıklama yapan Prof. Dr. Barbarosoğlu, “Türkiye yükseköğrenim sistemi birçok soruna rağmen bugün dünyanın gelişmiş eğitim sistemlerinden biri. Bu anlamda Türkiye’deki iyi uygulamaları Avrupa sistemine taşımak, oradaki gelişmeleri buraya aktararak işbirliklerini geliştirmeyi çok önemsiyorum. Türkiye’nin Avrupa kurumları içinde temsil edilmesi sözümüzü daha güçlü bir şekilde söylememizi sağlayacak. Avrupa Üniversiteler Birliği Yürütme Kurulu üyeliği Avrupa ile Türkiye’deki üniversiteler arasında bağları daha da güçlendirmek için fırsat sağlayacak. Avrupa ölçeğinde üniversitelerin sorunlarına çözüm oluşturma ve gelişmelerine katkıda bulunmayı sağlayacak bu göreve seçilmek büyük bir onur. 47 ülke, 35 rektörler konferansı, 860 üniversiteden oluşan bu birliğe Yürütme Kurulu Üyesi olmak, Türkiye’de eğitime emek veren kurumlara, kişilere ve bize layık görüldü” dedi.

Haberin Devamı

En önemli konu araştırma ve inovasyon

Avrupa Üniversiteler Birliği çerçevesinde çalışma programları oluşturacağını belirten Barbarosoğlu, şöyle devam etti:
“Avrupa’da yükseköğretim alanındaki kalite konusu önemli. Bu yönde çalışmalarda bulunmayı planlıyorum. Avrupa’da ortak bir kalite algısının mümkün olabileceğine inanıyorum, yükseköğretimde kalite modelinin daha uyumlu ve bütünleyici olması gerektiğini düşünüyorum. Entelektüel merak ve inovasyon üniversite konseptinin çekirdeğini oluşturur, bu nedenle araştırma ve inovasyon alanındaki çalışmaların geliştirilmesi gündemimdeki en önemli konu olacak. Avrupa çapında araştırma faaliyetlerinin artması, Türkiye ile ortak projeler oluşturulması, yine Türkiye ile Avrupa üniversiteleri arasında kaliteli ortak doktora programlarının oluşturulması hedeflerim arasında.”

800 kurumdan 8 temsilci

Haberin Devamı

47 Avrupa ülkesinden 800’den fazla yükseköğretim kurumunun üye olduğu EUA, üyelerine kurumsal gelişimlerini destekleyecek hizmetler sunuyor. Yükseköğretimde kalite kültürünün oluşması konusunda rehberlik yapıyor.

EUA Yürütme Kurulu, 800 yükseköğretim kurumu arasından seçilen bir başkan ve iki başkan yardımcısı dahil olmak üzere toplam 8 kişiden oluşuyor. Birlik yılda üç kez toplanıyor.

EUA yönetiminde Türkiye’nin aktif görev alması sadece EUA üyesi üniversiteler için değil, tüm Türk üniversiteleri için yurtdışındaki diğer üniversitelerle ortak program ve projeler üretme, uygulama, ikili ve çoklu ilişkilerin gelişmesinde çok önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!