Güncelleme Tarihi:
Devlet adına yurt dışına giden ve siyah veya yeşil pasaporta sahip olmayan kişilere verilen bir pasaport türüdür. Genel olarak hizmet pasaportu olarak da bilinmektedir. Yurt dışı görevine gönderilecek kişilere özel idare, hükümet veya belediyeler tarafından verilmektedir.
Genel olarak hizmet pasaportu olarak bilinen gri pasaport devlet adıyla yurt dışına çıkacak kişilere 5682 nolu pasaport kanunu kapsamında verilen bir pasaport türüdür. Hizmet amacıyla verildiği için kişiler şahsi işleri veya tatil için bu pasaportu kullanamazlar. Ayrıca hizmet pasaportunun geçerlilik süresi verilen görev süresini kapsayacak şekilde olup kesin bir süre yoktur.
Kişiler hizmetleri son bulduğu andan itibaren bu pasaportu kullanamazlar. Ancak genel olarak gri pasaportlar 5 yıl süre ile çıkarılır ve gidilecek ülkenin vize süresini de kapsar. Görevin son bulması halinde pasaport ilgili kuruma teslim edilir.
Kimler Gri Pasaport Alabilir?
Yurt dışında çalışmak üzere hükümet, özel daireler veya belediyeler tarafından görevlendirilmiş kişiler
Ülke dışında Türk Hava Kurumu veya Türk Kızılay Cemiyeti tarafından görev almış kişiler
Gri pasaporta sahip olan kişilerin aileleri belli şartları yerine getirdiği takdirde hizmet pasaportundan yararlanabilirler
Gri pasaporta sahip kişilerin ailelerinden hizmet pasaportu alabilecek kişiler şu şekildedir;
Hizmet pasaportu sahibinin eşi
Kişi sahiplerinin çocukları var ise 18 yaşını doldurmamaları gerekmektedir
18 yaşını doldurmuş olanlar fakat 25 yaşını geçmemiş olanlar, bekar ve eğitim hayatına devam eden çocuklar da bu pasaporta sahip olabilir
Reşit olmalarına rağmen fiziksel veya zihinsel engelli olan kişiler eğer evlenmemiş ise bu çocuklar için yaş sınırı bulunmaz ve bu kişiler pasaporta sahip olabilirler.
Gri Pasaportun Avantajları Nelerdir?
Hizmet pasaportu alırken herhangi bir hizmet harcı ödenmez yalnızca defter bedeli ödemiz gerekmektedir. Bu pasaport türünde gidiş tarihine göre bir sınırı olduğundan hızlı bir şekilde çıkmaktadır. Gri pasaporta sahip olan kişiler 156 ülkeye vizesiz giriş yapabilmektedirler. Özellikle de Schengen vizesi isteyen ülkelere vizesiz girebilme imkanı sağlaması barındırdığı en büyük avantajlardan biridir. Dezavantaj olarak gösterilen tek durum ise hizmet dışında tatil veya kişisel istek durumunda kullanılmamasıdır.
Gri Pasaport Sahiplerinin Girebileceği Ülkeler
Gri pasaport sahiplerinin vize olmadan gidebileceği ülkeler şu şekilde sıralanabilmektedir.
Lüksemburg
Bosna Hersek
Maldivler
Cezayir
Moğolistan
Danimarka
Filipinler
Polonya
Guatemala
Slovakya
Hırvatistan
Almanya
Japonya
Bahreyn
Tunus
İspanya
Venezuela
İsviçre
İzlanda
Azerbaycan
Litvanya
Beyaz Rusya
Makedonya
Bulgaristan
Mısır
Çin Halk Cumhuriyeti
Norveç
Peru
Fransa
Singapur
Gürcistan
Tayland
Honduras
Ukrayna
İsveç
Yunanistan
Avusturya
Küba
Bangladeş
Macaristan
Brezilya
Malezya
Çek Cumhuriyeti
Nikaragua
Fas
Finlandiya
Romanya
Güney Kore
Sri Lanka
Hollanda
Türkmenistan
İsrail
Yemen
İtalya
Gri Pasaport Nasıl Çıkarılır?
Gri pasaport çıkarmak isteyen kişiler öncelikle gideceği ülkenin vize isteyip istemediğine bakması gerekmektedir. Eğer gidilmek istenen ülke vizeyi şart tutuyor ise seyahat tarihinden 25 gün önce başvuru yapılmalıdır. Eğer vize şartı aranmıyorsa seyahat tarihinden 15 gün önce başvuru yapılabilir. Bu tarihlerden daha önce başvuru yapılmamaktadır. Başvuru yapmadan önce tamamlanması gereken birkaç evrak mevcuttur. Bu evraklar şu şekilde sıralanabilir;
Kişinin nüfus cüzdanın aslı
Standartlara uygun son 6 ayda çekilmiş biometrik fotoğraf
Önceden alınmış olan pasaport varsa o pasaportun aslı getirilmeli
Çalışılan kurum tarafından onaylanmış hizmet pasaportu talep formu
Engelli kişiler için Sağlık Kurulu Kararı ile alınmış belge
Öğrenimi devam eden çocuklar için öğrenim belgesi