Güncelleme Tarihi:
Gaziantep'in merkeze bağlı Koçlu köyündeki mezrada 1982'de, 5 çocuklu çiftçi bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen görme engelli Menderes İnan, öğretmen olmaya çocukken karar verdi.
Ablası ve kardeşinde de görme engeli bulunan İnan, 8 yaşında Gaziantep Şehit Kamil GAP Görme Engelliler Okulu'na yatılı başladı.
Çevresindekilerin ‘okuyamaz’ dediği İnan, tüm önyargıları yıkarak 2004'te Adnan Menderes Üniversitesi Tarih Bölümü'nü kazandı. Mezuniyeti ve formasyon eğitiminin ardından Aydın'daki Karpuzlu Anadolu Lisesi'ne tarih öğretmeni olarak atanan İnan, 6 yıldır hem bilgisi hem de yaşam hikayesiyle öğrencilerine ışık tutuyor.
İnan, hayatında engelinden daha çok önyargıları yıkmak için mücadele verdiğini, zor bir hayatı olduğunu ancak yılmadan çalıştığını söyledi.
"Tüm önyargıları yıkan birisi olarak konuşuyorum" diyen İnan, "Çocukken köyümdeki insanlar, 'Bunun gözleri görmüyor, nereye gidiyor? Şehirde nasıl yapacak?' diyordu. Bu engeller beni hiç yıldırmadı, daha çok tetikledi. Okudum ve çok şükür bugünlere geldik. Köyümde üniversite tahsilini ilk tamamlayan ben oldum" dedi.
"Hepsini sesinden tanırım"
Üniversiteye gittiği ilk günlerde de sıkıntı yaşadığını anlatan İnan, bir dönemi insanlara kendini anlatmakla geçirdiğini söyledi.
İnan, üniversitenin görme engellilere uygun olmayan altyapısını değiştirtmeyi başardığını, sesli bilgisayarın alımı sonrası eğitimini daha rahat sürdürdüğünü belirtti.
Öğrencileriyle kurduğu diyalogdan memnun olduğunu, derslerinde görme engelinden kaynaklanan sorunla karşılaşmadığını belirten İnan, şöyle konuştu:
"Öğrencilerimle adeta arkadaş gibiyim. Aslında öğrencinin dilinden anlamak gerekiyor. Onu başardığınız zaman sorun kalmıyor. Öğrencilerimin hepsini sesinden tanırım. Girdiğim bütün sınıflarda her öğrencimi teker teker bilirim. Dolayısıyla görmememin getirdiği bir olumsuzluk olmuyor."
Öğrencilerine önce hayatı öğrettiğine işaret eden İnan, birçok öğrencinin hikayesinden etkilendiğini, hayata bakış açısının değiştiğini söyledi.
Derste bazen akıllı tahta bazen de görme engellilerin kullandığı alfabe yardımıyla ders anlattığını ifade eden İnan, görme engelini hiçbir zaman sorun etmediğini sözlerine ekledi.
Voleybol da oynuyor
Öte yandan, İnan, öğretmenlerin katıldığı voleybol turnuvasında da takımın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
İnan, ders aralarında öğrenciler ve öğretmen arkadaşlarıyla dışarı çıkıp, voleybol maçlarında servis atışlarını kullanıyor.