Gözler yeni nesil bölümlerde

Güncelleme Tarihi:

Gözler yeni nesil bölümlerde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2019 08:00

Üniversite adaylarının dün başlayan tercih telaşı 29 Temmuz’a kadar devam edecek. Bu yıl ilk kez yeni nesil bölümler de kontenjanlar arasında yer aldı. Yapay zekâ, bilgi güvenliği teknolojisi, üç boyutlu modelleme gibi bölümleri öğretim görevlileri Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

Tercih süreci başladı. Adaylar üniversite tercihlerini 29 Temmuz’a kadar yapacak. 2019’da üniversitelere açıköğretim dâhil toplam 1 milyon 7 bin 191 kontenjan ayrıldı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda bu yıl ilk kez yeni nesil bölümler de yer aldı. Geleceğin meslekleri olarak belirtilen ‘bilgi güvenliği teknolojisi, havacılık elektroniği, tarım ve ticaret işletmeciliği, yapay zekâ mühendisliği, uluslararası ulaştırma sistemleri, yazılım geliştirme, dijital medya ve pazarlama, hibrid-elektrik taşıtları teknolojisi, üç boyutlu modelleme ve animasyon, fotonik’ gibi lisans ve önlisans programlarına 1200 kontenjan ayrıldı.

STAJA BEKLENİYORLAR
Prof. Dr. Ebru Sezer (Hacettepe Üniversitesi Yapay Zekâ Mühendisliği Bölüm Başkanı): “Hedefimiz adrese teslim yapay zekâ mühendisleri yetiştirmek. Bölüm, bilgi birikiminin kalıcılaşması ihtiyacı tespit edilerek açıldı. Kendi kendine karar verebilen, davranış geliştirebilen, veri üzerinde bilgi çıkarımı yapabilen tüm sistemlerde yapay zekâ mühendislerinin bir rolü, uygulaması ve istihdamı olacak. Yapay zekâ, uygulama alanlarına göre değişkenlik gösteriyor. Son iki sene bu alanların çeşitliliğini modelleyecek bir ders programı oluşturduk. Yetişmiş insan kaynağına en fazla ihtiyaç duyulan sektörlerden biri bu alan. Öğrencilerimiz şimdiden staj programları için bekleniyor. İşbirliği teklifleri alıyoruz. Mezunlarımız sağlık, savunma, bilgi sistemleri, kamu ve özel sektörlerde görev alabilecek. Diplomalarında “Bilgisayar mühendisliği bölümü yapay zekâ mühendisliği programını bitirmiştir. Yapay zekâ mühendisliği unvanını almıştır” diye yazacak”

Haberin Devamı

SAVUNMADA ÖNEMLİ ROL
Prof. Dr. Sezgin Bakırdere (Yıldız Teknik Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı): Ülkemizdeki hava araçlarında yer alan elektronik sistemlerin neredeyse tamamı ithal. Bu alanda nitelikli insanlara ihtiyaç var. Havacılık elektroniği bölümümüz savunma sanayiinde ve sivil havacılıkta kullanılan hava araçları düşünüldüğünde ülkenin bu alanda kalkınmasında önemli rol üstelenecek. Havacılık elektroniğindeki teknolojik eksikliği gidermeyi ve kalifiye eleman yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Eğitim dilimiz yüzde 100 İngilizce olarak planlandı. Öğrencilerimiz eğitim süresi boyunca kamu veya özel kuruluşlarda staj yapacak ve uygulama eğitimi alacak. TUSAŞ ile staj, Milli Savunma Üniversitesi Hava Harp Okulu ile de uygulama protokolü imzalandı. Mezunlarımız Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Türk Hava Kuvvetleri, Hava İkmal Bakım Merkezleri, özel sektör havacılık kuruluşları ile hava aracı elektrik ve elektroniğine destek veren kuruluşlarda çalışabilecek.

Haberin Devamı

‘FOTONİK’ ÖĞRENCİ BEKLİYOR
Prof. Dr. Canan Varlıklı (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fotonik Bölümü Başkanı): Fotonik; fizik, kimya, elektrik, elektronik ve malzeme bilimleri disiplinlerinin; ışıl bilimiyle mühendisliği üzerine birlikte çalıştığı bir bölüm. Işığı algılayan, oluşturan, etkileyen malzeme, aygıt ve sistemler genel ilgi alanı. 2015’te ‘UNESCO Dünya Işık Yılı’nda lisansüstü programı açtık. Bu yıl lisans olarak ilk kez öğrenci alacağız. Öğretim kadrosunda farklı disiplinlerden bir araya gelen akademisyenler var. Mezunlar, uzmanlaşma alanlarına göre sağlık, savunma, enerji, aydınlatma ve iletişim gibi sektörlerde; AR-GE faaliyeti yürüten, üretim yapan, hizmet veren kamu, özel, ulusal, uluslararası kuruluşlarda iş bulabilecek. Henüz bilinen bir alan değil. Ancak istihdam konusunda herhangi bir kaygımız yok. Nano-teknoloji evrimiyle ışık bu anlamda pek çok başka teknolojinin içinde yer alan bir olgu oldu.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI ULAŞTIRMA SİSTEMLERİ
Doç. Dr. Erkut Akkartal (Yeditepe Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ulaştırma Sistemleri Bölümü Başkan Yardımcısı): Yeni ipek yolu projesinden kaynaklanan istihdam ve dijitalleşmeden doğacak istekler bizi yeni bir alana yöneltti. Hedefimiz; sayısal planlama yapabilen, çevreci, bilgi sistem ve teknolojilerine hâkim olan, geleceğin şehirlerini daha iyi planlayan, uluslararası taşıma teknolojileriyle eko sisteme adapte edilmesi alanında uzmanlar yetiştirmek. Programın içeriği bir yerine üç matematik şeklinde planlandı. Ayrıca; nesnelerin interneti ve kuracakları sistemi önceden tasarlamak adına simülasyon dersleri de alacaklar. Kısaca sayısal lojistik olarak da tanımlayabiliriz. Öğrencilerimiz, zorunlu olarak 30’ar günden en az iki staj yapacak. Staj programının, üniversiteye bağlı lojistik kulübünün koordinede olduğu şirketlerle yapılmasını planlıyoruz. Özellikle Türkiye’de ilk 10'da bulunan lojistik firmalarında staj bulma konusunda sorun yaşamıyorlar. Üçüncü köprü, tren yoluyla birlikte, birçok ülkenin doğuyla ticareti arasında bağlantı noktası. Amerika’nın da birçok strateji planında geçiş noktası olarak gösteriliyor.  Dolayısıyla mezunlarımız, eski ipek yolu üzerinden ‘one belt one road’ (bir yol bir kuşak) projesi kapsamında; güzergahtaki tüm tedarik depolama maliyetlerini gösteren, çok uluslu şirketlerin himayesinde istihdam edilebilecek.

Haberin Devamı

HEM İŞLETME HEM ZİRAAT
Dr. Öğr. Üyesi Sanem Argın (Yeditepe Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölüm Başkanı): Gelişmiş ülkelerin seviyesine gelebilmek için sadece işletmeci veya ziraat mühendisi olmak yeterli değil. Bu nedenle ikisini de kapsayan bir ders programı oluşturduk. Yurtdışındaki yeni tarım ve sulama modellerini, kârlı ürünleri takip edebilmek için bölümümüz İngilizce. En büyük farklılıklardan biri de bilişim sistemleriyle ilgili dersler olması. Çağa uyum sağlayabilmek için bilişimin çok iyi bilinmesi gerekiyor. Mezunlar, tarım alanında işletme, ithalat ve ihracat yapan her türlü kurumda çalışabilecek. İstihdam kaygımız yok. Toplam dört staj ile işin nasıl yapıldığını yerinde görebilecekler. Yurtdışındaki bazı okullarla anlaşma sürecindeyiz. Olursa öğrencilerimiz hem yurtdışındaki okullarda hem de yurtiçindeki firmalarda deneyim kazanacak.

Haberin Devamı

BİLGİ GÜVENLİĞİ UZMANLARI
Öğr. Görevlisi Şenay Kocakoyun Aydoğan (Gedik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölümü): Bilgisayar programcılığıyla eş zamanlı yürütülen ve alt alanı olan bir bölüm, çok revaçta. Amacımız oluşturulan bilgiyi korumak. Bilginin üretilmesi çok kolaylaştı ancak saklama ve güvenlik konusunda eksiklikler var. Yeni neslin ilgisi de bu alana yöneliyor. Öğrenciler eğitim sürecinde zorunlu staj yapacak. Mezunlar yazılım ve bilgi işlem firmalarında, elektronik ticaret yapan, çok kullanıcılı bilgisayar sistemi olan ve diğer bilgisayar ağıyla uzaktan eğitim veren kuruluşlarda çalışabilecek. Sistem güvenliği uzmanı, bilgi işlem uzmanı, sistem destek uzmanı, sistemli ağ danışmanı ve programcısı olarak görev alabilecekler. Bu alanda uzman açığı var. Ayrıca bilgisayar, fizik, endüstri ve yazılım mühendislikleri, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği gibi bölümlere de dikey geçiş yapabilecekler.

HİBRİD TEKNOLOJİSİ
Öğr. Görevlisi Emre Altınkaya (Bilecik Şeyh Edabali Meslek Yüksekokulu Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Bölümü): Otomotivde en çok ilgi çeken teknolojilerden biri de hibrid ve elektrikli araçlar. Bölümümüzün amacı ihtiyaç duyulan yeterli teori ve beceriye sahip nitelikte ara eleman yetiştirmek. Hibrid ve elektrikli araçlar disiplinlerarası bir bölüm. Bu nedenle üniversitemizde bilgisayar, temel bilimler, elektrik, elektronik, programlanabilen mantık denetleyici, motor ayarları laboratuvarları, içten yanmalı motorlar için de benzin ve dizel motorları atölyesi var. Okulda elektrik dolum ünitesi de mevcut. Öğrenciler, tüm otomotiv fabrikalarında ve şarj ünitelerinin yapımını veya bakımını üstlenen kuruluşlarda staj imkânı bulabilecek. Mezunlarımız tekniker unvanıyla hibrid ve elektrikli taşıtlar teknolojisi araştırma enstitülerinin Ar-Ge departmanlarında, otomotiv fabrikalarında, şarj üniteleri ve istasyonlarıyla çalışma yapan endüstriyel kuruluşlarda görev alabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!