GTIP nedir ve ne işe yarar?  GTIP kodu sorgulama işlemi nasıl yapılır

Güncelleme Tarihi:

GTIP nedir ve ne işe yarar  GTIP kodu sorgulama işlemi nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:25

GTIP terimi bir kavramın kısaltılmış halidir. Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu GTIP teriminin açılmış ve uzun ismidir. Buradan da anlayacağımız gibi bu kavram gümrük veya gümrükleme sistemiyle ilgilidir. Her ülkenin kendisine göre gümrük sistemi bulunmaktadır. Dolayısıyla kavram ülkeden ülkeye değişik içeriklerde yer alabilir. GTIP nedir, ne işe yarar, GTIP kodu sorgulama işlemi nasıl yapılır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Birçok insan gümrük tarife sistemlerine ihtiyaç duymuş olabilir. Hatta gümrük bölgelerinde ve kurumlarında çalışan bireyler Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu kavramını ayrıntılı bilebilir.

 GTIP Nedir?

 Uluslararası ticarette ürünlerin tanımını ve ayrımını yapmak amacıyla kullanılan dünyanın farklı yerlerinde üretilen ürünler için detaylı bilgiye ulaşmayı sağlayan bir cetvel şeklinde olan 12 haneli koddan meydana gelen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonuna GTIP denmektedir.

 GTIP konusu içinde yer alan bilinmesi gereken temek bilgi de tüm dünyada tarife cetvelinin esasını Armonize Sistem denilen kavram meydana getirmektedir. Burada bahsedilen tarife cetveli GTIP sisteminde yer alan 12 haneli kod sistemine verilen addır.

 GTIP Ne İşe Yarar?

 GTIP 12 haneli kod sisteminden oluşan bir cetvel olması sebebiyle dünyanın herhangi bir yerinde üretilen herhangi bir ürünün kolayca tanınmasını ve ilgili ürünün diğer ürünlerden ayrılmasını sağlamaya yaramaktadır.

Haberin Devamı

 Aynı zamanda ilgili ürünle ilgili bu istem sayesinde çok daha ayrıntılı bilgi sahibi olunmaktadır. Ürünlerin sınıflandırılması ve kategorilere ayrılması da bu sistem sayesinde basit bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

 12 haneden oluşan kodun ilk 6 hanesi ise armonize sistem tarafından standart şekilde belirlenmektedir. Bu yüzden de ilk 6 kodla ilgili ülkelerin değişiklik yapmasına izin verilmemektedir.

 6 haneden sonra gelen 2 kod toplamda 8 kod olacak şekilde aynı bölgedeki ülkelerde kullanılan kodları ifade etmektedir. Malın hangi ulustan geldiğini belirten kod ise bundan sonra gelen 2 kod sistemidir. En sona kalan 2 haneli kod da ilgili malın istatistik kodunu ifade etmektedir.

 İşte bu kod sistemi çeşitli yerlerde kullanılmaktadır. Dış ticarete bağlı olan ürünün kontrol edilmesinde, gümrük vergilerinin belirlenmesinde, nakliye vergilerinde, istatistik kontrollerinde, ticaretle ilgili toplantılarda, uluslararası ticarette istatistiklerin düzenlenmesinde, yerel vergilerin tespit edilmesinde GTIP sisteminden faydalanılmaktadır.

Haberin Devamı

  GTIP Kodu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

 GTIP kodu sorgulama denilen işlem bir ürünün istatistik kodunu öğrenmek için sorgulama yapma işlemidir.

 Bu sistemde çalışan bireyler sistemin işleyişini ve nasıl sorgulama yapılacağını basit bir şekilde bilmektedir.

 Sorgulama yapıp numarayı yani kodu bulduktan sonra karşımıza çıkan koddaki rakamların ürünle ilgili hangi bilgiyi verdiğini de bilmek gerekir.

 İlk dört rakam ilginin ürünün pozisyon numarasını vermektedir. İlk altı rakam Armonize Sistem kodunu göstermektedir. Yedi ve sekizinci rakamlar Kombine Nomanklatür kodunu göstermektedir. Dokuz ve onuncu rakamlar farklı vergi uygulamaları sebebiyle açılan pozisyonları göstermektedir. Son olarak on bir ve on ikinci rakamları da asıl sorgulama yapılan ve istenilen ilgili ürünün GTIP kodunu göstermektedir.

Haberin Devamı

 Sorgulama işleminden sonra örneğin karşımıza 05.04.20.90.00.29 böyle bir kod çıkmaktadır. Bu kodda yer alan ve istenilen on bir ve on ikinci rakamları 29 rakamıdır. İşte bu 29 rakamı sorgulama yapılan ürünün GTIP kodudur.

 Burada bahsedilen GTIP kodu sorgulama işlemi şu sırayla yapılmaktadır:

İlgilenen ürünün tarifesinin bilinmesi gerekmektedir. Bunun için akıllı gümrük tarife sistemi kullanılır. Otomatik sorgu yapılır ve ilgili ürünün tarifesi belirlenir.

Avrupa Birliği Bağlayıcı Tarife Sorgulama ekranı kullanılabilir.

Kısacası burada önemli olan sorgulama yapılmak istenen ürünün isminin bilinmesidir. Bu isim ile sorgulama sonrasında gerekli tüm kodlar sayfaya dökülmektedir.

Haberin Devamı

Burada bir örnek vermek gerekirse yeşil elma ürünlerinin kodlarını bulmak istediğinizde sistemde yer alan arama butonu kısmına yeşil elma yazmanız yeterli olacaktır. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!