Güncelleme Tarihi:
YTÜ'den yapılan açıklamaya göre, bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencisi Hakan Kalmaç, görme engellilerin dokunmatik ekranlı mobil cihazları kullanmasına yönelik "moBraille" adlı yazılım geliştirdi.
Yazılım sayesinde daha önce dokunmatik cihazları tek başına kullanmayan görme engellilere, arama yapma, sms gönderme-alma, sosyal ağları takip etme, sosyal ağa mesaj gönderme, mail alma gibi pek çok uygulamayı rahatlıkla kullanabilme imkanı sağlanıyor.
Hakan Kalmaç, hazırladığı projeyle TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen "2241/B Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Proje Yarışması"nda Sosyal Yaşam ve Eğlence Uygulamaları (mobil uygulamalar) alanında Türkiye birincisi oldu.
Yaklaşık 6 ayda tamamlanan yazılım, tamamen kullanıcı odaklı ve modüler bir yapıya sahip.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Hakan Kalmaç, uygulamanın, kullanıcıya dinamik bir klavye sunduğunu aktararak, şunları belirtti:
"Bu klavye, kişinin ekrana bastığı konumları algılayarak veri üretir ve bu verilerle ilgili karakterler oluşturulur. Kişi yazdığı veriyi silebilir, sese dönüştürebilir. Uygulama, kullanıcı sesini yazıya dönüştürebilir veya gelen sese göre bir hizmeti çalıştırabilir. Uygulama herhangi bir markaya bağımlı değil. Uygulama piyasada satılan 100 liralık Çin malı bir tablette çalışabildiği gibi, 2 bin liralık cihazda da çalışabiliyor. Görme engelli kullanıcılara geliştirilecek yazılımlar, dil tabanlı olmalı. Örneğin İngilizce dili için yazılmış bir uygulamayı Türk kullanıcı rahatlıkla kullanamaz. Çünkü her iki dilin körler alfabesi farklı ve her alfabenin özel karakterleri bulunmuyor. Bu problem göz önüne alınarak, uygulama geliştirildi."
Kalmaç, uygulamanın, herhangi bir dile rahatlıkla adapte edilebildiğini belirterek, bu sayede yazılımdan dünyadaki çoğu görme engelli kullanıcının faydalanabileceğini, uygulamaya yeni hizmetler eklenebildiğini veya var olan hizmetlerin kullanıcı tarafından kaldırılabildiğini söyledi.